Z jiného soudku

Hrála se třetí kola na TATA Steel Chess Tournament, začalo se hrát v Mariánských lázních, hrála se i německá Bundesliga, ale to vše tentokrát pominu nebo zmíním jen okrajově 🙂 .
Není to tak dávno, co se debatovalo o tom, jak silný šachista by měl být kapitán týmu (reprezentace, klubu atd.).
Troufli byste si dělat kapitána???

 

Začnu turnaji na festivalu TATA Steel.

V turnaji Masters prohrála Wenjun Ju s Jordenem Van Foreestem. Dlouho se držela, ale pak si v časovce nalezla do matu  :smutek: .

 

 

V časovce chyboval i Donchenko s Girim. Giri neměl problém využít jeho chyby.
Ting Li-žen (Ding Liren) sehrál po dlouhé době výbornou partii. Černými porazil Gukeshe. Jistě, kdyby hrál bílý (Gukesh) lépe, neměl by to mistr světa tak jednoduché, ale na „kdyby“ se nehraje  :usmev: .
Parham Maghsoodloo v „asijském“ derby podlehl Nodirbeku Abdusattorovi. Stačila jedna hrubka (19. Dc2??) a bylo po partii.

 

 

Ostatní partie skončily poměrně korektními remízami.

 

 

Tabulka turnaje Masters po 3. kole (screenshot z webu pořadatele):

 

V turnaji Challengers bylo remíz podstatně méně.
Remizovali Dardha s Mendoncou a Saleh Salem s Hansem Niemannem.

Divya Desmukh porazila Jaimeho Santose Latasu. Nebyla to partie “ z jednoho kvádru“, ale bílá nestála snad ani sekundu hůře.

 

 

Mustafa Yilmaz doplatil na špatné hospodaření s časem.  V časovce partie s Vrojlikem udělal ze své pozice „trosky“ .

 

 

Bod zdarma dostal Maurizzi s Beukemou.

 

 

Eline Roebers hrála s Antonem Korobovem, který to na ženy umí. Eline nehrála tak špatně, ale nakonec triumfovala Korobovova zkušenost.
Erwin L’Ami bez problémů přehrál Hariku Dronavalli.

 

 

Tabulka turnaje Challengers po 3. kole (screenshot z webu pořadatele):

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online na chess24.com (Masters)
Online na chess24.com (Challengers)
Fotogalerie


 

Začal festival turnajů v Mariánských Lázních. Zatím jej sledujeme jen „poočku“  :smich: , ale alespoň odkaz si festival zaslouží:

 

Marienbad Open 2024 na lichess.org


 

V neděli se hrálo i šesté kolo německé Bundesligy družstev. Výsledky pominu, protože jsem měl „jiné starosti“  :usmev: . Hrály se totiž i nižší české soutěže, jichž se zúčastňuji.

Je nepodstatné, jak jsem hrál já sám (remis  :smich: ) , ale u nedělního kola jsem si jako kapitán „vytrpěl své“  :usmev: .

Relativně nedávno se na českém šachovém internetu „rozhořela“ debata, jakou šachovou kvalifikaci by měl mít kapitán (reprezentace, družstva atp.).

Odpověď není vůbec jednoduchá. Uvedu příklad z nedělních soutěží a úmyslně neuvádím jména hráčů, ani výsledky, ale kdo chce, jistě si výsledky najde   :usmev: .

Stav zápasu je 2-2 a hrají se poslední čtyři partie. Nehrají sice špičkoví hráči, ale hrají FIDE mistři, kandidáti mistra a I. VT, takže by se dalo čekat, že partie budou mít alespoň nějakou úroveň.

Opakuji, že stav zápasu je 2-2 a hrají se poslední čtyři partie. Zamyslete se a sami si „nanečisto“ vyzkoušejte, jak dobrými kapitány byste byli  :usmev: .

Zkuste odhadnout (=tipnout), jak by měl dopadnout zápas a jakou kvalifikaci byste ke správnému tipu potřebovali. Abyste nemuseli věštit z křišťálové koule, uvádím čtyři pozice, které se za stavu 2-2 objevily na šachovnicích. Pro „usnadnění“ vždy uvedu alespoň výkonnostní třídy hráčů  :mrknuti: .
Příště si ukážeme, jak moc je (ne)důležitá šachová kvalifikace kapitána  :smich: .

Pozice jsou ze skutečných partií, ale beze jmen, nehodlám nikoho dehonestovat  :usmev: :

 

Pozice 1 , bílý I. VT (domácí), černý FM (hosté), bílý na tahu:

 

 

Pozice 2 , bílý FM (hosté), černý FM (domácí), bílý na tahu:

 

 

Pozice 3 , bílý KM (domácí), černý I. VT(hosté), bílý na tahu:

 

 

Pozice 4 , bílý KM (hosté), černý FM (domácí), bílý na tahu:

 

 

 

39
Vyhrají domácí nebo hosté?

Stav zápasu je 2-2. Nikdo není v časové tísni. Jak byste podle pozic  výše tipovali výsledek zápasu? Vyhrají domácí, nebo hosté? 😀

 


 

Jedna perlička z neděle  :usmev: .
Na zápas našeho áčka stihli dorazit i někteří hráči našeho béčka (tentokrát se „pochlapili“ a prohráli „jen“ 0.5-7.5  :smich: ) . Jeden z hráčů našeho „B“ týmu mi na otázku : „Jak jsi hrál?“ odpověděl jednoduše.

„Prohrál jsem, ale měl jsem tam remis. Chceš vidět, kde jsem udělal chybu?“

Samozřejmě jsem to vidět chtěl. Posunuji se směrem k šachovnici, ale spolubesedník mě zarazil:

„Počkej, mám to tady, hned ti to ukážu.“

Z kapsy vytáhl pomačkaný a nečitelný partiář, do nějž zabodl prst.

„Tady někde, tady ke konci jsem to pokazil…“

Super informace!  :smich:

 

 

4.5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
13 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Max

Losinský kapr, zuřivá blicka na prvním stole, pád (jednoho) praporku a rozhodčí se zkušeně v tem momemt vytočil z davu. Partie skončila dle výsledku remizou.
Má otázka: „je možné se domluvit na remize po spadnutí praporku?“ a hraje tam nějakou roli v ten okamžik rozhodčí?

kyssling

Zdravím všechny, předem se omlouvám, že věc k není k tématu, ale nedávno mě to napadlo, jak je to dle regulí.
Hráč nabízí remízu, podají si ruce a jeden či oba spadnou na čas po stisknutí ruky (tedy nestihnou vypnout hodiny). Je to remíza, nebo prohra na čas ? Díky za vysvětlení !

Ondrej Havelka

No, u těch digitálek úplně v klidu můžou spadnout oba :D. Jinak jsem taky zastáncem, že pokud se domluví remíza podáním ruky, tak by se nic nemělo měnit.
 
Já mám ještě zajímavější příhodu. V posledním kole dětského rapidu někde ve spodní polovině tabulky. 2 hráčky hrály a asi došlo k nějakému nemožnému tahu, podle jedné hráčky dokonce třetímu. Podle hráčky, která nárokovala výhru, tak si podaly ruce a následovala analýza. Podle soupeřky se hrálo prostě dál a nic se nestalo. Partie dospěla do fáze, kde jedna holka si postavila dámu a už chtěla vyhrát, načež soupeřka zastavila analýzu, že dobré, ale že jde nahlásit, že vyhrála na 3 nemožné tahy. Do příchodu rozhodčího obě holky stihly pozici pozměnit tak, aby se shodly, že pozice na šachovnici se nestala. Než chudák rozhodčí zjistil co se děje, holky pozici znovu změnily, aniž by rozhodčí aspoň zaznamenal jaká pozice byla na šachovnici v době jeho příchodu.
 
Spor se protahoval, vystřídali se u něj nakonec všichni rozhodčí…

Rostislav Huňa

Jsou tam 2 módy: freeze (po dosažení 0.00 se objeví vlaječka a hodiny se automaticky zastaví, takže při přemáčknutí už hodiny soupeře neběží) nebo normální mód, ale pak mohou spadnout oba praporky, ale i tady lze poznat vítěze na základě indikace vlaječky (komu spadl dříve = má vlaječku, prohrál – za předpokladu, že ho může soupeř matovat samozřejmě). U analogových hodin, kdy není možné poznat, který spadl dřív, je remíza. Jinak k samotnému dotazu: uznal bych remízu. Už se mi ale v bleskovce stalo, že jsem hlásil pád praporku u šachovnice (jako rozhodčí) a paralelně k tomu se hráči dohodli na remíze. Byť jsem si jistý, že jsem hodiny zastavil dříve, než 2. hráč odsouhlasil nabídku (to je mimochodem klíčový moment, ne podání ruky) a tedy bych měl uznat výhru, tak jsem to nechal vstřebat a tu remízu jim zapsal.

Rostislav Huňa

lol 😀 takové umělce/umělkyně si vždy během kola vytipuji a už je sleduji celý turnaj, rozhodčí by měl spíš než vítěze sledovat právě takové partie (ač by se jistě raději vyskytoval u mistrů). Pokud to byl rapid, tak nereklamovaný nepřípustný tah jako by nebyl. Pak by se hrálo od poslední zjistitelné pozice. Pokud by se vůbec neshodly, tak bych to nechal na remiz.

David Navara

Smí kapitán při odhadování výsledků používat křišťálovou kouli, nebo to je nepovolená nápověda?

Vojta Plát

Povoleny jsou jen sutry, idealne poradne spicate, aby v pripade neuspechu mohl kapitan ihned ztrestat sve spoluhrace(nebo protihrace) 🙂

David Navara

Nevím, co jsou sutry, ale kamasutra by měla být zakázaná. Natalia Pogonina kdysi s manželem psala šachovou kamasutru, ale pokud vím, kniha nakonec nevyšla.

Vojta Plát

Šutry, Davide 😀

Pavel Slovák

Jestli kapitán ještě hraje, tak nesmí podle čl. 11.3.1 používat žádné informační zdroje, za což by se křišťálová koule dala považovat. Jestli už dohrál tak zřejmě ano, pokud kouli nebudeme podle čl. 12.8 považovat za komunikační prostředek   :usmev: 

Vojta Plát

Meli by potom upravit pravidla a kristalovou kouli pridat jako potencionalni informacni zdroj 🙂 snad se 1.4. dockame 🙂

13
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x