Tata Steel, Gibraltar a soutěž o cenu

Po volném dni pokračoval Tata Steel Chess Tournament a začal open Masters na Gibraltaru. Na konci článku malá tipovací soutěž o cenu.

V turnaji Tata Steel jde vše podle (mého  :usmev: ) plánu. Jak jsem očekával, Magnus Carlsen drsně prozaicky zařízl mladého Firúzdžu a ostatní partie skončily remízami. Nemuselo tomu tak být. Domácí Jorden Van Foreest asi bude litovat včerejší partie. Černými figurami přehrál Kovaljova v zahájení. Kovaljov měl zřejmě vidiny nebo prostě jen špatný den, ale jeho desátý tah 10.Jf3? mi silně připomíná mé partie, kdy se často (až příliš často) pokouším vykolejit soupeře a nevšimnu si, že už sám stojím mimo kolejiště  :usmev:

Van Foreest nezvolil nejlepší pokračování v 18.tahu a i když získal kvalitu, nestačilo to na výhru. Kdyby zahrál v 18.tahu správné 18. … Jxd1, získal by kvalitu za mnohem výhodnějších podmínek a prakticky všichni komentátoři se shodují, že černý by partii vyhrál.

Nekritičtí optimisté a fanoušci mladého Íránce Firúzdži čekali, jak vyškolí Carlsena. Nestalo se. Carlsen Firúzdžu černými figurami přehrál a v 34.tahu si mohl vybrat z několika cest k výhře. Vybral si nejprozaičtější a asi i nejjednodušší cestu: zisk pěšce. Nejzábavnější na partii je její závěr. Podobně jako na MS v blickách proti našemu Lázničkovi se i tady Magnus trochu ukvapil a zahrál asi svůj neslabší tah v partii. Pravda, partie byla stále vyhraná, ale přeci jen je rozdíl, zda zahrajete tah (39. …Jg4+!) , po němž se soupeř může skoro ihned vzdát nebo tah, který vás zavede do vyhrané koncovky. Kdo ví, možná se Magnusovi nechtělo vstávat od partie a chtěl si své vítězství pořádně vychutnat  :usmev:

Dnes čeká Firúzdžu další „tvrďák“, vedoucí hráč turnaje Fabiano Caruana…. Osobně očekávám podobný výsledek jako proti Carlsenovi, tipnu si: Caruana-Firúzdža 1-0  :mrknuti:

Na Gibraltaru včera začal hlavní turnaj, v jehož prvním kole čelil pátý nasazený David Navara půvabné anglické soupeřce s typicky slovanským jménem i příjmením. Jovanka Houska, IM a WGM, anglická hráčka, jejíž prarodiče pocházejí z Čech (konkrétně dědeček) se narodila v roce 1980 v Londýně. Šachistka, autorka několika šachových knih o zahájení.

Mohu se jen domnívat, že výše zmiňovaná publikační činnost Davidovy soupeřky a Davidova poctivá příprava by mohla být podnětem k volbě tahu 4. …Db6. Nejsem si jistý, zda bílá reagovala správně, obvykle se hrává buď 5.Dc1 nebo 5.Jc3 (a pěšec b2 je „nejedlý  :usmev: ), ale ani tah 5.Ja3 určitě není chybou. Nehodlám tady analyzovat celou partii, takže jen dodám, že po výměnách vznikla koncovka věží a nestejných střelců s pěšcem více pro černého. Několik diskutujících se domnívalo, že je to „betonová remis“, ale zřejmě nepostřehli, že na šachovnici jsou ještě i věže. Zatímco Davidovy figury byly aktivní, soupeřka jen odrážela hrozby. Postupně se pozice černých zesilovala (tedy lépe řečeno: David pozici zesiloval) a bílá musela odevzdat ještě jednoho pěšce. Pak už ani výměna věží nemohla nic změnit na konečném Davidově vítězství.

Výsledky a los: https://chess-results.com/tnr471965.aspx?lan=1&art=2&rd=2

Sledovat partie můžete např.na ChessBomb (hardwarově nenáročné): https://www.chessbomb.com/arena/2020-gibraltar-masters

 

V turnaji Challenger A začali naši borci Hladík a Tkadleček až od 2.kola. Za první kolo jim byla započtena remíza, takže se dá předpokládat, že došlo k nějaké nepředvídané události (zpoždění?) a pořadatelé situaci vyřešili tímto způsobem. Taky je však možné, že je to úplně jinak  :usmev: Ve druhém kole Tkadleček prohrál s FM Huguetem z Hondurasu, Hladík remizoval s Anikhtou z Indie.

Odkaz na výsledky Challengeru A zde: https://chess-results.com/tnr471966.aspx?lan=1&art=2&rd=3

Na závěr avizovaná soutěž:

Tipněte si umístění Davida Navary na turnaji Gibraltar Chess Festival 2020. Můžete poslat pouze jeden tip! Tipovat můžete do soboty 25.1.2020 do 7:00. Správné tipy pište na soutez@sachy.cz, nezapomeňte uvést své jméno a pokud vyhrajete, budeme vás kontaktovat ohledně převzetí výhry.

Vzor tipu: Navara 19.místo, Franta Umyvadlo, umyvadlo@seznam.cz . Za neplatný tip bude považováno např. Navara 1.-27.místo atp.

Výherce (nebo výherci) mohou vyhrát buď právo na nákup nejnovějšího šachového programu Fritz 17 za bezkonkurenční cenu 1500 Kč (běžná cena před slevou 2080 Kč) nebo si mohou nechat nakreslit karikaturu (pastel+tuš+tužka, formát A3). Samozřejmě za předpokladu, že bude podle čeho kreslit  :usmev: . Jestliže si vyberete mazanici ode mě, nezapomeňte zaslat alespoň jednu fotografii karikované osoby a stručný popis. Pevně věřím, že si výherce vybere raději třicetiprocentní slevu  :smich: a pokud už si někdo něco vybere, snad to nebude něco podobného (viz níže), protože podle toho to pak i dopadne.

 

 

 

 

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jirka Kadlec

Moc pěkný článek, přímo balzám na duši!  :usmev:  :palec-nahoru:

Zdeněk Čekal

O Fritze 17 nestojím a moje tvář je natolik výjimečná, že ani mistr tužka Zimniok by ji neztvárnil dle mých představ. Respektive by cosi načmáral s absencí duchovního rozměru mé osobnosti. Proto tip zveřejním zde, nikoliv na soutez@sachy.cz. David Navara obsadí 16. místo.
PS. Některým adlátům (=šachisté s ratingem cca 2000-2100) chybí elementární soudnost, nebo mají peněz na rozdávání… Jinak si neumím vysvětlit jejich účast v „Gibraltar Masters.“ Jak dopadne srážka vola s průměrným velmistrem ukazuje následující partie. Španělský amatér Represa Perez (ELO 2081) v ní čelí Kryse (ELO 2522), ano tak se opravdu jmenuje argentinský soupeř.
https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/gibraltar-masters-2020/2/1/50

Robin

Spanelsky amater je zena pokud se tedy WFM udeluje i muzum pardon. Prvni se poradne divam pak delam chytraka

Jim Vasilis

Ze včerejších partií bych chtěl upozornit na dlouhou, předlouhou bitvu Smirnov – Abdusattorov s tragickým koncem pro bílého, který několikrát prošel kolem výhry a v závěru úplně zkolaboval. Také Abdusattorov je obrovský talent a sázím na to, že se minimálně za dva roky objeví v A turnaji.

Jan Jílek

Já bych tedy volil karikaturu od Luboše  :palec-nahoru: ale samozřejmě, když bude chtít úspěšný tipující nového Fritze, má nárok  :mrknuti:

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x