Hlava bez hlavy

Řeč nebude o ničem jiném, než o současné situaci. Prakticky každý den se mění „pravidla“ nejen v mezilidských vztazích, ale i v různých odvětvích. Je pochopitelné, že situace je krajně nepřehledná, ale stejně…

V neděli mají pokračovat soutěže družstev. „Můj“ klub (není můj, jen dělám předsedu  :usmev: ) by měl do bojů o postup a o záchranu vyslat dva týmy.

Vyšle?
Bude muset, ale…

Dnes jsem telefonicky probíral celou situaci s Alešem Krajinou, jinak kapitánem Labortechu Ostrava v Extralize a hráčem béčka Labortechu. Bavili jsme se o nadcházejícím zápasu Labortech Ostrava „B“-ŠK Karviná ve II.lize „F“. Labortech by mohl mít problém s hrací místností (dá se vyřešit), Karviná by mohla mít problém s hráči (cizinci se nemusí dostat přes hranice na zápas), mohou nastoupit náhradníci.

Jistě, jsou to „problémy“ jen těchto dvou týmů, ale… Karviná má ještě stále teoretickou šanci na záchranu v II.lize, Labortech je zachráněn. Bude fér, když Karviná dorazí na zápas a Ostrava nebude mít k dispozici hrací místnost? Nepoškodí případné vítězství Karviné v poměru 0-8 ostatní účastníky soutěže?  A co když v posledním kole nebudou moci proti Karviné nastoupit cizinci hrající za Vrbno pod Pradědem? Co když pak Karviná znovu vysoko vyhraje (to se nemusí stát  :usmev: ) ? Bude to fér?

Situace se mění každým dnem. Je pochopitelné, že nikdo nemůže předvídat další vývoj. Aleš Krajina dnes hovořil s vedoucím soutěže panem ing.Zárubou, který je na MČR v Koutech nad Desnou. Dotazoval  se  (Aleš) na to, zda se odehraje nedělní kolo. Odpovědí mu bylo, že se svaz bude řídit podle rozhodnutí státu (vlády).
To je v naprostém pořádku, ale nebylo by lepší, kdyby svaz sám projevil aktivitu a bez ohledu na to, co nám doporučí (nebo zakáže) vláda, rozhodl, zda se bude nebo nebude pokračovat v soutěžích?

Svazoví činovníci mají svou pravdu, když tvrdí, že čekají na rozhodnutí vlády nebo zodpovědných orgánů. Jenže tato rozhodnutí přicházejí hodně rychle a svaz reaguje se zpožděním, což může být problém. Jestliže svaz dnes napíše (v klidu, nenapíše…  :usmev: ), že se bude normálně hrát, protože zatím se mohou srocovat lidé do počtu třiceti, ale zítra nebo v sobotu večer vláda rozhodne o nějaké karanténě nebo o ještě nižším počtu „srocujících“ se lidí, co bude pak?

Nastoupit v neděli nebo nenastoupit? Porušit nařízení vlády (či jiného orgánu) nebo porušit Soutěžní řád?

Předseda svazu se zde vyjádřil v komentáři zhruba ve stejném duchu, jako vedoucí II.ligy „F“. Jejich vyjádření jsou v pořádku, ale vzhledem k rychle se měnící situaci, by to chtělo zaujmout jasné stanovisko: hrajte bez ohledu na nařízení vlády…nebo nehrajte, protože není jasné, co bude zítra.

Takže…pokud Karviná v neděli vyhraje třeba 0-8 (nebo Labortech 8-0), nehledejte za tím nějakou konspiraci nebo dohodu. Jednoduše se může stát, že za tím vším budou objektivní příčiny.

Mimochodem, dnes také v žertu zaznělo na našem „tréninku“: „No a když se teď zachráníme a všichni se nakazíme…a umřeme, kdo bude hrát příští rok tu zachráněnou soutěž???“
S naším věkovým průměrem se klidně může stát, že ani záchrana v soutěži nemusí znamenat účast v následujícím ročníku  :smutek:

Chápu „strkání hlavy do písku“ a čekání na rozhodnutí někoho jiného. Ale dnes se opravdu mění situace z hodiny na hodinu a svaz by měl zaujmout rozhodné stanovisko a informovat o něm šachovou veřejnost. Je čtvrtek večer a do neděle moc času nezbývá…

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Lubos Zimniok
1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x