Chessable Masters 2020-vyřazovací část

Online turnaj Chessable Masters se dostal do vyřazovací části. Své první minizápasy (celkem budou tři) sehrály ve čtvrtek dvojice Něpomňašči-Artěmjev a Carlsen-Caruana. Dnes (pátek 26.6.2020) se utkají dvojice Nakamura – Ting Li-žen a Giri-Griščuk.

Nepo i Carlsen začali výborně. Oba své zápasy vyhráli už „před limitem“, tj.k vítězství jim stačily pouhé tři partie, po nichž shodně vedli 2,5-0.5 a čtvrtá partie už se nemusela hrát.

Něpomňašči vyhrál hned v první partii. Kuriózně. Bílý obětoval figuru, ale v pozici neměl víc než věčný šach. Artěmjevovi však spadlo spojení a prohrál na čas.

 

Ve druhé partii měl navrch Atrěmjev, ale Nepo se dobře bránil a ve věžovce s pěšcem méně se nakonec „zapatoval“ 🙂

Třetí partie byla skoro celá „na jednu branku“ a Nepo bodoval. Něpomňašči tak zvítězil s Artěmjevem v prvním zápasu 2,5-0,5.

V první partii zápasu Carlsen – Caruana Magnus svého soupeře jednoduše přehrál. Je zajímavé sledovat Carlsena, jak ve svých partiích postupně stupňuje tlak na soupeřovu pozici a jak narůstá jeho výhoda, i když soupeř nedělá viditelné chyby.

Také v tomto zápasu se však vyskytla kuriozita. Magnus se překlikl a zahrál tah, který neměl v úmyslu hrát. Naštěstí se ukázalo, že šlo o dobré překliknutí, protože tah 12… Jxb5 je na žebříčku počítačem doporučovaných tahů v „Top 5“  🙂 . Stejně jako v první partii, i tady ukázal MC svou třídu. Koncovku s věžemi a nestejnými střelci Caruana neudržel. Na tom by možná nebylo nic tak zvláštního, mnohem pozoruhodnější je, že v 50.tahu měl Caruana na hodinách přibližně dvě minuty, zatímco Carlsen skoro 12 minut. tedy pokud mě neošálil internetový prohlížeč 🙂

Ve třetí partii pak Carlsen zremizoval „z pozice síly“. Ve věžovce s pěšcem více (pěšci na jednom křídle) by zřejmě ani tak nevyhrál, ale věřím tomu, že být stav zápasu nepříznivý pro MC, hrálo by se až do holých králů. Ale proč plýtvat silami…

Carlsen-Caruana 2,5-0,5.

Výše zmiňované dvojice pokračují v minizápasech v sobotu, dnes začínají vyřazovací boje dvojice Nakamura – Ting Li-žen a Giri-Griščuk.

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenek Cekal

Chessable Masters 2020 vyřazovací část II. Giri – Griščuk, armageddon (7. partie):
 


 
 

Jan Jílek

Kde? O co šlo? Díky.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x