Čigajev…neznáte?

Pokud neznáte, nic strašného se neděje. Asi jen znalci toto jméno už slyšeli. Mladý ruský GM (ročník 1996), který vyhrál v říjnu 2020 Vyšší ligu mistrovství Ruska a dostal se do superfinále. Po odehraných dvou kolech je v čele turnaje.

(Mimochodem… Na konci článku najdete screenshot konečného výsledku ankety o nejhezčí partii s velmistrem Davidem Navarou, který byl hostem Hodinky s mistrem.)

V sobotu 5.12.2020 začalo v ruské metropoli Moskvě superfinále mistrovství Ruska mužů a žen. Dvanáct účastníků v každé kategorii, v mužích 12 velmistrů s průměrným ratingem 2690. V turnaji žen je průměrný rating „jen“ 2428  :usmev: .

Oba turnaje mají za sebou první dvě kola a kdo hraje, zjistíte z tabulky. Předem se omlouvám „strážcům“ českého jazyka. Tentokrát jsem ve screenshotech tabulek nechal jména hráčů a hráček v azbuce a doplnil k nim anglický přepis. Ačkoli běžně přepisuji jména psaná azbukou do češtiny, nyní jsem učinil výjimku a český přepis neuvádím úmyslně  :usmev: .
Zkuste zadat do vyhledávače jméno „Čigajev“ a uvidíte, kolik najdete výsledků… Na dotaz „Chigaev“ to vypadá docela jinak.

Po dvou odehraných kolech vede v mužské kategorii čtveřice hráčů, z nichž má trochu překvapivě nejlepší vedlejší hodnocení GM Čigajev (Chigaev). Hráč, který je podle ratingu až na desátém místě ve startovní listině podle ratingu.

V ženách je v čele Polina Šuvalova. Mladá hráčka, kterou jsme mohli v únoru vidět i na pražském turnaji v hotelu Don Giovanni.

 

Takto si ve druhém kole Čigajev poradil s favorizovaným Dubovem.
Dubov obětoval pěšce (18. … Jxe5) a doufal, že za něj dostane kompenzaci v podobě dvojice střelců. Kompenzace by tam možná i byla, jenže Čigajev sám obětoval kvalitu (20.Jc4) a nějak jsem Dubovovy myšlenky „nepobral“  :usmev: . Když už obětoval pěšce za dvojici střelců, proč se pak té dvojice vzdával? Navíc s „ementálem“ před svým černým králem.
To mi hlava nebere, ale budiž, nejsem velmistr a nemusím rozumět všemu …

Ani ostatní partie nebyly nezajímavé a docela jistě se v následujících dnech k některým z nich vrátíme.

Na webu turnaje najdete kromě jiného i hezké fotografie účastníků od Eteri Kublašvili.


A jak dopadla anketa o nejhezčí partii Hodinky?
To už jistě mnozí z vás zjistili při „kontrole“ článku „Anketa-výsledky :usmev: , ale pro jistotu to uvedu i zde. Vítězem se stal hráč s nickem mysacek1414 (partie č.14), který nasbíral do neděle 6.12.2020 23:59 celkem 70 hlasů. Závěr byl ovšem hodně vyrovnaný, protože ani příznivci hráče s nickem pragoff (partie č.8) se nenechali zahanbit a svého favorita vystřelili na druhé místo s 63 hlasy  :usmev: .
Vítězi ankety blahopřejeme a prosíme, aby kontaktoval osobu zodpovědnou za tuto anketu na e-mailové adrese: kontakt@sachy.cz a domluvil se na předání (zaslání) ceny.

 

 

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x