Dalo se to čekat

Online Goldmoney Asian Rapid se blíží ke svému konci. Ve včerejších semifinálových duelech na sebe narazili Carlsen s Aronjanem, druhou dvojici tvořili Ting Li-žen a Artěmjev.

 

Levon Aronjan sehrál velmi dobrou první partii proti Magnusu Carlsenovi. Ve španělské se dostal do mírné výhody a ač se zprvu zdálo, že dva černí volní pěšci na dámském křídle by mohli být nebezpeční, opak byl pravdou a byli největší slabinou černé pozice. Bílý je měl neustále na mušce a Levon našel nejen způsob, jak je vyblokovat, ale i cestu k jejich likvidaci. Pak už stačilo jen vylepšit postavení jezdců a nebylo co řešit.

 

 

Ve druhé partii zřejmě Aronjan přecenil sílu svého střelce. Po výměnách přešla partie do věžovky, kde měl bílý aktivnějšího krále. Carlsen koncovku sehrál ukázkově a nedal Aronjanovi šanci.

 

 

Ve třetí partii si hráči dali oddechovou sicilskou remízku a ve čtvrté partii znovu udeřil Carlsen. V šestém tahu zahrál Aronjan sice trochu překvapivě 6. … Db6, ale Carlsena tím nevykolejil. Byl to naopak Aronjan, kdo začal kupit drobné chybičky (20. … a5 , 21. … f5, 23. … a4) a převaha bílého narůstala. Spolu s ní však asi rostla i nervozita, protože ve chvíli, kdy měl Aronjan na hodinách už jen pár sekund a Carlsen kolem minuty, začal hrát Magnus „zvláštně“ (=špatně). Nejdříve „přestřelil bránu“ a neskóroval (43.f6?) a pak zahrál nečekaně 46.Vh1. Vsadil bych se, že 99% packalů a blicařů by bez přemýšlení zahrálo 46.Vg5. Po 46.Vh1 je pozice remízová, ale Aronjan se rozhodl omilostnit uvězněného bílého krále a dobře víme, jak to chodí  :usmev: .
„Za dobrotu na žebrotu.“
Známé rčení se potvrdilo i tentokrát. Magnus už pak koncovku bez problémů dotahal k vítěznému konci a zvítězil tak v prvním zápasu poměrem 2.5-1.5. Na zápasy 1-0 pro Carlsena.

 

 

Ting Li-žen si vyzkoušel v první partii proti Vladislavu Artěmjevovi obranu ve věžovce s pěšcem méně. Úspěšně.
Ve druhé partii rozehráli hráči variantu dámského gambitu, v níž se sice brzy vymění dámy, ale bílý má maličké plus. Nic výrazného, ale černý musí hodně přemýšlet, jak rozestaví figury a co bude hrát. Artěmjev se domníval, že jít králem do centra (Kc7-d6-d5) je dobrý nápad, zvlášť když král „olizoval“ izolovaného pd4. Obvykle tomu tak v koncovkách bývá, ale tady se ukázalo, že i při malém počtu figur se může král ocitnout pod palbou. Černý navíc zapomněl, že má na a8 ještě i věž, která by se možná také ráda zapojila do hry  :usmev: . Bílý těchto okolností dokonale využil k oslabení pěšců na královském křídle, pak zahnal černého krále zpět a když se konečně rozehrála i černá věž, bylo už pozdě.

 

 

Ve třetí partii nastoupil Artěmjev (jako bílý) pěšci královského křídla k útoku. Černý se ale „opičil“ a udělal přesně totéž  :usmev: . Několik pěšců se vyměnilo a proti bílému králi se náhle valili černí pěšci.
Nic příjemného, ale dalo se to s chladnou hlavou vyřešit.

Bílý však asi podcenil nebezpečí a provokativně si naskočil jezdcem na f3 (25.Jf3? ) zřejmě s myšlenkou rozehrát Sc1. Myšlenka to byla správná, ale střelec měl jít spíše na pole a3 a pokud už byl bílý v pokušení „ohmatat“ si jezdce, pak si měl vybrat toho na c4.
Pěšcovou lavinu pak už nešlo rozumným způsobem zastavit.
Přibrzdit snad, ale zastavit nikoliv  :usmev: .

 

 

 

Ting Li-žen zvítězil 2.5-.0.5 (čtvrtá partie by nic neřešila) a na zápasy vede 1-0.

 

Dnes od 13:00 se můžeme těšit na odvety. Podle očekávání zvítězili favorité, uvidíme, zda poražení ještě zvednou hlavy.

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Vasilis

Včerejší poražení skutečně zvedli hlavy a dnes bylo všechno jinak. Levon Aronjan hned čtyřikrát porazil Magnuse ( 3 : 1 v zápase a 2 : 0 v rozstřelu ) . Artěmjev pak v zápase udolal Dinga 2,5 : 1,5 a v rozstřelu po úvodní remíze rozhodla jeho výhra bílými o postupu do finále…
 

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x