Goldmoney – zvedli hlavy :-)

V online turnaji Goldmoney Asian Rapid známe finalisty. Ti, kteří prohráli první semifinálové zápasy v odvetách, opravdu zvedli hlavy a zvedli je tak vysoko, že na své soupeře se v dnešních finálových duelech mohou dívat pěkně z vysoka.

 

Osobně jsem si přál vidět ve finále zápas Carlsen – Ting Li-žen, protože Ting hraje v poslední době celkem zajímavé šachy.  Zápas uvidím, ale ne ve finále  :usmev: .

 

Ting Li-žen v prvním zápase s Vladislavem Artěmjevem zvítězil 2.5-0.5 a vypadalo to, že je na cestě do finále. Artěmjev však urputně bojoval a nakonec jde do finále právě on.

V první dlouhé partii tohoto zápasu se Ting nerozpakoval obětovat (19.f5!?) hned dva pěšce za „polootevření“ f-sloupce, poškození pěšcové struktury černého, komplikování vývinu a iniciativu. Tedy, doufám, že to tak mělo být, protože jediné, co mu po malých zápletkách zůstalo, byla dvojice střelců a mírně rozhození černí pěšci. Za zmínku stojí oboustranné přehlédnutí jednoduché vidličky s dalšími neřešitelnými vazbami ve 22.tahu (22. … d4!).
Černý definitivně vypustil výhodu v 53.tahu (53. … Vc7?), po čemž partie směřovala k nevyhnutelné remíze.

 

 

Ve druhé partii oba hráči několikrát chybovali. Poslední chybu udělal Ting, když v časovce Artěmjev místo postupu b-pěšce postoupil 48.e4? . Tah 48.b7! vypadá na první pohled jako „jasný“, ale najít v časovce motiv přechodu bílého krále k černému pěšci zas tak jednoduché není. Černý však také chyboval (48. … g3??) a bílý už pak výhru nepustil.

 

 

Třetí partie byla „masakr“ s oboustrannými chybami. Po tahu 28.Dh5? to vypadalo, že černý už nebude mít problém dotahat partii k vítězství. Nebylo tomu tak. Artěmjev v ostré pozici s nedostatkem času nenašel vyhrávající pokračování a dokonce ani dobré  :usmev: a chyboval (32. … Df6??). Nedivím se. Spočítat vše na několika vteřinách je nadlidský úkol a ani „odhad“ v téhle divočině moc nepomůže.
Rázem byl vyhraný bílý a svou šanci už nepustil.

 

 

O výsledku zápasu rozhodla čtvrtá partie a ze strany Tinga špatně sehraná věžovka.

 

 

Na zápasy 1-1, rozhodoval tiebreak. V tiebreaku skončila první bleskovka remízou, ve druhé zvítězil Artěmjev a postoupil tak do finále.

 

Magnus Carlsen vedl na zápasy s Levonem Aronjanem 1-0. Zřejmě ukolébán vedením hrál na jistotu. Po Aronjanově drzém postupu 38. …f5?? nešel do výhodných zápletek (38.Jxe5!) a raději zahrál klidné 39.Dg3 s rovnou hrou. V dalším průběhu pak odevzdal pěšce (46.Jd2?), ale stále nebylo rozhodnuto. Rozhodující chybu udělal bílý v 76.tahu, když si s dostatkem času na hodinách (přes minutu) blicnul 76.Ve4?? a bylo po partii.

 

 

Další dvě partie skončily remízami, i když měl Carlsen několik šancí skórovat. Ve čtvrté partii měl Carlsen černé figury a po zahájení velmi dobrou pozici. Své šance ale prošustroval (19. … c5?) a nepřesnou hrou umožnil Aronjanovi převzít iniciativu. V koncovce V+J : V+J se pak asi přepočítal (30. … Vd7+? , 31 … Vd4+? ) a pro černého špatnou koncovku už nehrál.

 

 

Na zápasy bylo srovnáno (1-1) a v bleskových partiích překvapivě dominoval Aronjan. Carlsen sehrál obě blicky dost špatně a obě po zásluze prohrál. Do finále tak postoupil Levon Aronjan.

 

O první místo se dnes v prvním zápasu utkají Artěmjev a Aronjan (A-A), o cenu útěchy  :usmev: budou hrát Ting Li-žen a Carlsen.
Začíná se dnes ve 13:00.

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Vasilis

V úvodním zápase finále byl lepší Aronjan , Artěmjev může litovat zahozené šance ve 2.partii, kdy nedokázal koncovku s pěšcem navíc dotáhnout k výhře. A možná i to se podepsalo na jeho slabší hře ve 3.partii, která vlastně rozhodla. Levon zaútočil na královském křídle a soupeře donutil ke kapitulaci. Také v závěrečné partii mohl vyhrát, ale i remíza mu stačila.
 

Zdenek Cekal

Nepřísluší mi spekulovat, zda Carlsen překročil zenit své výkonnosti a míří nyní do údolí. Udeřil mě však do očí ten pozvolný deficit lehkosti v jeho hře. Éra, kdy si se soupeři pohrával jako kočka s myší je tatam. Šachy v jeho podání se staly pouhopouhým řemeslem bez přidané hodnoty. Tj. jít do rizika, utrápit protivníka v nudné koncovce…Dvacet let plného nasazení si evidentně vybírá svou daň. Amortizace nervové soustavy, pozvolný přerod z lásky ke královské hře po nechuť šoupat do zblbnutí dřevěnými soškami po černobílých polích…Magnus by nebyl první ani poslední, komu se něco podobného přihodilo. Pokud se zavčasu nevzpamatuje, vidím podzimní duel o titul mistra světa Carlsen vs. Nepomniachtchi jako naprosto otevřený.
 

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x