Goldmoney, koncovky a taktika

Ve finále online turnaje Goldmoney Asian Rapid sice většinou „padaly“ remízy, ale o zajímavé momenty nebyla nouze.

 

V boji o třetí místo se utkali Magnus Carlsen a Ting Li-žen.
Hned jejich první partie mě zaujala. Po 13. … c6 je na šachovnici podobný typ pozice, jaký často vídávám (jako černý) ve svých prohraných partiích  :usmev: .
Carlsen z rovné pozice postupně získával převahu, kterou vystupňoval až k výhře (nehledě na Tingovu „pomoc“ 29. … Jxf2??). Přitom po 18. … Vxc8 vypadá pozice černého celkem v pořádku. Pěšcová převaha v centru (pravda, trochu vratká), možnost obsadit otevřený c-sloupec atp. Problémem jsou černí jezdci, ale i tak… Ting hraje celkem logické tahy a přesto je to bílý, kdo získává výhodu.
Varianty v komentářích jsou čistě počítačové. Já bych to (pro)hrál asi stejně jako Ting (nehrál bych 28. … Jg4).
Tah 29. … Jxf2?? je hrubou chybou. Černý však měl v té době na hodinách už jen pár sekund, bílý ještě dlouhé minuty. I to o něčem svědčí.
Závěrečný odtah jezdce (32.Jxb6) je vtipný  :usmev: .

 

 

Druhá partie skončila remízou v 62.tahu, ale oba soupeři zřejmě neviděli (nebo nedocenili) možnost skoku černého jezdce na d4 (21. … Jd4!), kdy černý využije oslabené diagonály a8-h1. Také jsem to neviděl  :usmev: , ale šachový program je v takových pozicích neomylný.

 

 

Ve třetí partii měl Carlsen bílé a nijak se nesnažil hrát násilně proti Caro Kannu. Ting Li-žen proti remíze černými figurami nic nenamítal.
Ve čtvrté partii měl Ting velkou šanci srovnat skóre. Oba hráči v partii asi přecenili sílu černých pěšců na dámském křídle a podcenili sílu pf7. Výhra tam byla, ale když člověk nemá svůj den  :smutek: . Remíza.

 

 

Magnus Carlsen – Ting Li-žen, 2.5-1.5  a 1-0 na zápasy.

 

Poměrně nudný průběh měl zápas o první místo mezi Levonem Aronjanem a Vladislavem Artěmjevem. I tady byly k vidění tři remízy a jedna výhra, ale ony remízy nebyly moc zajímavé.
Hned v první partii oboustranně korektní hra, která velmi brzy skončila remízou opakováním tahů (24 tahů).
Remíza ve druhé partii už byla mnohem zajímavější. Artěmjeva tato nevýhra bude asi dost mrzet. Nedá se říct, že by to byla lehká koncovka, ale na propočet tahů 44.Kc4? nebo 44.Kd3! není třeba moc času. Je však možné, že s ohledem na stav časomíry se Vladislav díval spíše na to, jak zlikvidovat pěšce na a3 než na cokoliv jiného.

 

 

Těžko soudit, jak velký vliv měla remíza ve druhé hře na další průběh zápasu. Aronjanovi se třetí partie hrála sama  :usmev: . Když k tomu Artěmjev přidal hrubku 22. … g6??, vznikla z toho miniaturka.

 

 

Z průběhu čtvrté partie se dá usuzovat, že Artěmjeva remíza ve druhé partii opravdu „zlomila“.

Zatímco Vladislav mohutně přemýšlel a ztrácel drahocenné sekundy, Levon hrál černými velmi rychle a takřka ležérně. Udělal si velkou rošádu, rozjel pěšce na královském křídle, prostě takové „veselé“ šachy  :usmev: .
Až tak veselé, že v klidu přešel kolem poměrně lehké výhry.
Ve 23.tahu zahrál bílý 23.Jd4? . Nejsem si jistý, zda to neměla být připravená odpověď na tah 22. … Vhg8, který se černému nabízel, ale Levon místo toho zahrál 22. … Jxg4.
Tahle „chybička“ (23.Jd4?) však bílému prošla, protože černý zahrál poměrně rychle 23. … Vhf8.

Sami se přesvědčte, že najít výhru za černého v následující pozici není až tak těžké.

Pozice po 23.Jd4, černý na tahu.

 

 

Aronjan sice nezahrál nejlepší tah, ale stále měl situaci pod kontrolou. I po 23. … Vhf8 stojí černý o něco lépe, ale Aronjan vedl v zápasu 2-1 a neměl tedy důvod pokoušet osud, a tak dovolil bílému remízovat věčným šachem.

 

 

Po prvním finálovém zápase, v němž zvítězil Aronjan 2.5-1.5 je stav na zápasy 1-0 pro Aronjana.

 

Odvety se hrají dnes ve 13:00.

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Vasilis

K určení vítěze turnaje stačily dvě partie. Levon byl jasně lepší a po vedení 2 : 0 už nebylo třeba hrát dál. Artěmjev i dnes nebyl k poznání , možná ta včerejší druhá partie jej ovlivnila natolik, že se psychicky sesypal. V zápase o 3.místo zatím Magnus dvakrát prohrál, zřejmě tedy uvidíme rozstřel, nemyslím si ale, že by šlo o nějaký trvalý pokles formy, také Ding nehraje nic moc, možná už si jen potřebují nějakou dobu odpočinout, přece jen těžké boje z minulých dní byly náročné a vyčerpávající.

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x