Nejen Wijk aan Zee

Šachy se nehrají jen ve Wijk aan Zee. Hrálo se a bude se hrát i jinde.
České šachisty zajímají kromě světových akcí především domácí turnaje. Lehký přehled uplynulých dní…

 

O tom, že v sobotu 22.1.2022 skončil festival turnajů Open Mariánské Lázně 2022, jste si mohli přečíst v tiskové zprávě organizátorů Czech Tour, do které turnaj spadá. Bylo by zbytečné opakovat tu znovu jména vítězů, proto doporučuji raději si je přečíst přímo ve zmiňovaném článku, v němž najdete i několik zajímavostí z průběhu turnaje.


 

O víkendu se hrály i soutěže družstev. V sobotu a v neděli dvojkolo 1.Ligy Východ, v neděli se pak hrála  1.Liga Západ a nižší soutěže.

V ligovým soutěžích, a nejen v nich, se hraje o hodně. V letošní sezóně dojde k návratu ke starým „pořádkům“. Z šachy.cz Extraligy totiž nesestupují dvě, ale čtyři družstva a na to navazují sestupy v nižších soutěžích. Tím se vše vrátí k „normálu“ z minulých let.
Při pohledu na tabulku šachy.cz Extraligy se možná svírají žaludky funkcionářů na východě České republiky  :usmev: .

 

 

 

Většina týmů (šest posledních míst čtrnáctičlenné tabulky)  ohrožených sestupem patří do východní části a prozatím to nevypadá na nějakou změnu. Hypoteticky tak mohou čtyři týmy padat do 1.Ligy Východ, což by znamenalo obměnu poloviny současné sestavy této ligy.
(Nestudoval jsem podrobně Soutěžní řád a je možné, že je někde v rozpisech soutěží „klička“, která by mou domněnku vyvracela. Pokud tomu tak je, dejte nám vědět v komentářích  :usmev: . )
Z 1.lig postupují vítězové a padají (obvykle) tři nejslabší týmy. Spadnou-li z šachy.cz Extraligy čtyři družstva do 1.Ligy Východ, mělo by „letět“ šest týmů z aktuálních dvanácti. To je celkem veselé  :smich: .

Tabulky 1.Ligy Západ po sedmém kole:

 

 

Tabulka 1.Ligy Východ po sedmém kole:

 

 

Z prvních lig se sestupuje do lig druhých a tam už je to drobátko komplikovanější  :usmev: , protože při řazení do šesti skupin druhých lig se přihlíží také ke vzájemné vzdálenosti jednotlivých družstev. Ani tady to však nevypadá moc dobře pro východ republiky. Výsledky jednotlivých soutěží najdete na svazovém webu.

Mimochodem, občas se mě cizí hráči, kteří hrají v ještě nižších soutěžích, ptají, kterou „ligu“ vlastně hrají  :usmev: . Ani pro českého šachistu není snadné se vyznat v nižších soutěžích. V mnoha krajích mají Krajské přebory (KP), někde navíc rozdělené na KP I., KP II. atd., jinde mají Krajské soutěže.
Nestálo by za úvahu sjednotit „názvosloví“  soutěží družstev?
Třeba Extraliga, I.ligy, II.ligy, III. ligy (aktuálně zřejmě KP), IV.ligy a tak dále. Pro neznalé i znalé by bylo rázem jasné, na jaké úrovni jsou jednotlivé soutěže. Nikdo by nemusel dlouze přemýšlet, zda je KP I. v kraji XY totéž, co KS v kraji jiném.


 

Na šachovém webu by neměly chybět šachové partie.
Při sledování turnaje Tata Steel není moc času sledovat jiné partie, proto alespoň něco z „domácí šachanistické“ tvorby  :smich: .
V zápasu mezi Baníkem Havířov „B“ a ŠK Karvinou „B“ se hrála i „šachanistická“ partie Zimniok L. – Řezníček Marcel.
O sobě moc vykládat nemusím, tak snad jen něco o mém soupeři: můj šachový souputník od mládí, originální hráč, který je schopen porazit i mnohem silnější hráče, ale prohrát i se slabšími  :usmev: .
V našich vzájemných partiích se často hraje s otevřeným hledím, kdy před králi nezůstává moc pěšců (občas žádný) a obraně monarchů je většinou věnována pozornost jen v případě jejich napadení (ŠACH!).

Veselá partie z pralesní ligy (KP).

 


 

Už je to dost dávno, co jsem někomu vysvětloval, že slovo nabÝt znamená něco získat, zatímco nabÍt může znamenat dát někomu „po čuni“ (nabít někomu) nebo nacpat náboje do zbraně (a možná má i jiné významy).
Docela nedávno jsem viděl opět podobný překlep.

Pro ty, kteří volají po zrušení pravidel při psaní měkkého „I“ a tvrdého „Y“…
Věřte mi, v naší bohaté rodné řeči je to celkem důležité, podobně jako interpunkce (psaní čárek ve větách- „Jezte, děti!“ není totéž co : „Jezte děti!“).
Tak abychom si to všichni pamatovali  :usmev: .

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Ta pasáž o jezení dětí mi něco připomíná. Následující vtip je sice slabý, ale zato můj.
 
Lidojedi konzumují mořeplavce a baví se mezi sebou:
„Ty jo, von asi má covid.“
„Proč si to myslíš?“
„Protože úplně ztratil chuť!“

Martin Petr

Ahoj, pokud se ligy normálně dohrají, tak z 1. ligy východ sestupují 4 družstva, z 1. ligy západ taky. Nezávisle na tom, kdo spadne z extraligy, pokud se tedy extraliga dohraje a i z ní spadnou 4 týmy. Viz Rozpis_1_a_2_liga_2122_akt1.pdf (chess.cz) .
 
Sjednocení názvů soutěží je podle mě dobrý nápad, KP bych klidně nechal, ale pak je škoda, že někde mají KP II, někde KS, v Praze různé třídy. Nicméně je to dáno tím, že každý kraj si svoje soutěže organizuje po svém (v každém kraji mají taky trochu jiný počet soutěží, protože mají jiný počet hráčů a oddílů).

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x