Tata Steel pokračuje

V úterý zasedli šachisté a šachistky v nizozemském Wijk aan Zee k šachovnicím, aby sehráli devátá kola turnajů Masters a Challengers. Po desátém kole, které se hraje ve středu 26.1.2022, následuje opět jeden den volna a pak už zbývají jen tři závěrečná kola.

 

Hodně se čekalo od souboje Magnuse Carlsena se Šakrijarem Mameďarovem.
Carlsen v „katalánu“ obětoval pěšce, za nějž měl krásnou kompenzaci v podobě převahy v centru a lepšího vývinu figur. Mameďarov pěšce vrátil a pak musel odevzdat ještě i kvalitu.
Otázkou je, zda pěšce vrátil správným způsobem. Za kvalitu měl černý dvojici střelců a konečně se mu podařilo rozehrát své figury, ale bílý měl stále výhodu, kterou díky nepřesné hře černého rychle uplatnil k výhře.

 

 

Anish Giri postupně přehrával Sama Shanklanda, který svému soupeři výrazně usnadnil uplatnění převahy v koncovce.

 

 

Rameshbabu Praggnanandhaa měl sice v koncovce se Sergejem Karjakinem o kvalitu méně, ale šance na remízu byly vysoké a černý hrál koncovku dost pochybně. V časové tísni se bílý dokonce dostal do výhody. V těžké koncovce si bílý mohl vybrat, kterým pěšcem postoupí kupředu. Vybral si špatně (40.c6??) a i když Karjakin také nezareagoval nejpřesněji, mladý Ind koncovku nezvládl.

 

 

Není žádným tajemstvím, že Nils Grandelius se na turnaji s formou nepotkal. Ovšem ani Fabiano Caruana nehraje tak, jak by si představoval. V časové tísni a koncovce těžkých figur chybovali oba hráči, šťastnější byl nakonec Caruana.
Za zmínku stojí Caruanova hrubka v 35.tahu, kdy měl na hodinách ještě necelých šest minut.
Koho by napadlo, že po 35. … Dc3 36.Vc1! nemá černá dáma na „liduprázdné“ šachovnici žádný dobrý ústup? Nenapadlo to Caruanu a s minutou a půl na hodinách to neviděl ani Grandelius  :usmev: .

 

 

Zbývající tři partie skončily remízou. Jorden Van Foreest stál zřejmě o něco lépe s Daniilem Dubovem, ale nevypadal, že by se chtěl pokoušet o výhru.
Richard Rapport se pokoušel porazit Vidita v koncovce. Nejdříve uplatňoval dvojici střelců proti jezdci a střelci. Podařilo se mu získat pěšce, ale jen za cenu výměny jednoho střelce. Na šachovnici pak zůstali nestejní střelci a i když se hrálo ještě poměrně dlouho, pro Vidita nebyl problém remízovou koncovku udržet.
Jan Krzysztof Duda stál téměř po celou dobu v ostré partii s Andrejem Jesipenkem lépe. Ze své převahy vytěžil „jen“ lepší koncovku. V ní měl solidní šanci hrát na výhru tlakem na oslabené dámské křídlo, ale hrál příliš krotce a nakonec skončila partie remízou opakováním tahů.

 

 

Čtyři kola před koncem je v čele Magnus Carlsen se 6.5 body. Kontakt s ním drží Anish Giri, který se po vlažném začátku vyškrábal na 6 bodů. Ještě není rozhodnuto, protože Carlsena čekají hráči, kteří mu bývají často nepříjemnými soupeři: Karjakin, Vidit, Caruana a Dubov. Oproti tomu Giri má za soupeře Dudu, Van Foreesta, Grandeliuse a Rapporta.
Pokud se Giri nespokojí s druhým místem a zabojuje, závěr může být ještě hodně zajímavý.

 

V turnaji Challengers „jede mašina“ Arjun Erigaisi. Ani v devátém kole nezaváhal a černými figurami udolal Číňanku Jiner Zhu. Na své „pronásledovatele“ Džumabajeva a Nguyena má už dvoubodový náskok. K vítězství mu stačí turnaj doremizovat.
Zbrzdit by jej mohl ve 12.kole Thai Dai Van Nguyen, který v devátém kole remizoval s Warmerdamem, ale ani to nemusí stačit. Erigaisi ostatní účastníky Chalengers o třídu převyšuje a divil bych se, kdybychom jej příští rok neviděli ve skupině Masters.

 

Arjun Erigaisi sviští turnajem Challengers .-)

 

Web pořadatele

Tabulka MASTERS
Los a výsledky Masters
Masters online na chess24.com
Masters online na chessbomb.com

Tabulka CHALLENGERS
Los a výsledky Challengers
Challengers online na chess24.com
Challengers online na chessbomb.com

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x