Druhá únorová sobota

V Berlíně se dostal turnaj FIDE Grand Prix 2022  do vyřazovací fáze, šachy.cz Extraliga má tento víkend na pořadu další dvojkolo a v sobotu skončil Open Liberec 2022.

 

V semifinále berlínského turnaje na sebe narazili Nakamura a Rapport.
Ve výměnné variantě dámského gambitu Nakamura odbočil v 16.tahu z teorie (16.Vc1!?). Černému se nic strašného nedělo, ale pozice měla trochu jiný charakter než po obvyklém 16.Vhg1.

Zajímavě zahrál bílý ve 23.tahu. Mohl klidně vzít 23.Jfxe6 s naprosto rovnou hrou, ale Nakamura dal přednost oběti kvality, za níž měl dostatečnou kompenzaci.

Rapport se nechtěl pasivně bránit v nejasné pozici. tak raději kvalitu vrátil, což ale nebyl dobrý nápad. Koncovka, která na šachovnici vznikla, byla jednoznačně lepší pro bílého. Nakamurovi nedělalo problém dotahat partii k výhře.

 

 

Ve druhé semifinálové partii měl bílé Aronian. Dominguez rozehrál přijatý dámský gambit a ve 20.tahu započal zajímavý plán, jehož cílem byl postup c-pěšce. Nevýhodou bylo, že jeho král zůstal trčet v centru.

Pozice však nebyla jednoduchá a bílý, už s kvalitou více, chyboval (29.Sd2??) a pozice se srovnala. Spousta lehkých figur v centru, postouplý pěšec na c2 a nejisté postavení obou králů, to byly faktory, které kladly nároky na přesný propočet obou hráčů.
V pozici se lépe orientoval Aronjan a připsal si celý bod.

 

 

Web turnaje

Online na chess24.com


 

Devátým kolem pokračovala v sobotu šachy.cz Extraliga.

Volno měla obě ostravská družstva, ostatní týmy urputně bojovaly o extraligové body. Roli favorita potvrdil 1.Novoborský šachový klub, který porazil frýdecko-místecké áčko. To tak v tabulce kleslo o něco níže.

Béčko Frýdku-Místku svérázným způsobem přispělo do „debaty“ o povinné žensko-dorostenecké šachovnici  :usmev: . V sobotním utkání porazili INGEM-ŠK Líně 4.5-3.5.
Mladíci a ženy z F-M jsou momentálně v tabulce výše než jejich kolegové z „A“ týmu. Ukazují, že na Extraligu mají, ale zároveň je na jejich případu vidět i jiná věc: Kdyby nepostoupili, dostali by tak velký prostor i ve frýdecko-místeckém áčku?  :usmev:
Odpovězte si sami.

Výsledky 9.kola šachy.cz Extraliga

 

 

 

Tabulka šachy.cz Extraliga po 9.kole

 

 


 

Open Liberec 2022 byl dalším turnajem ze série Czech Tour 2022.
Turnaj tak trochu doplatil na kolizi se soutěžemi družstev, proto v něm nenajdeme špičkové české hráče. Přesto se na jeho startu sešlo 118 hráčů ze 12 zemí.

Vítězem se stal IM Piotr Dobrowolski, který soupeřům povolil jen dvě remízy. Na druhém místě skončil se sedmi body Jan Lajbl ze Šachového klubu Jičín. Třetí místo připadlo mladé německé hráčce (ročník 2008) Charis Peglau, která měla nejlepší vedlejší hodnocení ze skupiny šestiapůlbodových hráčů.

Konečná tabulka turnaje na chess-results.

Součástí turnaje byly také turnaje v rapid šachu a v bleskovém šachu.
V sedmikolovém rapidu zvítězil IM Dobrowolski, v jedenáctikolovém bleskovém turnaji jej předstihl FM Frick.

Konečná tabulka rapidu na chess-results.

Konečná tabulka bleskového turnaje na chess-results.

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Vasilis

Výborně sehraná partie od Nakamury. V takové formě je nebezpečný každému soupeři a pokud jej vážné partie nepřestanou bavit, určitě se ve světovém žebříčku posune výš než na současné 17.místo. A totéž platí o Aronjanovi, který je průběžně čtvrtý. Oba si účast v turnaji kandidátů zaslouží a také Rapporta bych v něm viděl mnohem raději než Radžabova.

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x