Finále v Berlíně

První turnaj ze série FIDE Grand Prix 2022 v Berlíně dospěl do finále, které už včera začali první partií Hikaru Nakamura a Levon Aronjan. Druhá partie probíhá právě v těchto chvílích.

 

Nakamura měl v první partii bílé figury a Aronjan se proti 1.e4 bránil Španělskou obranou.
V zavřené variantě se Naka vyhnul nepříjemnému Marshallově gambitu tahem 8.h3 a už ve 12.tahu zahrál bílý novinku 12.Jh2.

Není to sice nejhorší tah, ale pochybuji, že si najde zástup následovníků. Černý bez větších problémů vyrovnal hru a když zahrál bílý 17.Je2?!, vypadala pozice černého nadějněji.

Tah 22.Sh6 možná vypadá „aktivně“, ale na královském křídle bílému pšenka nepokvete. Když k tomu Naka ještě bezelstně sebral 24.Vxe1, byl bílý bez pěšce.
Pozice na šachovnici nevypadala na „vyhranou“ pro černého, ale šachové motory jeho pozici upřednostňují. Stockfish 14 považuje za pochybný tah 28. … h5 a „tvrdí, že lepší bylo 28 … a5. Možná má motor pravdu, ale asi jen málokdo by si v dané chvíli uvědomil, že  po 28. … a5 29.Vb5 Vxb5 30. Dxb5 bílá dáma na b-sloupci nic nezmůže a že jsou na šachovnici ještě i jiné figury  :usmev: .

Pozice se vyrovnala a bílý a-pěšec byl dokonce v závodu k poli proměny rychlejší, jenže černý měl vše dobře spočítané a remizoval věčným šachem.

 

 

Web turnaje

Online na chess24.com

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Vasilis

Vítězem se stal Hikaru Nakamura, když ve dvou rapid partiích Aronjana přehrál. Ti, kdo mají rádi věžové koncovky, si je určitě vychutnají, ve druhé partii, kterou hrál Aronjan bílými, podcenil nebezpečí , hrozící mu od soupeřovy dvojice věží a jeho král odcestoval až na c8, kde kapituloval. Nakamura byl samozřejmě spokojen a řekl, že se mu znovu vrátila chuť ke hraní vážných partií. “ Ještě v roce 2019, když jsem hrál s Levonem nebo se Šachrijarem, poté, co jsme se dostali do střední hry, jsem se nudil, poněvadž jsem cítil, že bude další remíza. Teď takový pocit nemám, pozice jsou pro mě zajímavé. Takže v tomhle mi přestávka přinesla užitek.“
Btw : Jsem rád, že se zde publikují aktuální informace , například ta o jmenování kapitána mužské reprezentace. Na jiných webech totiž „spí“ a jejich čtenáři o tom zatím nevědí vůbec nic. Накамуре больше не скучно | chess-news.ru

Jan Jílek

Nemyslím, že je spravedlivé srovnávat čistě šachové weby (jako je např. tento a svazový) s jinými weby, které mají šachy jen jako jakýsi přídavek. Proto prosím neporovnávat a ani se nestrefovat do nešachových webů. Určitě ani my bychom nezvládali vše (např. politiku, politikaření, pomluvy apod.) a právě proto jsme se zaměřili čistě na šachy. Těší mě, že se Vám náš web líbí.

Jim Vasilis

Od včerejšího dne víme také jména účastníků série turnajů s podobným názvem Grand Chess Tour, mezi devíti stálými bude i Levon Aronjan. K nim se pak v každém turnaji připojí další z řad místních velmistrů, možná, že někde uvidíme také Magnuse. https://grandchesstour.org/blog/full-tour-participants-confirmed-2022-grand-chess-tour

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x