V Berlíně rozhodnuto

V berlínském turnaji FIDE Grand Prix 2022 se rozhodlo o vítězi v tiebreaku.
Včerejší „klasická“ partie skončila remízou a dnes hráči zasedli k rapid partiím tiebreaku.

 

V první finálové partii měl mírně navrch Levon Aronjan hrající černými figurami. Druhá, v níž měl bílé figury Aronjan, skončila remízou ve 29.tahu. Hrála se italská a bílý ze zahájení prakticky nic konkrétního nezískal.

Možná by se dalo hovořit o nějaké minimální převaze, ale ani po lepším 22.Vb1 (místo 22.Jd2) by partie asi neskončila jinak.

 

 

Klasické partie skončily smírně a rozhodnout o vítězi turnaje měl tiebreak. Připomeňme si, jaká byla pravidla pro tiebreak:
Dvě partie tempem 15+10, pak dvě bleskové partie tempem 3+2 a pokud ani to nerozhodne, hraje se armaggedon, kdy má bílý pět minut, ale povinnost vyhrát, černý má jen čtyři minuty a za jeho výhru se považuje i remíza.

 

V první tiebreakové rapid partii měl bílé figury Nakamura a Aronjan se opět bránil Španělskou obranou. Naka Aronjana přehrál a stál jasně lépe (na výhru?), ale pak přišla věžovka a Nakamura ji zkazil tahem 57.Ke3??. Jenže ani Aronjan není neomylný  :usmev:   a partii zkazil v 59.tahu ( 59, … f2). Nakamura si nenechal ujít příležitost a skóroval.

 

 

Také ve druhé rapid partii se hrála věžovka. Dokonce čtyřvěžovka.
Vypadalo to, že partie nemůže skončit jinak, než remízou. Ale pak udělal Aronjan hrubou chybu, když se zaměřil na vyrovnání materiálového deficitu (58.Vf4 ??) .  Ukázalo se, že zdánlivě pasivní černý král je ve skutečnosti důležitou figurou při vedení matového útoku.

 

 

Hikaru Nakamura tak po dvou remízách v „klasice“ zvítězil v tiebreaku a stal se vítězem berlínského turnaje. Stačily mu k tomu dvě partie a dvě věžovky  :usmev: .
Nakamura tedy bere 24 000 €, poražený Aronjan „jen“ 18 000 €.

Další cenový fond už byl na těchto stránkách zmiňován.

 

Web turnaje

Online na chess24.com

 

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
kraken8

Jen dvě poznámky, z toho jedna jakože hloupá, ale tak opravit malou nepřesnost snad není hřích – první věžovku nezkazil Nakamura tahem věžky na e3, ale králem na e3.
No a nevím, jestli se dá ve druhé partii považovat 48.tah Aroniana za hrubou chybu, já bych to nepovažoval ani za chybu – Aronian prostě potřeboval vyhrát, takže v tu chvíli už to bylo opravdu jedno – stejně tak dobře se už mohl vzdát.
No, já fandil Nakamurovi, měl jsem ho vsazenýho   :usmev: 

Jan Jílek

Opraveno, děkujeme  :mrknuti:

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x