Čtyři dvojice, čtyři postupující

Do vyřazovací fáze se dostal online turnaj Airthings Masters. Ve čtvrtfinálových zápasech na čtyři partie v rapid šachu se o postup do semifinále utkaly dvojice: Nepomňašči – Keymer, Jesipenko – Hansen ,  Artěmjev – Ting Li-žen a Le-Carlsen.

 

Jan Nepomňašči zahajoval v první partii zápasu proti Vincentu Keymerovi bílými figurami.
Hrála se sicilská a po zahájení nebylo sporu o výhodě bílého. Pak však NEPO NEPOkračoval nejpřesněji a černému se díky tomu i se špatným časem podařilo partii udržet, remíza.
Remízou skončila i druhá partie, když Keymer měl v „Gruenfeldovi“ optickou převahu, ale pozice černého byla pevná.
Ve třetí partii se opět hrála sicilská (a znovu Najdorfova varianta) a i když měl bílý prakticky po celou partii výhodu, rozhodlo se až v koncovce, v níž Keymer sice správně přešel do pozice s nestejnými střelci, ale pak, s několika sekundami na hodinách, pustil bílého krále k pěšci.

 

 

Ve čtvrté partii si Nepomňašči remízou pohlídal vítězství v zápasu poměrem 2.5-1.5.

 


 

Zápas Jesipenko – Hansen vypadal zpočátku dost nudně. Dvě korektní remízy. Pak však přišly dvě výhry Jesipenka po hrubých chybách Hansena. Paradoxní je, že „mistr online blicek“ Hansen chyboval v silných časových tísních  :usmev: .

 

 

Ve čtvrté partii Jesipenkovi chvilku trvalo, než našel vyhrávající Ve8, ale nakonec byl první, kdo to našel  :usmev: .

 

 

Celkově zvítězil Jesipenko 3-1 a postupuje do semifinále.

 


 

Zápas Ting Li-žen – Artěmjev byl dost nekompromisní. Viděli jsme v něm jen jednu remízu.
V první partii se lépe orientoval v ostré pozici Ting Li-žen hrající bílými figurami. Vlastně by bylo přesnější napsat, že se neorientoval černý  :usmev: , protože kdyby ponechal na šachovnici dámy, musel by si bílý neustále hlídat svého krále.

 

 

Ve druhé partii, která sice byla dost dlouhá, se nic zvláštního neudálo a partie skončila remízou v 69.tahu.
Třetí partie byla úplně opačná  :usmev: . Hrubky na obou stranách a „houpačka“ v hodnocení pozice skoro až do konce. Šťastnější byl Artěmjev.

 

 

Po infarktové třetí partii už se Ting Li-žen nevzpamatoval. Artěmjev jej jednoznačně přehrál v Rétiho zahájení a zaslouženě zvítězil nejen v partii, ale i v celém zápasu poměrem 2.5-1.5.

 


 

Magnusu Carlsenovi stačila k vítězství v zápase proti Quangu Liemu Leeovi vlastně jen jedna partie. Carlsen Lea přehrál v Anglické hře, pak však nehrál nejpřesněji a černému se téměř podařilo vyrovnat hru.
Téměř.
Stačila nevinná chyba, dobrat špatného střelce (20. … Vxa8?) a bílý už černému nedal šanci.

 

 

Po této partii následovaly dvě „hyperkorektní“ remízy  :usmev: a ve čtvrté partii si Carlsen mohl dovolit ve vyhrané pozici vynutit remízu z pozice síly.

 

 

Carlsen zvítězil sice těsně „jen“ 2.5-1.5, ale vítězství to bylo jednoznačné.

 


 

V semifinále uvidíme dvojice Nepomňašči – Jesipenko a Artěmjev Carlsen. Poražení čtvrtfinalisté nepřijdou zkrátka. Za své výkony si připíší na svá konta po 2000 dolarech.
Zajímalo by mě, na jaká konta si své dolarové výhry připíší ruští hráči  :smich:

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online přenos

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x