Jediná vedoucí

Po včerejším šestém kole MČR žen (právě se hraje kolo sedmé) je v čele s mírným náskokem jen jedna hráčka: Anna Lhotská.

 

Na prvním stole se udála zkušená „velmistryňovská“ remíza  :usmev: .
WGM Karolína Pilsová měla bílé figury s WGM Kristýnou Petrovou. Jednu chvíli to vypadalo, že o něco lépe stojí bílá, pak zase černá.
Podstatné je, že poslední stála lépe černá. Mohla se pokusit o vytvoření slabých bílých pěšců na královském křídle, a kdo ví, zda by to stačilo na zisk nějaké hmatatelné výhody, ale místo toho zahrála 27. … Vdd7 a hráčky se brzy dohodly na remíze.

 

 

Na druhém stole to s Annou Lhotskou vypadalo všelijak, ale určitě ne moc dobře  :usmev: .
Karin Němcová získala lepší pozici.
Pravda, bílá měla dvojici střelců a černá střelce a jezdce, ale na šachovnici byly i dámy a dáma s jezdcem někdy dokážou nadělat pěknou paseku. Zvlášť pokud se dostanou do těsné blízkosti soupeřova krále.
Právě díky slabému bílému králi mohla pomýšlet na celý bod jen černá, byť měla k dvojici střelců ještě i nebezpečně vypadajícího volného d-pěšce. Černá by však vše vykryla a pak by se pokoušela uplatnit svoji převahu.
Mohli bychom spekulovat, zda při dámách a nestejných střelcích, kteří by na šachovnici zůstali, by černá mohla vyhrát, ale byla by to jen ztráta času.
Černá totiž jedním tahem zahodila dobře sehranou partii a poslala soupeřku do vedení v turnaji.
46. … Kg7?? je strašná chyba.

 

 

Dobrou partii sehrála Olga Sikorová s Ladou Zelbovou.
Ladě hrubě nesedlo zahájení. V mírně horší pozici (Caro Kann) se její figury motaly po šachovnici, jako nedávno jedna nejmenovaná herečka po dopravní nehodě  :usmev: . Bílé nedalo moc práce získat celý bod.

 

 

Caro Kann se hrál také v partii Novosadová-Richterová.
Už ve čtvrtém tahu se vyměnily dámy a pak se hrála „dlouháááá“ koncovka  :usmev: , u které si nejsem jistý, zda to hrála na výhru bílá, nebo černá.

 

 

Anna Marie Koubová mohla „chytit“ Adéle Třasákové dámu  :usmev: . Nešlo by přímo o chycení, protože černá by ji odevzdala za dvě věže, ale zaostalost ve vývinu by rozhodla.
Bílá dámu nechytila a zahrála slaběji, ale už za několik tahů černá odevzdala dost materiálu na to, aby se mohla celkem rychle vzdát.

 

 

Mistrovství ČR žen, Jaroměřice nad Rokytnou

Výsledky na chess-results
Online přenos
Online na chess24.com


 

Skončil online turnaj Chessable Masters.
Ve finále se utkali zástupci asijského kontinentu: Ting Li-žen (Ding Liren) a Rameshbabu Praggnanadhaa.

Neprůstřelný Ting byl mírným favoritem, ale ani Praggnanandhaa nebyl bez šance. V poslední době jde rychle nahoru a je schopen hrát téměř bezchybně.

Finále se hrálo na dva minizápasy.
V prvním zápase zvítězil Ting 2.5-1.5, když vítězily jen černé barvy (dvakrát Ting a jednou Praggnanandhaa) a jedna partie skončila remízou.

Ve druhém zápase se tedy musel Praggnanandhaa pokusit o revanš.
Povedlo se mu to, když po remíze v první partii vyhrál ve druhé bílými figurami a zbytek odremizoval.

Na zápasy to tedy bylo 1-1 a o vítězi turnaje musel rozhodnout tiebreak.
První blesková partie skončila remízou, ale ve druhé se podařilo Tingovi rozpohybovat pěšcový „roj“ na dámském křídle a zvítězit.

Vítězem turnaje Chessable Masters se tak stal Ting Li-žen (Ding Liren).

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x