Čas

Hrála se tři kola zápasu David Navara – S.L. Narayanan, který je součástí festivalu ČEZ CHESS TROPHY 2022. Hrálo se také druhé kolo na silně obsazeném turnaji Norway Chess.

 

I ve druhé části zápasu se hrály zajímavé šachy, ale Davidovi se ve středu moc nedařilo  :smutek: . Dvě prohry černými, jedna remíza bílými.

Ve čtvrté partii zápasu mezi GM Navarou a GM Narayananem, tedy se středeční první partii, rozehráli oba soupeři zajímavě zahájení. V Poloslovanské si bílý vyvinul jezdce na d2 místo obvyklého c3 a černý reagoval postupem g-pěšce až na pole g4.
Černý si klidně nechal vyměnit bělopolného střelce na e6 a nevadil mu ani centrální dvojpěšec (e4,e6), protože i když se tím černý trochu oslabil, bílý jezdec na okraji šachovnice neměl k dispozici žádné rozumné pole.
Opticky to vypadalo za černého velmi dobře, ale bílý našel správný plán hry. Vyměnily se dámy a obě strany dokončily vývin figur.
V rovné pozici přišlo 19. … e5 se snahou rozehrát střelce z g7. Dobrý nápad, který měl malou vadu na kráse. Černý přestal kontrolovat pole f5.
Stále se nic strašného nedělo, ale bílé figury začínaly být nepříjemně aktivní.  Věž pronikla na sedmou řadu a černý místo aktivního 24. … Vf7 s plánem pokrýt pe7 a zdvojit věže na f-sloupci, zahrál pasivně 24. … Sa3.
Iniciativa už byla na straně bílého a černý zároveň začal ztrácet čas na přemýšlení. Tahem 26. … Jf3 dal černý najevo, že se živě zajímá o pěšce na h2, to však bílému nijak nevadilo, protože už se chystal k útoku na černého krále.
Černý jezdec na h2, střelec na a3, slabý černý král a aktivní bílé figury v centru. Když k tomu připočteme nedostatek času, nepřekvapí, že po další chybě (28. … Sxc5) už je pozice černého skoro „na ručník“ .
Záhy se u partie objevilo 1-0 a Narayanan se dostal v zápase do vedení 2.5-1.5.

 

 

Ve druhé středeční partii (pátá partie zápasu) měl bílé figury český velmistr. V zahájení sice získal maličké plus, ale černý bez problémů vyrovnal hru a partie skončila remízou.

 

Screenshot z online přenosu

 

 

Poslední středeční partií byla šestá partie zápasu.
David měl černé figury a v patnáctém tahu odbočil z teorie tahem 15. … c4.
Pokud vás zajímá, proč je takové přetažení obvykle špatné (např. ve francouzské, dámských gambitech atp.), pak vám může tato partie napovědět  :usmev: .
Samotný tah 15. … c4 není špatný, ale černý uzavřením centra ztěžuje svým figurám přechod na královské křídlo, kde se bílý chystá k nástupu proti černému králi.
Přesně takovým způsobem reagoval bílý.
Po tahu 17.f5! už se musí černý pokoušet rozbít centrum, protože jinak nepříjemně pocítí nedostatek obránců svého rošádového postavení.
David v této chvíli ztrácel hodně času a k tomu mu buď selhal „pud sebezáchovy“ , nebo něco přehlédl. Vymyslel tah 17. … Jc6, po němž už bílý diktuje tempo hry.
Pozice sice ještě není úplně prohraná, ale je velmi špatná. Bílý názorně předvedl, jak v takových pozicích vést útok proti králi a nic na tom nemění ani skutečnost, že nehrál nejpřesněji.

 

 

Po dvou dnech a šesti kolech je stav zápasu Navara – Naranyanan 2-4.
Nepříjemné, ale do konce zbývají ještě čtyři kola a snad se to ještě obrátí.

Nemůžete-li se z jakéhokoliv důvodu osobně podívat do Michnova paláce, můžete se tam dostat alespoň virtuálně  :usmev: .
Nenechte si ujít vynikající přenos s komentářem Štěpána Žilky, který přednáší přímo divákům v místě zápasu.

 

Odkazy:

Domovská stránka pořádající Pražské šachové společnosti
On-line přenos z 1. hracího dne
On-line přenos ze 2. hracího dne
On-line přenos ze 3. hracího dne
Online na chess24.com

 


 

Na turnaji Norway Chess skončily ve druhém kole remízami čtyři partie z pěti. Ale mohli jsme vidět samé remízy  :usmev: .

Wesley So stál prý podle „křemíkových hlav“ o chlup lépe s Magnusem Carlsenem. Já bych řekl, že to byla „rovina“  :usmev: a stejného názoru byli i oba hráči. V armageddonu si pak Magnus nalezl do matové sítě a So si připsal 1.5 bodu.

„Leklá ryba“ Radžabov nic nevymyslel bílými proti Tarimu a partie skončila remízovou věžovkou. I tady byl pak v armageddonu úspěšnější bílý (Radžabov).

Kdo by nečekal remízu mezi dvěma remízovými hráči? Wang Hao s Anishem Girim remizovali v „klasice“ a remízovali také v armageddonu, což se počítá jako vítězství černých figur, které vedl Anish Giri.

Vachier-Lagrave s Mameďarovem také „půlili“ a v armageddonu se opět projevila časová výhoda. Vachier-Lagrave ji bílými uplatnil a dostal za to 1.5 bodu.

Remízou měla skončit také partie dvou „veteránů“.
Anand má formu jako hrom a asi nikoho nepřekvapí, že ani tentokrát nedělal černými žádné viditelné chyby.
I Topalov hrál dobře, ale pomalu  :usmev: .
Připomenu, že se hraje tempem 120 minut na čtyřicet tahů bez časového přídavku. Deset vteřin za tah naskakuje až po 41.tahu.
V partii Topalov-Anand však nepřiskočilo nic, protože Topalov při svém 37.tahu prohrál na čas v přibližné rovné pozici.

 

 

Po dvou kolech má jen jeden hráč sto procent bodů, Vishwanathan Anand.
Opravdu je škoda, že nehraje turnaj kandidátů  :usmev: .

 

Tabulka turnaje Norway Chess (screenshot z webu chess24.com) po druhém kole:

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x