Desátého tišri

Ze tří českých týmů na Evropském klubovém poháru dohrával poslední tým Nového Boru. Jejich zápas totiž začínal až po setmění, tedy v 19:00.

Mimochodem, právě se hraje mistrovství USA za účasti „proslaveného“ Hanse Niemanna, který v prvním kole vyhrál s Christopherem Yooem.


 


 

Začněme tím nejjednodušším  :usmev: .

V Evropském klubovém poháru se tým BŠŠ Frýdek-Místek složený ze samých mladých hráčů propadl po druhém kole dost hluboko. To však nemusí být vždy na škodu.
Beskydská šachová škola dnes „vyfasovala“ relativně příjemného soupeře z Finska. Družstvo Jyväs-Shakki nemá v týmu žádné hvězdy ani super hráče a v utkání tak byli favoritem naši hráči.
Na první šachovnici sice prohrál Richard Stalmach, ale pak už frýdecko-místečtí body jen připisovali.
Po vítězství 4.5-1.5 by se BŠŠ Frýdek-Místek měl vrátit ve čtvrtém kole zpět „mezi lidi“  :usmev: .

 

 

Vizuálně těžkého soupeře měla Moravská Slavia Brno.
Už minule jsem psal, že za belgický De Pluspion Wachtebeke nastupují tři ženy a rozhodně to nejsou žádné ošklivky.
Naštěstí Brňáci udrželi své zraky na šachovnici a nenechali se rozptýlit svými protivníky (teď mne napadlo: není slovo „protivník“ odvozeno od „protivný“?  :usmev: ).

Na první šachovnici remizoval brněnský Bartek Heberla s Levanem Aroshidzem. Na druhé desce vyhrál Martin Neugebauer s Francouzkou Sophií Milliet, která mu, bůhví proč, odevzdala zdarma figuru.

 

 

Na třetí šachovnici „ošidil“ Tomáš Polák Gojka Vučiniće a po malé kombinaci se dostal do vyhrané věžové koncovky, ve které nezaváhal.
Jakub Kůsa čelil na čtvrté desce černými figurami určitému tlaku Any Matnadze, ale Jakub se dobře bránil a partie skončila remízou.
Na páté desce sehrál Jakub Roubalík takřka bezchybnou partii proti van Vlietovi, ve které jediného Belgičana v belgickém týmu porazil.
Na šesté šachovnici mohla Lile Koridze trpět s Jáchymem Němcem v koncovce bez pěšce, ale černý se spokojil s „rovinou“ a remízou.

 

 

Nový Bor začínal třetí kolo proti izraelskému týmu Beer Sheva Chess Club až v 19:00. Důvod je uveden už v nadpisu článku  :usmev: .
Desátý den měsíce tišri se totiž slaví židovský svátek (svátek svátků v Izraeli) Jom kipur.
Jeden z největších (ne-li úplně největší) židovských svátků, při němž je zakázána veškerá práce, lidé se postí, v samotném Izraeli dokonce nesmějí jezdit auta a platí ještě další zákazy, příkazy a jiné věci.
To vše se dodržuje od západu slunce předcházejícího dne až do západu slunce na Jom kipur (pokud jsem plácl nějakou hloupost, klidně mě opravte; jsem ateista  :usmev: ).
Z toho důvodu začínaly všechny tři izraelské týmy zápasy druhého kola už v 11:00, aby stihly dohrát před západem slunce, a třetí kolo zahajovaly teprve po západu slunce, tedy v 19:00.

Pro Nový Bor to byla první těžší zkouška, ale zvládl ji na výbornou. Nebyl to sice úplně jasný zápas, ale novoborští určovali „tempo hry“.

Na první šachovnici se potkali dva hráči z Prahy. Pentala Harikrishna měl od zahájení maličkou převahu a marně se pokoušel „vykolejit“ Maxima Rodshteina. Nepovedlo se a partie skončila zaslouženou remízou.
Na druhé desce uplatňoval Vidit dvojpěšce navíc v koncovce věží a jezdců, ale soupeř se velmi dobře bránil. Pak se však začalo hrát do spadnutí praporku a ani jeden z hráčů neměl času nazbyt. V těžké pozici s minutou a půl na hodinách si Victor Mikhalevski „blicnul“ 57.Kf4?? a novoborští se mohli začít radovat.

 

 

Wojtaszek na třetí šachovnici nic nesvedl s Roizem, ač měl od začátku minimální převahu. Na čtvrté desce čelil David Navara Evgenyi Postnému a i když to chvilkami vypadalo pro Davida nadějně, i tady vše nakonec skončilo smírem.
David Anton Guijarro stál se Steinbergem po zahájení lépe, pak ještě lépe a když měl za kvalitu dva hodně zdravé pěšce, přísahal bych na jeho výhru. Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, říká se a u Davida Antona se to potvrdilo. Postupně se měnily figury, až se na šachovnici objevila skoro stejná koncovka, kterou měl ve druhém kole na šachovnici Van. Tedy materiálně skoro stejná, protože Van měl ještě o jednoho pěšce více a samozřejmě i rozdíly v postavení kamenů byly značné  :usmev: .

Vanova koncovka zřejmě vyhraná nebyla a ani Steinberg neměl prohrát.
Možná je dobré vědět to, co v minulém článku ani v komentářích nezaznělo. Plán „silnější“ strany (jezdec a pěšci) je jasný. Dojít pěšcem k poli proměny.
Avšak plán druhé strany už tak očividný není.
Je lepší aktivizovat krále, nebo věž?
Ideálně obojí  :usmev: , ale k udržení takových pozic by mělo bohatě stačit „ochomýtat“ se králem někde poblíž soupeřových pěšců, nebo krýt svého (jediného) pěšce.
Věž však musí být vždy aktivní, bez toho to nejde.
Ono se to dobře říká (píše), ale v praxi za šachovnicí to není jednoduché ani vyhrát, ani udržet  :usmev: .

 

 

 

Nový Bor dnes čeká hodně zajímavý soupeř  :usmev: .
Je jím norský Offerspill Chess Club, na jehož první desce hraje Magnus Carlsen. Ten včera odpočíval, takže se dá předpokládat, že dnes nastoupí  :mrknuti: .

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Webová stránka turnaje
Fotogalerie
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

Na šampionátu USA je dohráno první kolo.
Ze sedmi partií skončilo pět remízou. Vyhrál Sevian s Moradiabadim a (samozřejmě  :usmev: )Hans Niemann, který porazil Yooa.

Odkaz na výsledky a web turnaje
Odkaz na online přenos

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x