Do čela

Čtvrtým kolem pokračoval Evropský klubový pohár v rakouském Mayrhofenu. Sedmikolový turnaj se tak přelomil do své druhé poloviny.


 


 

Vezmu to odzadu  :usmev: .

Mladíci z BŠŠ Frýdek-Místek po výhře ve třetím kole opět nakoukli mezi „lidi“. Opravdu jen nakoukli, protože nizozemský tým LSG Leiden 1 je poslal pěkně zpátky ke dnu tabulky (skoro ke dnu  :smich: ).

Partie z tohoto zápasu nebyly nikde online (nebo jsem je možná nikde nedokázal najít), takže pojďme vařit z vody  :usmev: .
Na první šachovnici vyhrál Richard Stalmach, remízu přidal ještě Petr Gnojek a zbytek už jsou jen samé nuly.
Z výsledku to vypadá, že Nizozemci byli nad síly BŠŠ Frýdek-Místek.

 

 

O několik stolů výš hrál druhý český celek, Moravská Slavia Brno. Jejich soupeřem byl belgický tým KBSK Brugge.
Upřímně, neznám ani jednoho hráče ze soupisky Brugg, ale to neznamená, že by to byli nějací „čučkaři“  :usmev: , jen je prostě neznám.
Morenda (Brno) sehrála velmi dobrý zápas. Vyhrála a s trochou štěstí to mohlo být i s nulou.

Na první šachovnici měl Heberla pěšce více, ale těžko říct, zda jeho pozice byla až tak dobrá, jak ji vidí Stockfish (+2.2 pro černého). Podle mě byla určitě lepší, ale netroufal bych si tvrdit, že byl černý (Heberla) vyhraný.

Na druhé šachovnici stál brněnský Martin Neugebauer lépe od samého začátku partie a když si soupeř v časové tísni ještě „zazdil“ svého krále, nebylo co řešit.

 

 

Zasloužený bod si připsalo Brno na třetí desce, kde Tomáš Polák přehrál černými svého soupeře. Také tady se „hrubovalo“ (=hrubě chybovalo  :usmev: ). Po 20.c3 přišla ze strany černého sice jednoduchá, ale hezká kombinace, po níž přišel bílý o materiál i partii.

 

 

Další bod přidal Jakub Kůsa, jehož soupeř se v jedné chvíli „zbláznil“ a místo toho, aby hrál rovnou pozici, zkusil hrát na zisk výhody.
I tady rychle rozhodla malá kombinace bílého.

 

 

Také Jakub Roubalík dostal hezký dáreček v podobě celého bodu  :usmev: . Soupeřova nenápadná chyba (30.c3??) umožnila černému nejen získat pěšce, ale i zaměřit se figurami z dámského křídla na křídlo královské, kde nakonec svou snahu korunoval černý matem.

 

 

Škoda, že na šesté šachovnici neviděl (nespočítal?) Jáchym Němec celkem lehkou kombinaci (42.Vxg7+). Výsledné skóre mohlo být ještě vyšší.

 

 

 

Na Nový Bor čekal norský Offerspill v čele s Magnusem Carlsenem.
Carlsen znovu ukázal svou velkou sílu a nedal Harikrishnovi žádnou šanci.
Na druhé desce přehrál Vidit Tariho.
Hansen nic nezískal s novoborským Wojtaszkem a vcelku pohodové remízy jsme viděli v partiích Navara-Christiansen a Urkedal-Grandelius.

Důležitý bod na konto Nového Boru přidal Markus Ragger, jehož soupeř začal „zobat“ bílé pěšce, ale zapomněl přitom na bezpečnost svého monarchy. Není divu, že partie skončila matem  :usmev: .

 

 

 

Nový Bor v akci. Hlava nad Nilsem Grandeliusem patří Petru Boleslavovi 🙂
Zdroj: web turnaje, autor Walter Kastner

 

 

Nový Bor je po tomto vítězství v čele turnaje a má dobře „našlápnuto“ k zisku medailí. Ale nic není rozhodnuto. V pátém kole čeká Nový Bor tým se startovním číslem jedna, rumunský CSU ASE Superbet, který má opravdu hvězdnou sestavu v čele s Anandem, Rapportem, Deacem a Gukeshem.
To bude zajímavý zápas a jsem zvědavý na Ananda, který v poslední době podává vynikající výkony.

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Webová stránka turnaje
Fotogalerie
Online na chess24.com
Online na lichess.org

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x