O medaili

Dvě kola před koncem Evropského klubového poháru je stále v čele tým Nového Boru. V pátém kole sice dva české celky prohrály, ale jejich výkon snese ta nejpřísnější měřítka.


 


 

Nový Bor se na prvním stole utkal s rumunským hvězdným týmem CSU ASE Superbet. Zatímco „Rumuni“ (většinou krajánci, jako u mnoha jiných týmů  :usmev: ) postavili základní šestku, kapitán Nového Boru Petr Boleslav vynechal Vana Nguyena.

Při sledování zápasu jsem tipoval, že buď skončí remízou 3-3, nebo Nový Bor těsně vyhraje (3.5-2.5). Nový Bor nestál na žádné šachovnici hůře (většinou) a zdálo se, že se vše bude točit kolem partie Rapporta s Viditem, kde novoborský hráč (Vidit) hrál lepší koncovku.

Pravda, lepší koncovku měl i Harikrishna s Anandem, ale vypadalo to, že pěšce navíc, který se transformoval v dvojpěšce, se nedá využít.
Jenže Hari hrál skvěle, omezoval černé figury a trpělivě čekal na svou šanci.
Ta přišla v 31.tahu, když Anand zahrál pasivní 31. .. Je8. Po tomto tahu je pozice černého ztracena a Hari ukázal, že jeho technika je na světové úrovni.

 

 

Vidit se na druhé šachovnici nikam nehnal. Rapport mu dovolil přejít do koncovky dvou jezdců (bílý) proti jezdci a střelci (černý). Černý měl sice na dámském křídle typického „španělského“ dvojpěšce a bílý pěšcovou převahu na královském křídle, ale bílí jezdci se neměli jak rozeskákat. Černému se podařilo zatlačit bílou jízdu na okraj šachovnice a když se zbavil i dvojpěšce, bylo „vymalováno“.

 

Na třetí šachovnici nastoupil novoborský „držák“.
Radek Wojtaszek bez problémů odremizoval Deaca. Na čtvrté se totéž podařilo Davidu Navarovi, který černými udržel Gukeshe.

Na páté šachovnici se hrála typická „týmová“ partie. Grandelius s Nisipeanem se drželi svých „notiček“ do doby, než se začaly partie na prvních šachovnicích vyvíjet lépe pro Nový Bor. Pak začal Nisipeanu, možná podvědomě, hledat cestu, jak zvrátit průběh zápasu.
A povedlo se mu to  :usmev: .

 

 

Rychlá remíza na šestém stole mezi Sargissianem a Davidem Antonem byla v konečném součtu výhodnější pro Nový Bor, který nakonec zvítězil nečekaně vysoko 4.5-1.5 a stále se drží na samostatném prvním místě.

 

Zleva David Anton Guijarro, Nils Grandelius, David Navara.
Zdroje: Web turnaje, autor: Walter Kastner

 

 

Výborný zápas se smolným koncem sehrálo Brno. Moravská Slavia měla za soupeře ázerbájdžánský tým Vugar Gashimov. Morenda prohrála 2.5-3.5, ale zápas mohla klidně i vyhrát.

Na první šachovnici si Heberla zkušeně pohlídal remízu z pozice síly s Mamedovem. Na druhé desce se na Brňáky usmálo štěstí, protože Ševčenko vypustil Neugebauera.

 

 

Na třetí korektně remizoval Tomáš Polák, ale remízy na čtvrté a páté šachovnici remízami být nemusely  :usmev: .
Jakub Kůsa jen remizoval s Asadlim věžovku, která snad měla být pro černého vyhraná.

 

 

„Houpačkovou“ partii sehrál Kuba Roubalík s Ahmadzadou.
Z lepší pozice se „propřemýšlel“ do horší, ale v časové tísni se karta obrátila (30. … Sd4??). Soupeř měl sice dvě dámy, ale černý král byl tak slabý, že se o výhodě bílého nedalo pochybovat. Po časové tísni se pozice ustálila na přibližné rovnováze a nakonec černý jednu dámu vrátil a vynutil si remízu věčným šachem.

 

 

Na šesté šachovnici se nepovedla partie Jáchymu Němcovi, kterého Babazada bílými figurami přehrál.

 

 

Náš třetí celek BŠŠ Frýdek-Místek sehrál vyrovnaný zápas se slovenským týmem ŠK Modra, v němž byli úspěšnější Slováci.

 

 

V dnešním předposledním kole čeká borce z Nového Boru německý klub Schachclub Viernheim 1934e.V, s Mameďarovem na prvním stole.
Novoborští nastoupí ve stejné sestavě jako včera.

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Webová stránka turnaje
Fotogalerie
Online na chess24.com
Online na lichess.org

 

Náhledová fotografie: David Navara, zdroj: Web turnaje , autor Walter Kastner.

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Tým Vugar Gashimov má dobře chráněná záda. Nastupují tam za něj mladí hráči Ahmadzada a Babazada.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x