Třikrát nic

Včera se hrálo čtvrtfinále online turnaje Aimchess Rapid a podle výsledků byly některé zápasy jednoznačnou záležitostí.



 

Ale nebylo to tak jednoduché.

Je zajímavé, že nejvíce zástupců v tomto turnaji měla Indie. Z pěti indických hráčů postoupili do vyřazovacích bojů tři z nich. Indie tedy měla v K.O. systému osmi hráčů skoro polovinu účastníků.
Jenže do semifinále se nedostal ani jeden Ind. Třikrát nic…

Přiznám se, že nejvíce mě zajímaly zápasy Dudy s Viditem a Carlsena s Erigaisim. Méně pozornosti jsem věnoval dvojicím Mameďarov-Abdusattorov a Gukesh D-Rapport.
A kdybych se rozhodl vsadit na vítěze těchto zápasů, trefil bych se jen jednou  :usmev: .

Trefil bych vítěze zápasu Duda-Vidit.
Duda má neskutečnou formu a dokazoval to i včera.
První partie skončila remízou ve sto pátém tahu. Celkem mě pobavilo, jak pozici po 79. … Kg6 hodnotí stroje při rychlé analýze  :usmev: .

 

„Teploměr“ na levé straně vyskočil na maximum 🙂

 

Po 79. … Kg6 se oba hráči drželi linie doporučované strojem a nejméně jeden z nich, ale spíše oba  :usmev: , věděli, že pozice je remízová. Po 81. … Kxh7 vznikne sedmikamenová koncovka a i strojům tak nakonec „docvakne“, že je to remíza.

 

 

Tvrdě se bojovalo i ve druhé partii. Duda měl bílými po celou partii převahu a hra přešla do koncovky střelce proti jezdci. Ke smůle Vidita byla pozice až moc otevřená a Duda i přes rovný materiál ukázal, jak se má v takových pozicích využívat převaha střelce nad jezdcem.
Pravda, Vidit mu svým tahem  29. … g5?? výrazně pomohl. Otázkou je, zda by i po lepších pokračováních pozici udržel.

 

 

Ve třetí partii se Vidit trochu pozapomněl v zahájení a nechal „spát“ své dámské křídlo. Duda toho využil k rychlému přepadu pole c2 a partie měla rychlý průběh.

 

 

Po třech partiích vedl Duda 2.5-0.5 a v zápase na čtyři partie se tak stala čtvrtá partie zbytečnou a nehrála se.

 

 

Zápas Carlsen – Erigaisi jsem považoval za „otevřený“. Carlsen byl sice v mých očích favoritem, ale mladý Ind už několikrát ukázal, že šachy opravdu umí. To však neplatí pro jeho partie proti Carlsenovi  :usmev: .
Hned první partie tohoto zápasu měla 136 tahů a podotknu, že to nebyla ani zdaleka nejdelší partie včerejšího dne.

Erigaisi nedokázal proměnit výhodu pěšce navíc. Není se však čemu divit. Na rozdíl ode mě a čtenářů neměl u partie k dispozici strojovou analýzu a v omezeném čase není docela jednoduché uvědomit si při propočtu, že při případném přechodu do věžovky s krajním pěšcem je král slabší strany odřezaný o dostatečný počet sloupců. Vzniklá koncovka VJ-V je remízová a Carlsen s ní neměl problém.

 

 

V dalších partiích už dominoval Carlsen. Za stavu 2.5-0.5 pro Carlsena byl zápas ukončen a Carlsen postoupil do semifinále, kde se utká s Dudou.

 

 

Trochu překvapivý výsledek se urodil v zápase Mameďarova s Abdusattorovem. Mameďarov na tomto turnaji nehraje žádné jeho „opičky“, ale drží se solidního (relativně  :usmev: ) šachu.
Moc nechybuje a to se mu vyplácí.
V první partii Abdusattorov nepochopitelně přešel do horší, ale pravděpodobně remízové (všechny věžovky jsou remis  :smich: ) věžovky (49.Jxd4?). Pak ještě zapomněl na pravidlo, že v koncovce rozhoduje aktivita figur a postavil svou věž hodně pasivně (50.Vb2??) . Mameďarov sehrál věžovku bezchybně a zvítězil.

 

 

Ve zbývajících třech partiích Mameďarov Abdusattorova k ničemu nepustil a všechno odremizoval. Po výhře 2.5-1.5 tak Mameďarov postoupil do semifinále.

 

 

Čtyři partie se hrály i v zápase Gukeshe s Rapportem.
První partie skončila korektní remízou.  Ve druhé stál Rapport o něco lépe, ale po hrubce byl bez dvou pěšců a partii vzdal. Třetí partie byla v režii Rapporta. Partii vyhrál a srovnal stav zápasu na 1.5-1.5. Rozhodovala čtvrtá partie a byla to zároveň i nejdelší partie čtvrtfinále. Partie měla 167 (!) tahů.

Rapport měl silnou dvojici střelců za věž, ale pak si situaci zkomplikoval (51.Se7+?? =) a na šachovnici vznikla remízová koncovka VS-V. Gukesh se skoro sto tahů dobře bránil, ale nakonec chyboval a prohrál.
Mimochodem, jak hrát podobné pozice za slabší stranu naznačil kdysi ve svých komentářích David Navara.

 

 

Rapport po vítězství 2.5-1.5 postoupil do semifinále, kde se utká s Mameďarovem.

 

 

Těžký den pro lehké figury, tak by se dalo charakterizovat včerejší čtvrtfinále, ve kterém (nepočítal jsem to  :usmev: ) se asi nejvíce naběhaly a naskákaly právě lehké figury.
Milovníci koncovek si to jistě užili  :smich: .

 

 

Semifinálové boje budou jistě zajímavé. Osobně se domnívám, že zápas Carlsen-Duda je takové předčasné finále  :usmev: .
I druhý zápas Mameďarov-Rapport může být zajímavý. Oba borci jsou známí svou občasnou neortodoxní hrou. Doposud však v turnaji hráli spíše solidní šachy, tak uvidíme, zda se dnes „nezblázní“  :smich: .

 

Online na chess24.com

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Honza Repák

Pro úplnost, nepamatuju si, jak je to s bodováním, ale na chess24 se objevila informace, že Carlsen postupem do semifinále dosáhl vítězství v celé Meltwater Champions Chess Tour ještě před závěrečným turnajem. Takový náskok vypovídá o jeho stále neotřesitelné dominanci, občas sice má (jako každý člověk) slabší chvilky a někdo ho překvapí, ovšem dlouhodobě se mu výsledky nikdo z konkurentů ani nepřibližuje. Začíná to být trochu nuda, alespoň že mistrovství světa teď bez něj bude otevřené a napínavější.

David Navara

Magnus Carlsen je skutečně nejlepší, ale k jeho dominanci v rámci série přispívá i to, že hraje více turnajů než jeho konkurenti. V sérii se hodnotí kvalita i kvantita.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x