Devátá

Devátá partie zápasu o titul mistra světa byla jako všechny ostatní hodně bojovná a hrálo se prakticky do vyčerpání všech možností.

Nepomňašči měl bílé figury a v prvním tahu zvolil tah 1. e4, po kterém měl Ting Li-žen v předchozích partiích problémy s vyrovnáním hry. I tentokrát si zvolil Španělskou hru a Berlínskou obranu. Nepo si ve čtvrtém tahu vybral „antiberlínský“ tah 4. d3.

Ukázalo se, že pro Tinga to nebylo žádné velké překvapení. Byl velmi dobře připraven a zahájení odtahal celkem svižně. Do problémů se černý dostal po 17. … Vb8. Ting zřejmě neviděl nebo nesprávně vyhodnotil nadějnou oběť pěšce po 17. … Sf8. Po ústupu střelce by sice černý přišel o pěšce, ale souhra jeho figury by byla dostatečnou kompenzací za malou materiální újmu.

Nepo v této fázi partie hrál výborně, ale ani Ting se nedal zahanbit. Kritický moment přišel ve 24 .tahu. Ústup věže na b5  (24. … Vb5) mohl Nepo využít k zisku kvality, ale je černý by si tím vyspravil pošramocenou pěšcovou strukturu. Bílý místo toho zvolil výměnu střelců a přechod do koncovky s pěšcem více.

V koncovce věží a jezdců to Nepo dlouho zkoušel, ale Ting se velmi dobře bránil. Ani výměna věží neslibovala bílému víc než malou výhodu, ale černý musel hrát velmi přesně.
Když našel Ting 55. … h3, bylo jasné, že remízový konec partie je nevyhnutelný.

 

 

Nepo byl po partii mírně rozladěn a není se čemu divit, protože v podstatě po celou dobu stál lépe. Ting může být s remízou spokojen, stále sice v zápase prohrává o jeden bod, ale po porážce v sedmé partii zápasu mu včerejší remíza černými barvami určitě pomohla vylepšit sebevědomí.

Dnes mají hráči volný den a v desáté partii bude mít bílé figury Ting Li-žen. Do konce zbývá pět partií a je otázkou zda napsat „jen pět“ nebo „ještě pět“  :usmev: .

Odkazy:

Oficiální web
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

Poměrně strohý popis deváté partie se pokusím vylepšit vtipným(?) obrázkem  :usmev: . Autorem nápadu je David Navara (kdo jiný?  :usmev: ) , zpracovatelem má maličkost  :usmev: .

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x