4…3…2…1

Po desáté partii zápasu o titul mistra světa v šachu začíná „Final Countdown“ .
Možná pamatujete popový (nikoli rockový) hit skupiny Europe Final Countdown s celkem nesmyslným (infantilním?) textem, kterému jsem nikdy nerozuměl a nerozumím 😀 (…opouštíme Zemi…míříme na Venuši… atd., atp…).

 

Nemusíme si pamatovat každý „škvár“ , prostě do konce zápasu o titul mistra světa zbývají poslední čtyři partie a začíná finální odpočet.
4-3-2-1 … start!
Vlastně žádný „start“, ale konec.

Ještě čtyři partie (pokud nebude prodloužení) a je konec.
Jan Nepomňašči stále vede o jeden bod a Ting Li-žen bude muset ukázat, jak je na tom s psychikou. Nepo je každou remízou blíže titulu a naopak, Tingovi ubíhá čas hodně rychle. Ale nepředbíhejme, teď budou mít oba hráči ještě dvakrát bílé a jak jsme se u tohoto zápasu už stihli poučit: bílé znamenají výhodu (a ChatGPT si může „vykládat“, co chce  :usmev: ).

Ve včerejší desáté partii zápasu se poprvé objevila stejná varianta nějakého zahájení už podruhé  :smich: .
Hrála se Anglická hra, varianta čtyř jezdců a tohle už jsme viděli ve čtvrté partii zápasu, v níž Ting zvítězil.
Tenkrát však Ting jako bílý zahrál ve čtvrtém tahu 4. e3, kdežto v desáté partii to zkusil „aktivněji“ : 4. e4 . To umožnilo černému „trik“ , který je často vidět v mládežnických soutěžích, kde se nejčastěji vyskytuje ve hře čtyř jezdců po tahu Sc4 („chvilková oběť“ figury a její následné dobrání zpět).

Kupodivu ani jedné straně se nic strašného neděje a pozice je zřejmě rovná.
Pravda, po 10. Dg3 Kf8 vypadá pozice černého pochybně, ale opravdu jen vypadá.
Černý sice přišel o možnost rošády, ale jeho pozice nemá žádné slabiny. Naopak, pozice bílého je „poškozená“  :usmev: , díky dvojpěšci na c-sloupci .
Bílý má malý náskok ve vývinu, ale to po výměně dam nehraje až tak velkou roli. Černý své figury celkem rychle rozehraje pomocí oběti pěšce d6 a díky dvojpěšci bílého to není nijak citelná ztráta.

Dovolím si protimluv ve stylu ChatGPT  :smich: : Pozice sice nebyla jednoduchá, ale přece jen byla dost plochá na to, aby skončila vítězstvím jedné strany. K získání výhody měl blíže bílý, ale černý mu to nedovolil.  :smich:

Zní to dostatečně „kvalifikovaně“, ale je to jen „květnatá blbost“.
Prostě pozice byla mírně lepší za bílého, ale Nepo se velmi dobře bránil. Aktivita jeho figur plně vyvážila materiální nerovnováhu a po srovnání materiálu mohli oba hráči s klidným svědomím podepsat smír.

 

 

Dnes se bude hrát jedenáctá partie a ta může být klíčová. Klíčová nemusí znamenat, že rozhodne o osudu zápasu, ale hodně napoví. Nepo bude mít bílé figury, dá se čekat 1. e4 a pokud má Ting Li-žen nervy jako špagáty a neudělá chybu, mohla by skončit remízou.
Je však také možné, že se Ting s vědomím krátícího se času pokusí o zvrat v zápase i černými figurami, ale v tom případě mi není jasné, jaké zahájení by si k tomuto účelu zvolil  :usmev: .

 

Odkazy:

Oficiální web
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

Vcelku nudný popis desáté partie zápasu se pokusím oživit úryvkem z webu „kamistone“ , což snad mnozí (ne všichni  :smich: ) dokáží dekódovat jakožto blog Kamči Steinové.
Při čtení jejího (zatím) posledního článku jsem se opravdu dobře pobavil.

Přikládám úryvek a doporučuji si to přečíst celé na jejím webu  :mrknuti: .


Můj brácha se z šachsráče vyšplhal na pozici šacháče, ale jenom díky tomu, že si nebyl jistý, zda mě vůbec dokáže porazit. V roce 2016 jsme spolu sehráli první turnajovou partii a projevy šachsráčství z bráchovy strany se začaly drát na šachovnici.

Já: Tak si dáme remis, ne? Jsme přece sourozenci.

Brácha: Jasně, aspoň budeme mít stejně bodů.

Já: (Hraju bezpečné zahájení vedoucí do klidné pozice a snažím se co nejdříve uhrát plichtu. S bráchou se na sebe šibalsky usmíváme.)

Brácha: (Útočí a více rozehrává své figury.)

Já: (Zmateně zírám a opatrně se bráním.) Hraješ na remízu, ne?

Brácha: J-jo.

Já: Tak remis?

Brácha: Ještě ne.


 

…a přidám něco od sebe  :usmev: .

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
22 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Kamila Steinová

Jsem ráda, že článek pobavil.   :usmev: 

Vojta Plát

Smím vědět, proč jste chtěla od Davide Holemáře článek o turnaji v Ořechově, načež jste ale následně řekla, že to není možné, jelikož byl sponzorem turnaje Petr Koutný? To si vážně hodláte všichni navzájem škodit? Vždyť jde proboha o šachy! Je vám 18 let, jste mladá a když to řeknu neslušně, tak už tak zkažená. Hodně smutné, že se necháte ovlivnit někým dalším a rozhodnete se pro takový krok…

Vojta Plát

Sponzora sere, že vyhrál Plát. Nedávno jsem mu řekl, že odmítám trénovat jeho svěřence, když mu otec radi na záchodě a jinde(nezávisle potvrzeno od několika jeho soupeřů, případně svědků). Koutny to samozřejmě zahrál do autu, ale ono se to časem projeví. Tak jako u Rausise.

Jan Jílek

Rozumím. Nicméně to nic nemění na Lubošově validní připomínce, že nemáme za povinnost informovat o výsledcích turnaje, když to za to nestojí ani samotnému sponzorovi.
 
Myslím, Vojto, že by bylo na místě se Kamče omluvit, protože kvůli nepřesným informacím jsi na ní byl nepříjemný bezdůvodně.
 
Co se týče nějakého škození, myslím, že to neděláme. My nepíšeme pomlouvačné články, kde např. hodnotíme cenovou strategii konkurence, my nekrademe fotografie z e-shopu.
 
To naopak jinde např. vytrvale šířili nesmysly, že svého času se nejvyšší soutěž jmenovala po nás, protože jsme např. zajistili partiáře nebo proto, že svazu údajně lezeme do zadku. Celé to bylo o to horší, že to často nepsal nějaký řadový uživatel (který třeba nemá dostatečné info), ale např. i moderátor tamní diskuse.
 
Proto mi přijde, že když podobné věci vyčítáš nám, jde o podivný dvojí metr.

Vojta Plát

Já se jen zeptal, proč tak mladá holka už se nechá ovlivnit politikou a neudělá kamarádovi reklamu na knížku nebo na článek jen proto, že tam je sponzor někdo, koho nemá ráda. Za to fakt David Holemář podle mě nemůže. Takže by se spíše měla omluvit Kamča Davidovi…

Jan Jílek

Vojto, já nevím, podle mě to Kamča napsala vcelku srozumitelně.
 
V mém komentáři jsi zcela ignoroval body (pomluvy konkurence, přisvojování si cizí práce, šíření nesmyslů o extralize), které mj. dělají ratingově slabšího hráče ze zmiňovaného dua kontroverzním.
 
A také o tom psala Kamča. Myslím, že dává smysl, když se rozhodne, že nechce, aby bylo její jméno s kýmkoliv takto kontroverzním spojováno.
 
Byl bych rád, kdyby se tu už o osobě pana Koutného nepsalo vůbec, protože si opravdu myslím, že jeho přínos šachové komunitě je spíš záporný (samozřejmě se na tom nemusíme shodnout).

Petr Kraus

Dobrý večer pane Jílek -souhlasím s vámi a naopak bych ocenil co napsala paní Kamila Steinova otevřeně. A jenom bych chtěl co se týče šachového svazu. Jsem velmi rád, že předsedou svazu je znova pan Martin Petr o kterém si myslím, že je to velmi slušný člověk a má šachy rád-a do budoucna věřím , že šachy posune dopředu správným směrem a věřím i panu Boleslavovi. A celkově bych si přál lepší atmosféru a férovosti v šachu u nás.

Jan Jílek

S Martinem Petrem nemám problém a věřím, že bych ho neměl např. ani s paní Richtrovou. Bafuňařina okolo šachů mě moc nebere, rád sleduji celkově dění a mám rád tu hru jako takovou.

Vojta Plát

Kéž by slečna Steinová byla tak otevřená i jinde 😀
Ale ne, teď vážně… Je vtipné, jak je „naočkovaná“ od zdejších vlastníků serveru a vše jim tak bezmezně „žere“ 🙂 Nicméně věřím tomu, že i ona jednou dospěje a konečně dostane rozum.

Kamila Steinová

Asi došlo k nedorozumění. David Holemář mi nabídl, že bych se mohla autorsky podílet na připravované knize, která měla být údajně vydána pod Petrem Koutným. Davidovi jsem se omluvila a napsala mu, že nabídku musím odmítnout, protože nechci být s Petrem výrazně spojována. V jeho případě totiž v mnoha věcech nejde POUZE o šachy. Petra uznávám za jeho šachové aktivity, myslím si, že řadu věcí odvádí slušně, ale často jeho bulvární a scestné články dokážou odradit, a to nejen čtenáře, ale i potenciální spolupracovníky.
Na všechno se klidně zeptejte Davida Holemáře, ten Vám můj komentář potvrdí. 😉

Vojta Plát

Já ho jen potkal na turnaji, v Ořechově. Prý jste se původně bavili, že napíše článek o turnaji. Já jinak nemám fb ani nic dalšího(teda mám WhatsApp), tak nejsem ve spojení prakticky s nikým a jsem za to moc rád.

Kamila Steinová

Jak říkám, jestli chcete mít v této věci jasno, zeptejte se přímo Davida. Já už se k tomuto tématu nebudu dál vyjadřovat, protože jsem vše podstatné napsala.

Vojta Plát

Nemusím být 2x bystrý, abych viděl, že jste ovlivněná a ne na základě svýho úsudku. No, co už…

Honza Repák

Není mi úplně jasné, co Kamča udělala nebo napsala tak špatného. Kdo vytváří v našem šachovém prostředí rozbroje, je v první řadě sám Petr Koutný, a je naprosto normální se k němu za to nějak postavit.

Vojta Plát

Petr Koutný možná není po všech stránkách ten nejlepší a nesouhlasím s ním, ale v některych věcech má pravdu, hlavne co se týče svazu. Ty víš o tomhle, s prominutím, hovno, Honzo 🙂
 

Honza Repák

Máš pravdu, nevím všechno. S prominutím ale vidím, co jsou zač lidi, kteří mají se svazem problém a kritizují ho, takže je pro mě potom opravdu těžké nedat svazu za pravdu.   :usmev: 

Vojta Plát

Takže kritici jako Žilka, Michalík, Krejčí, Plát jsou pro tebe ti špatní? Kdybyste slyšeli, jak pičoval například Peťo na Konopku a svaz, tak byste si řekli: Zlatý Koutný…

istr

Tak Kamča by neprošla ani přes Koutnýho 🙂

22
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x