Mix

Za několik desítek minut začne dvanáctá partie zápasu o titul mistra světa a mně se podařilo prospat šestnáct hodin v kuse, což je vzhledem k tomu, že obvykle spím 3-5 hodin, neobvyklý „výkon“. Když spíte tak dlouho, unikne vám spousta věcí, které se mezitím udály.
Pak vám nezbývá než začít zpětně zjišťovat, co se v té době událo.

 

Smutná zpráva o úmrtí Marty Polákové, maminky Tomáše Poláka a Petry Kišové, na mě „vyskočila“ na webu ŠSČR  :smutek: .
Upřímnou soustrast rodině a všem pozůstalým.


 

Na stejném webu (kdyby to snad někdo přehlédl) je i připomenutí předsedy ŠSČR k termínům prvních lig. Není to jeho „výmysl“ , jen plní rozhodnutí konference, která uložila VV sjednocení termínů těchto lig.
První ligy se mě sice nijak netýkají, ale toto rozhodnutí konference považuji za správné a logické. Snad se časem „dokopeme“ i k tomu, aby se sjednotily i názvy různých nižších soutěží. Mám dojem, že něco podobného se už děje ve fotbalu, kde se budou přejmenovávat různé „divize a přebory“ na „ligy“.
Možná se to může zdát jako maličkost, ale z pohledu „nešachisty“ jsou dnešní názvy nelogické. Vlastně nejen z pohledu nešachisty. Nevyzná se v tom ani řadový člen ŠSČR a troufám si tvrdit, že ani členové STK v tom nemají zcela jasno  :usmev: .
Chápu sice, že republiková STK řídí jen ligové soutěže a zbytek spadá pod kraje nebo okresy, které si vše organizují (a pojmenovávají) samy, ale je v tom celkem „guláš“ .
V některých krajích se hrají KP, pak KP I. třídy, možná i druhé třídy, jinde se hrají KP a pak Krajské soutěže a i ty se mohou ještě dále dělit na skupiny.
Nebylo by jednoduší, po vzoru fotbalu  :usmev: , vše nazývat jako „ligy“? Až po KP je to jasné už nyní a pak by mohly být místo Krajských přeborů „třetí ligy“ , místo různých KS a KP I. čtvrté ligy a tak dále až někam po nejnižší ligy v okresech.
Nemyslím si, že by přejmenování bylo až tak pracné, ale možná se pletu  :usmev: .


 

Při přetahování dat ze starých disků, kterých jsem měl v šuplících hned několik  :usmev: (při upgradu PC nebo koupi nového není čas přetahovat data, prostě se vytáhne harddisk s tím, že se to „časem“ přehraje jinam) jsem narazil na několik zajímavých věcí, na které jsem už zapomněl.

Ať už to jsou staré partie, nějaké „rozbory“ nebo naskenované výstřižky, občas to bývá k zamyšlení.
Ze starých dob na mě vyskočily postupové tabulky v soutěžích jednotlivců. Je celkem jedno, o jaké soutěže šlo, ale donutilo mě to nostalgicky se zamyslet nad současným „otevřeným“ systémem a starým „postupovým“ systémem.
V dnešní době se může na MČR, hraje-li se jako open turnaj, přihlásit prakticky každý hráč (neberu v potaz ratingové omezení), kdysi si hráči museli účast vybojovat v postupových soutěžích. Začínalo se v oddílech, odkud se postupovalo do okresu, odtamtud do kraje a pak na přebory Čech nebo Moravy, popřípadě jiných územních celků.
Ano, bylo to zdlouhavé, ale mělo to (minimálně) jedno velké PLUS. Tím plusem myslím prestiž soutěží.  A možná bych mohl počítat jako plus i výkonnost a vytrvalost hráčů, kteří se dokázali „prokousat“ až do nejvyšších soutěží.

Není to volání po „starých dobrých časech“ , je to jen vzpomínka na dobu, kdy vyhrát okresní, krajský či jiný přebor a postoupit výš bylo prestižní událostí.

Oba systémy, jak „otevřený“, tak „postupový“ mají svá pro a proti. V dnešní době se mohou hráči rychleji a snadněji potkávat za šachovnicí se silnějšími protivníky, ale v dobách minulých to nutilo hráče na sobě více pracovat.
Mimochodem mě teď napadlo, že když se „zrušily“ (jistě, byl to přirozený vývoj, nikoli nějaké rozhodnutí shora) postupové soutěže u jednotlivců, proč tomu tak není i v soutěžích družstev?  :usmev:


 

Z jednoho harddisku na mě „jukla“ i partie z MČR zrakově postižených z roku 2014. Hlavní favorit turnaje Jaroslav Olšar (můj klubový spoluhráč) se v ní utkal s Katkou Skočkovou (kamarádka  :usmev: ) a nakonec zvítězil.
Pamatuji si, že když mi tehdy Katka tu partii poslala, abych se na ni podíval, nenapadlo mě, že se černá mohla „proslavit“ výhrou s favoritem  :usmev: .
Hrála se Ruská hra a černá si zvolila teorií podceňovanou variantu (3. Jxe5 Jxe4!?) a i když bílý dělal na první pohled „samozřejmé a logické“ tahy, dostal se do problémů. Naštěstí pro něj černá „minula branku“ a zvolila slabší pokračování, které sice nebylo přímou příčinou její porážky, ale nastoupila tak cestu „do pekel“  :usmev: .

 

 

Najdete správné pokračování za černou?

 

 


 

Ze starých disků dvě obrazové vykopávky…
Když se vám nepodaří partie, je to hodně nepříjemné. Někdy dokonce až tak, že vás to donutí usednout k šachovnici a začít znovu trénovat  :usmev: .

 

 

Cestou kolem Kauflandu jsem viděl reklamu: „Ochutnej našeho řezníka“   a přiznávám, některé věci mi znějí dost divně  :usmev: .

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Honza Repák

Myslel jsem, že sleduji mistrovství světa v šachu, a ne mistrovství světa v šachanismu. Celebrity tohoto webu mají hody.   :smichy-brecim: 

lubomir1959

Nevím, co si o tomto zápase mám myslet, na jednu stranu není nic snazšího než pokritizovat kdeco a obvinit kdekoho z nečestných úmyslů, ale v dnešní době sázkových mafií a prodávání zápasů v různých sportech, musím uznat, že bych se ani příliš nedivil, kdyby se třeba někdy časem potvrdilo, že GM Plát měl pravdu. Já rozhodně nemohu kritizovat hru velmistrů, protože svojí šachovou výkonností jim nesahám ani po podrážky bot, ale na to, že spolu hraje dvojka s trojkou světového žebříčku, se i mně zdá těch hrubých chyb hodně, ale i velmistři jsou jen lidé a mohou chybovat. Kdoví, jak to doopravdy je. 

Honza Repák

Hrají to lidi, ne stroje, a lidi pod tlakem a emocemi chyby naprosto normálně dělají, děje se to v úplně každém sportu. To jen v šachu, který je logickou disiplínou, funguje jakási stupidní představa, že elitní velmistři se žádných nepochopitelných zkratů dopouštět nemohou, a někteří jedinci (zejména ti závislí na sázení) pak mají potřebu za tím vždycky hledat nějaké šílené konspirace. A Plát při své vlastní pokřivené morálce je opravdu osoba oprávněná hodnotit čestnost druhých jak vyšitá.

Petr

…a je vyrovnáno…

kyssling

Dobrý den, přiznávám, že příliš nerozumím :
„Mimochodem mě teď napadlo, že když se „zrušily“ (jistě, byl to přirozený vývoj, nikoli nějaké rozhodnutí shora) postupové soutěže u jednotlivců, proč tomu tak není i v soutěžích družstev?“
Přeci vítěz soutěže postupuje do vyšší „ligy“, poslední sestupuje … Co mě uniká ?

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x