Všichni svatí i nesvatí

Zajímavé zahájení, ostrá střední hra, žádná koncovka a oboustranná touha po výhře. Asi takto by se dala ve stručnosti charakterizovat dvanáctá partie o titul mistra světa v šachu mezi Janem Nepomňaščim a Tingem Li-ženem.

 

Ting opustil „Anglii“ a vrátil se k tahu 1. d4 . Je úplně jedno, zda nazvete zahájení sehrané ve dvanácté partii jako Hru dámským pěšcem nebo Colleho systém, protože po 5. exd4 je podle mě na šachovnici čistokrevný Caro Kann s výměnou exd5 a dalším c2-c3  :smich: .  Proto mě celkem udivuje, že někteří komentátoři považují Nepovy tahy 6. … Sd7 s dalším 8. … Sg4 za něco „převratného“ .
Sám hraji za bílé „vylepšenou“ výměnnou variantu Caro Kannu s tahy Je5 a (občas) c3, kterou na západ od našich hranic nazývají „Apokalypsa“ a odvolávají se přitom na pasáž z Bible:

Bible-Nový Zákon;
Zjevení, Svatba Beránkova 19:11 

Uviděl jsem otevřené nebe, a hle, bílý kůň, a ten, který na něm seděl, se jmenoval Věrný a Pravý, jenž spravedlivě soudí i bojuje.

Autorem(?) oné varianty, nikoli citátu z Bible  :usmev: , je ruský GM, který jednu dobu zazářil na šachovém nebi jako meteor a pak pohasl, Alexander Morozevič.

 

 

V partii se hrálo trochu jinak. Nebesa se neotevřela a bílý kůň se neobjevil  :usmev: , ale možná se objevit měl. Mohl se objevit v sedmém tahu, pak by na šachovnici byla varianta z „Apokalypsy“, ale ani tah 7. Sd3 není špatný, tohle se v Caro Kannu hrávalo už kdysi za dob Fischera.

 

 

Sedmý tah černého 7. … Jc6 je přirozený vývinový tah, ale 8. 0-0 se mi za bílého moc nezamlouvá. Určitě to není chyba, ale kdo hrál onu variantu Caro Kannu, pak ví, že černý střelec chodí na g4 pravidelně a i když bílému vazba v mnoha případech nemusí nijak vadit, je otázkou, proč jej na g4 vůbec pouštět?
Nebylo snad lepší 8. h3?
Kam by pak mohl jít střelec z pole d7?
Z tohoto úhlu pohledu je Nepův osmý tah asi logický, takže 8. … Sg4! , a logické jsou i další tahy obou stran. Ting mohl na e1 i dámou, ale zvolil si plán s převodem jezdce přes pole f1 na e3 nebo g3, tudíž šel na e1 věží, Nepo dokončuje vývin figur.

 

 

Po tazích 11. Sg5 0-0 oba hráči dokončili vývin figur. Dovolím si podotknout, že černý v této fázi partie chápal pozici asi o něco lépe, protože se nebál výměny na f6 a správně odhadl, že otevřený g-sloupec by mohl být výhodný spíše černému.
Až do sedmnáctého tahu bylo za obě strany vše OK. Ani 17. g4 se nedá označit za chybu. Zvlášť s ohledem na vývoj zápasu si Ting nemohl dovolit bezzubé 17. Kh1, ale po 17. g4 se pozice vyostřuje  a obě strany musí dávat pozor, kam „šlapou“.

 

 

Jako první šlápl „na minu“ Ting. Tah 19. Sc2 označili za chybu nejen komentátoři, ale i sám Ting na tiskovce po partii. Upřímně, moc nechápu smysl tohoto tahu. Jestli jej bílý zahrál jen proto, aby postavil baterii střelce a dámy (c2+d3) s nějakými možnými hrozbami matu na poli h7, pak se mi to zdá být málo. Spíše mi to přijde jako ztráta tempa při rozjíždějícím se útoku černého.

 

 

Najednou má černý jasný plán: „nacpat“ na g-sloupec těžké figury, stísnit f-pěšcem postavení bílého a druhým f-pěšcem pak po f7-f5 (pamatujme si tento tah!) otevřít g-sloupec a „zabít“ bílého krále.
A bílý? Bílý nemá nic  :smutek: . Může jen čekat, až černý uskuteční svůj plán nebo…. Nebo se může pokusit „kalit vodu“  :usmev: .
Tingův tah 24. c4 není objektivně nejlepší, ale v daném okamžiku je to jedna z mála možností (jediná?), jak se může dostat bílý k nějaké protihře-pokusit se využít diagonály a1-h8 k „otravování“ černého krále.
Nepo zvolil ve 26. tahu sebevědomé, principiální a nejlepší 26. … b4.
Kdyby se trochu bál  :usmev: , mohl hrát i 26. … a6, po čemž by černému výhoda zůstala a protihra bílého by zřejmě rychle skončila.

 

 

Následuje fáze partie, kterou bychom klidně mohli nazvat „nedotknutelný jezdec“ . Nepo buď zapomněl, že má jezdce na poli h4  :smich: , nebo považoval jeho postavení za tak vynikající, že nemá cenu s ním někam hýbat.
Tah 27. … Vag8 zahrál po necelé půlminutě „přemýšlení“ . Stačilo se zamyslet a jistě by našel tah 27. … Jf3, ale budiž, tah Vag8 ještě nic neznamená a i když černý vypouští značnou část výhody, nic se neděje, protože bílý by musel nacházet samé dobré tahy.
Těžko říct, co se Tingovi honilo hlavou (vítr?) , když místo braní kvality (28. Sxg6) zahrál 28. Dc6. Tedy možná tuším, co se stalo. Podle mě Ting vůbec neviděl (nedocenil) možnost 28. … Jf5! , protože ani v následujících tazích to vůbec nebral v potaz. Měl však štěstí, protože ani Nepo s něčím takovým zřejmě nepočítal a vytrvale se tahu Jf5 vyhýbal  :usmev: .
Za zmínku stojí, že po rychle zahraném tahu 27. … Vag8 přišel další rychle zahraný tah, který byl tentokrát už hrubou chybou. Po 28. … Sb8 však už nervy asi pracovaly i u Tinga, který zahrál 29. Db7, což jen potvrzuje mou domněnku, že ani jeden z hráčů neviděl skok jezdce na f5.

Pokud si v této chvíli říkáte, že to oba hráči hráli špatně, pak jste asi nikdy nesehráli žádnou důležitou partii, v níž šlo o hodně  :usmev: . Nervy hrají u šachu velkou roli a navíc tah Jf5 není nijak jasnou volbou. Tedy ano, Stockfish ho „vidí“ hned, ale třeba po tahu 29. Db7 jej v komentářích nezmiňuje ani Caruana (a dokonce ani já jsem ho neviděl  :smich: ), který hledal smysl tahu Db7 v napadání pěšců f7 a b4 a v podstatě správně konstatoval, že pozice je komplikovaná (nemluvil o šachových motorech  :usmev: ).

Ve chvíli, kdy se komentátoři Tania Sachdev, Fabiano Caruana a Robert Hess shodli, že po 31. Dxb4 už bílý stojí o něco lépe a uvažovali o tom, co by se mohlo stát po případném odtažném šachu (d4-d5) , zahrál Ting tahy 33. Sg2 a 34.Ve2. Zatímco Robert Hess vysvětloval, že se bílý chystá zahrát d4-d5 a střelec ustoupil, aby věž mohla kontrolovat pole e5, vrátil se Nepo k šachovnici.

 

 

Hess právě skončil s vysvětlováním, že za černého nelze pro braní Vxe6 hrát aktivní tah f7-f5, na který si černý už dlouho myslel.
A pak to přišlo.
Po zhruba tříminutovém přemýšlení zahrál Nepo 34. … f5.
Jediný z komentátorů, který v tomto okamžiku zachoval téměř kamennou tvář, byl Fabiano Caruana (viz screenshoty z online vysílání na webu chess24.com).

 

 

Pro jistotu se však ještě všichni podívali, zda něco nepřehlédli  :smich: .

 

 

Ne, nepřehlédli.
Nepo přehlédl. Zahrál tah 34. … f5 a vzdálil se od šachovnice. Po návratu mu však bylo hned jasné, že je prohraný. Trochu si potichu zanadával  :usmev: , udělal ještě několik tahů a přidal pár gest, aby se po nějaké čtvrthodince uklidnil a partii vzdal.

 

 

Obrázky jsou v tomto případě málo  :usmev: .
Stojí zato vidět v kritické chvíli výrazy komentátorů a všech zúčastněných přímo ve videu z Youtube kanálu chess24.com .

 

Četl jsem hodně komentářů, že to byla „strašná partie“ plná hrubek.
Strašná se může zdát někomu, kdo sedí doma u počítače a sleduje výstupy šachového motoru.
Po tahu 17. g4 vznikla velmi komplikovaná pozice, v níž nebylo jednoduché nacházet nejlepší, a někdy jen dobré  :usmev: , tahy.
V podstatě jsme viděli jen jeden opravdový blundr a to byl Nepův tah 34. … f5. Ostatní chybné tahy se nám jeví jako chybné, jen když si na pomoc přizveme šachový motor  :usmev: . Navíc bychom neměli zapomínat, oč se hraje. V sázce je hodně a oba hráči jsou pod velkým tlakem.

Ting po tahu 34. … f5 sice působil klidně, ale jsem si téměř jistý, že srdce měl v té chvíli někde v krku  :usmev: a tepová frekvence mu vyskočila na mezní hodnoty. Stejně tak se ale umím vcítit i do pocitů Nepomňaščiho. Ruka vám cuká zpět k šachovnici a nejraději byste vrátili tah, v duchu proklínáte svoji zbrklost, ale je pozdě. Nezbývá než se uklidnit několika zbytečnými tahy a vzdát partii.

Tingovi včera pomáhali všichni svatí a možná i nesvatí  :usmev: , ale tak už to v šachu chodí. Poslední chyba prohrává.
Hráči u mě mají velké PLUS za bojovnost, kterou předvádějí, a titul by si zasloužili oba  :usmev: .

 

 

Po dvanácté partii je srovnáno na 6-6. Do konce zápasu zbývají dvě partie a pokud se v nich nerozhodne, přijde na řadu tiebreak.
Dnes je na pořadu třináctá partie.
Komu přinese třináctka smůlu?

 

Odkazy:

Oficiální web
Online na chess24.com
Online na lichess.org

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Majkl

Můžete porovnat s partií Van Foreest-Anand, Wijk 2019, kterou jsem shodou okolností tehdy komentoval živě pro šachy.cz na youtubu. Samozřejmě Carokann s nápadně podobným průběhem… Ovšem tam černý zvítězil. A hezky…
 

David Navara

Na prvním obrázku z komentovaného přenosu má Fabiano kamennou tvář, protože dřímá nebo přemýšlí o něčem jiném. A Tania možná křičí, aby ho probudila.  :usmev:  Nebo jen neumím číst neverbální signály?
 

Honza Repák

Tejmur Radžabov k tahu 34…f5: „Tohle vás může zabít.“
 
Také se podivoval zejména nad smyslem tahu 26…b4, pokud Nepo neviděl pokračování 27…Jf3 ani 28…Jf5.

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x