Předposlední?

Včera se hrála třináctá partie zápasu o titul mistra světa. Třináctá ze čtrnácti „klasických“ a pokud v zítřejší čtrnácté partii, dnes mají hráči volný den, nikdo nevyhraje, bude rozhodovat o titulu mistra světa tiebreak.

 

Po dvanácté partii otřesený Nepomňašči rozehrál královským pěšcem (1. e4) a za chvíli se na šachovnici objevila „klasika“ , zavřená varianta Španělské hry.
Tentokrát se však nehrálo a3 s dalším Sa2 (po Ja5), ale Nepo si zvolil starý dobrý systém s tahem c3 a ústupem střelce na c2.

V desátém tahu si nevybral obvyklá pokračování jako 10. Ve1 , 10. Jbd2 nebo 10. a4, ale zahrál méně obvyklý tah 10. Se3. Myšlenka tahu je zřejmá: podpořit postup pěšce d3 na d4. Zřejmé jsou však i důvody, proč se s tímto tahem nepotkáte v partiích špičkových hráčů  :usmev: .
Střelec na e3 tak trochu překáží jiným figurám, například věži, která by po postupu pěšce na d4 mohla krýt pe4, a navíc má černý spolehlivý plán k vyrovnání hry v podobě skoku jezdce na c4 s napadením střelce na e3.

Takto se hrálo i v partii a Nepo se rozhodl jezdce na c4 vyměnit (17. Jxc4). Stockfish 15 doporučuje tahy 17. Sf4 nebo i 17. De2!? . Zaujal mě hlavně tah 17. De2, po kterém si stroj klidně nechá vzít střelce a aby toho nebylo málo, ještě si udělá v centru dvojpěšce a obětí kvality rozbije pěšcový kryt před černým králem, aby si „vynutil“ remízu  :usmev: .

Braní na c4 je z pohledu stroje asi mírně pochybný tah, ale mně zase přijde tato výměna jako logická. Stejně logický se mi však zdál i plán bílého s tahy 18. f3 a dalším Sf2. Jenže tady už se pletu podobně jako Nepomňašči  :usmev: , protože stroj ukazuje, že bílý by mohl mít v této pozici problémy s pěšcem na b2 a nepříjemnou aktivitou černých figur. Stačilo zahrát ve 21. tahu Vb8 a bílý by se asi pořádně „zapotil“, aby dokázal vyrovnat hru.

Ting Li-žen si vybral jiný plán a věží z a8 raději pokryl pěšce c4 (22. … Vc8). I to stačilo k udržení malé převahy černého, ale tah 23. … De7 se Tingovi příliš nepovedl.
I když… Ono to není až tak špatné pokračování, když si uvědomíme, že černými figurami stačila černému remíza. Černý tím vlastně odevzdává kvalitu, ale dostane za ni dvojici střelců a výbornou souhru figur. Vlastně se to dalo brát jako výzva: „Zkusíš vyhrát s kvalitou více?“  :usmev:

Nepo výzvu nepřijal, ačkoli Stockfish ukazuje, že se mohl vyhnout opakování tahů a zkoušet hrát dál. Ale asi jen málokdo by riskoval, že bílý neuhlídá nějakého volného pěšce podporovaného silnou dvojicí černých střelců.
Nakonec tedy remíza opakováním tahů (pozice) a řekl bych, že spravedlivá remíza.

 

 

Dnes je volný den, zítřejší partie, v níž bude mít bílé figury Ting Li-žen, je poslední „klasickou“. Jsem zvědavý, jak se k tomu oba hráči „postaví“ . Čekám, že to Ting bude zkoušet, ale nevěřím, že by Jan předvedl podobný kiks jako ve dvanácté partii.

 

Odkazy:

Oficiální web
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

David Navara mě svým komentářem pobavil  :usmev: , tak mu snad udělá radost „grafické“ zpracování jeho nápadu  :mrknuti: .

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Honza Repák

A je to tady, čeho se mnozí obávali, se stalo jistou skutečností: Poprvé v historii určí nového tradičního mistra světa zrychlený tiebreak. Nejzatvrzelejší příznivci vážného šachu v těchto chvílích z rozčilení hromadně prodělávají infarkty, protože je to stejně vražedný nápor na nervy jako třeba dovolit si říct korespondenčním šachistům, že místo nich ve skutečnosti hrají počítače.   :smich: 

Max

„oh, my God“, to je hláška z jiných videii   :mrknuti:  Taky mě to pobavilo.

David Navara

Děkuji za zpracování, pobavilo mne.  :palec-nahoru: 

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x