Poslední?

Včera se hrála poslední „klasická“ partie zápasu o titul mistra světa mezi Tingem Li-ženem a Janem Nepomňaščim. Poslední partie klasickým tempem v tomto zápase, ale vůbec bych se nedivil, kdyby to byla i poslední partie klasickým tempem v zápasech o nejvyšší titul vůbec.
Stálé více sílí hlasy volající po zkrácení času na přemýšlení a domnívám se, že nebýt tento cyklus už rozjetý, možná by se FIDE nechala „zlomit“ a vyslyšela by Carlsenovy návrhy na zrychlení hry, které předložil FIDE při návštěvě turnaje kandidátů v Madridu.

 

V sobotní čtrnácté partii měl bílé figury Ting Li-žen a zahájil podle očekávání tahem 1. d4. Nepřekvapilo to ani Jana Nepomňaščiho, který si vybral Nimcovičovu indickou obranu a i když hra poměrně brzy vybočila z teoretických cestiček, bylo jasné, že černý vyrovnal hru.

Tedy ne všem to bylo jasné  :usmev: , protože Ting se po partii vyjádřil, že se mu zdálo, že má náskok ve vývinu, proto se pustil do ostrého, ale pochybného dobrodružství. Místo dokončení vývinu vývinu (12. 0-0) nebo boje o centrum (12. e4) porušil jednu ze zásad hry v zahájení a podruhé táhl stejnou figurou  :usmev: , 12. Jg5?! .

K tahu 12. Jg5 se po partii vyjádřil i Nepo, který podotkl, že hrál jen zdravé tahy, takže neviděl důvod, proč by se tohoto výpadu měl obávat. Nakonec, hned to ukázal i v partii. Stačilo napadnout jezdce tahem 12. … h6 a pak ještě střelce tahem 13. … Dc7 a bílý musel přejít do obrany.

Ting zahrál v 19. tahu zajímavé 19. Sb4!?  , a protože Nepo hrál sice dobré, nikoli však nejlepší tahy, vypadalo to, že je bílý z nejhoršího venku a kdyby zahrál 29. Jb7, dosáhl by dobré pozice.
Místo toho však přišlo 29. b4. Tah vypadá logicky a vlastně není špatný, ale bílý pak musí hrát jako stroj  :usmev: .
Právě stroj, konkrétně Stockfish 15, by zahrál v dalším průběhu 34. Kd2 a to buď ihned (34. Kd2) nebo nejdříve 34. Vg8+ a až pak Kd2.

Ting zahrál 34. Ke2? , ale nedivím se mu.
Kdo by šel dobrovolně králem do vazby (Kd2)?
Rozdíl mezi tahy 34. Ke2 a 34. Kd2 je patrný po tahu 34. … Vc3, kdy bílý musí krýt Sd3.
Po 34. Kd2 by se žádné Vc3 nekonalo, ale jak říkám, asi jen málokomu by se chtělo králem dobrovolně pod „rentgen“.

Nepo vypustil výhodu, když po zhruba dvouminutovém přemýšlení zahrál 36. … e5. Logický tah, pěšec b5 padne, na šachovnici jsou bělopolní střelci a pěšec e4 by časem mohl být další slabinou bílého. To vše by asi fungovalo, kdyby neměl bílý k dispozici zajímavou kombinaci.
Tahem 38. b6! obětoval pěšce, ale zároveň tím uvolnil pole pro střelce a po braní na e8 (39.Vxe8) s dalším šachem na b5 (Sb5+) přejde hra do remízové věžové koncovky.
Remízové, pokud ji umíte hrát  :usmev: , ale Ting s tím neměl problém. Jan to sice dlouho zkoušel, ale marně.

 

 

V partiích hraných klasickým tempem skončil zápas nerozhodně 7-7 a o titulu mistra světa rozhodne dnešní rozstřel.

 

 

 

Začínat se bude opět v 11:00 našeho času a budou se hrát čtyři partie rapid tempem 25 minut + 10 sekund přídavek od prvního tahu.
Pokud nerozhodnou ani rapid partie, hrají se ještě blicky tempem 5+3 a když ani ty nerozhodnou, dále už může rozhodnout lepší fyzička nebo štěstí, protože pak se budou hrát bleskové partie tempem 3+2, ale pozor, jejich počet není omezen. Žádný armageddon, jak jsme zvyklí z různých turnajů, bude se hrát tak dlouho, dokud jeden z hráčů nevyhraje partii  :usmev: .

A jsme u toho, co jsem psal na začátku.
Má to cenu?
V minulém zápase o titul sice Carlsen porazil Nepomňaščiho v „klasice“ a tiebreak nebyl třeba, ale v předcházejících zápasech Carlsena s Caruanou , resp. s Karjakinem, také rozhodovaly o titulu až tiebreaky.
Dva týdny někde dřepíte, snažíte se, stojí vás to ohromné množství sil, sponzory to stojí spoustu peněz a pak se o všem rozhodne v jednom jediném dnu.
Peníze a ztracený čas (nejen hráčů) jsou jen jedním důvodem pro zkrácení tempa hry, pak je tu ještě několik důvodů.
Kromě toho, že se tím zvýší pravděpodobnost hráčské chyby a šachy budou atraktivnější pro diváky, bude také více záležet na přípravě zahájení. Ale hlavní důvod, proč by se mohlo o něčem takovém uvažovat, spatřuji v omezení možností podvádění u partie a na to zřejmě v šachovém světě uslyší hodně lidí.

Podle mě už není otázkou, zda dojde ke zkrácení tempa hry, ale je otázkou KDY k tomu dojde a O KOLIK se zkrátí čas na přemýšlení.
A až to přijde, možná se do bojů o titul vrátí i Carlsen  :usmev: .

 

Odkazy:

Oficiální web
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

Davidu Navarovi se podařilo „vyšťárat“, že si Ting Li-žen (Ding Liren) ještě před koncem zápasu koupil dům v Německu. David nechtěl ovlivnit čtrnáctou partii zápasu (a také nechtěl prozradit, že je na cestě k poslednímu dvoukolu německé Bundesligy), takže nás požádal, abychom posečkali se zveřejněním tohoto „důkazního materiálu“ aspoň do neděle, což je právě dnes  :usmev: .

 

 

 

Loading

3.7 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
istr

Mohla by být sranda třeba 60+30, ale na 24 partií a dvě partie denně. A obden by jeden začínal bílejma a druhej černejma.

David Navara

Nemyslím, že v kratších tempech více záleží na přípravě zahájení, vidím to spíše naopak. Samozřejmě je důležité nespadnout soupeři do nějaké forsírované varianty, ale i když se to stane a výsledná pozice není úplně jednoznačná, stále existuje nemalá šance na zvrat. Mé bleskové partie hrané tempem 3+0 se „točí“ dost často, klasické jen zřídka.
A mimo to v rapidu a zejména v bleskovkách můžete normálně hrát zahájení, která by v klasickém šachu byla dost riskantní. (A nemusí to být zrovna volba typu 1.e4 e5 2.Ke2 nebo 1.f3, 2.Kf2.) Když se podíváte na zahájení, která silní velmistři volí v bleskovém šachu a leckdy i v rapidu, asi mi dáte za pravdu.
Stačilo posečkat do sobotního poledne, kdy byly zveřejněny soupisky. Jinak s oblibou říkám, že „posečkat“ je zdrobnělé sloveso, odvozené od „posekat“. A „hýčkat“ je zdrobnělina od „hýkat“.  :smich: 

David Navara

Nebyl „ředitel“ ve škole kdysi „pan řídící“?  :usmev: 

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x