Nejen Astana

Zraky většiny příznivců šachové hry byly v posledních dnech upřeny do kazašské Astany, ale nehrálo se jen tam.
Následující krátký přehled není vyčerpávající turnajovou „svodkou“, je to spíše „vyzobávání“ výsledků z chess-results 🙂 .

 

Fajn, stejně začneme v Astaně  :smich: .

V souběhu se zápasem o titul mistra světa se hrál v Astaně i poměrně silně obsazený open turnaj s názvem „Kazakhstan Chess Cup 2023“ .
Nejvýše nasazený hráč Hans Moke Niemann s ratingem 2706 sice nezvítězil, ale uhrál sedm bodů, skončil na šestém místě a na ratingu ztratil jen 2 body.
Rybník všem favoritům vypálil domácí mladý (ročník 2008)  mezinárodní mistr Aldiyar Ansat, který uhrál 7.5 bodů a ani jednou neprohrál.

Výsledky na chess-results

 


 

Celá „tlupa“ českých hráčů se zapojila do bojů v posledním dvoukole německé Bundesligy.

David Navara (SV Mülheim Nord) pomohl svému týmu remízou (14.kolo) a výhrou (15. kolo) ke dvěma vítězstvím, stejný výsledek, ale v opačném gardu, uhrál Peter Michalík, ale jeho spoluhráči z USV TU Dresden vybojovali jen jednu zápasovou remízu.
Zbyněk Hráček a Vlasta Babula přispěli každý jedním a půl bodem ke dvěma výhrám Brém (SV Werder Bremen), Štěpán Žilka dvěma výhrami pomohl dostat „svůj“ klub Schachfreunde Deizisau na konečné medailové třetí místo a Vojtěch Plát hájil v posledním dvoukole první šachovnici týmu SC Remagen Sinzig. V sobotu otočil výsledek partie 14. kola a pomohl tak svému týmu k vítězství, v neděli však Remagen dostal „čočku“ od mistra ligy Baden-Badenu, ale Vojta si na své konto připsal remízu s Aronjanem.

 

 

Konečná tabulka Bundesligy:


 

Sto třicet čtyři hráčů se na „čarodějnice“, tedy 30. 4. , sjelo do Hošťálkové na 14. ročník Memoriálu Jana Kováře.
Vítězem turnaje se stoprocentním bodovým ziskem se stal Vojtěch Zwardoń. O dva body méně uhrála skupina hráčů, v nichž nechyběli zbývající čtyři mezinárodní mistři. Nejlepší vedlejší hodnocení měl Piotr Piesik (POL), třetí skončil Petr Pisk. Mezi titulované hráče se vklínil Ladislav Urbanec, který obsadil čtvrté místo.
Turnaj byl zároveň i Krajským přeborem Zlínského kraje a krajským přeborníkem v rapid šachu se stal Cyril Ponížil.

Web organizátorů
Výsledky na chess-results


 

Prvomájových průvodů, pokud se někde konaly, se zcela jistě nezúčastnilo 99 účastníků turnaje O pohár města Český Těšín.
V turnaji hraném tzv.“Mokate systémem“, kdy se první tři kola hrají jako bleskovky na pět minut a zbývající kola jako desetiminutový rapid (oboje bez přidávaného času) zvítězil ukrajinský GM Petro Golubka s osmi body. Druhé místo patřilo dalšímu ukrajinskému hráči. Vadim Razin uhrál 7.5 bodu. Na třetí místo „doskočil“ díky nejlepšímu vedlejšímu hodnocení ze skupiny sedmibodových hráčů IM Ladislav Langner.
Nejlepší ženou byla WGM Olga Sikorová (7 bodů).

Výsledky na chess-results


 

 

 

 

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Venuše Souralová

O víkendu Jakub Roubalík 44.místo z 317 hráčů (nas. 45), Bukurešť Grand Prix. Mimochodem třetí byl Harikrishna.

Vojta Plát

Grand Prix čeho? ČR? Byste už mohli změnit turnaje a zlepšit celé Grand-Prix, to je fakt 🙂 Snad se dočkáme…

Venuše Souralová
4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x