Správný tip :-)

Včera skončil turnaj Norway Chess 2023. Pokud jste četli minulý příspěvek, víte, že jsem „tipoval“ vítězství amerického hráče. „Trefil“ jsem se 😀 !!!

 

Než se dostaneme k rozhodujícímu střetnutí mezi Nakamurou a Caruanou, které rozhodlo o vítězi turnaje, rychle proletíme dění posledního kola.

Magnus Carlsen si na turnaj nepřivezl nijak oslnivou formu. V „normálním“ čase nevyhrál ani jednu partii, osmkrát remizoval a v prvním kole prohrál s Caruanou, body získával až v armageddonových partiích. V posledním kole byl jeho soupeřem Nodirbek Abdusattorov.
Carlsen bílými ve Španělské nezískal nějakou hmatatelnější výhodu a partie skončila, jak jinak  :usmev: , remízou.
Tentokrát však Magnus „vyhořel“ i v armageddonu.
Hrála se Ruská hra, Magnus získal pěšce a ve věžovce se dostal do vyhrané pozice, když se jeho soupeř držel „pravidla“, že věž patří ZA pěšce nebo jej napadá/kryje z boku (77. …Va3??). Paradoxně ze stejného důvodu Carlsen nevyhrál  :usmev: . Také on postavil věž z boku (86. Vb4??), ale správné bylo postavit ji pod svého pěšce. Partie skončila remízou, v armageddonu tedy vítězstvím černého.

 

 

Wesley So hrál s Gukeshem a oba hráči mohli pomýšlet na dobré umístění. Klasická partie skončila bezproblémovou remízou a Soovi se ani v armageddonu nepodařilo ničeho dosáhnout, takže rozstřel rozhodl o tom, že Gukesh si připsal na své konto 1.5 bodu, So jen jeden bod.

Giri s Mameďarovem si dvakrát „střihli“ Coziovu obranu ve Španělské hře (3. … Jge7). V klasické partii se Mameďarovovi podařilo udržet pozici a vynutil si tak armageddonovou partii. I v ní se hrála stejná varianta zahájení, ale ve dvanáctém tahu Giri odbočil (12. Vd1) a malou výhodu vystupňoval až k výhře v koncovce.

 

 

Vždycky musí být někdo poslední  :usmev: . Aryan Tari si poslední příčku „rezervoval“ už průběhu turnaje, ale nehrál až tak špatně. V posledním kole jistě potěšil norské fanoušky svou výhrou s Firúzdžou, za kterou si do tabulky připsal tři body. Firúzdža doplatil na „pěškožroutství“ , sebral pěšce na b2 (32. … Jxb2) a pak se až do konce partie marně snažil nastolit souhru svých figur.

 

 

Je tragické, když hrajete celý turnaj skvěle a o první místo vás připraví jedna hloupá chyba.
Přesně tohle se stalo Caruanovi. V prvním kole porazil Carlsena, celý turnaj vedl a v posledním kole mu stačila na vítězství v turnaji remíza s Nakamurou klasické partii.
Navíc je Caruana znám svou hlubokou přípravou, proto je hrubka (17. … f5??) , které se dopustil v rozhodující partii, ještě překvapivější.
Hrála se Hra dvou jezdců v obraně v níž černý obětuje pěšce za rychlý vývin figur. Po 17. … f5 však černý ztratil ještě druhého pěšce a to už bylo moc.

 

 

Hikaru Nakamura tak v konečném součtu předstihl svého krajana Caruanu o půl bodu a zaslouženě se stal vítězem turnaje Norway Chess 2023.

 

Hikaru Nakamura se po partii podělil o své dojmy s komentátory ve studiu.
Screenshot z online vysílání na webu chess24.com

 

 

 

Konečná tabulka (screenshot z webu chess24.com):

 

 

Odkazy:

Web turnaje

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
lubomir1959

Myslím, že už je jasné, proč MC nechtěl obhajovat titul mistra světa. Pravděpodobně si uvědomuje, že doby jeho suverenity jsou dávno pryč, možná má i jiné starosti než šachy, možná se mu nechtělo absolvovat náročnou předzápasovou přípravu, kdoví…pořád je to vynikající šachista, to bezesporu, možná ale těžko přijímá remízy nebo prohry s hráči, které kdysi porážel…

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x