Páteční výběr s „havranem“ na konci

Opět malý přehled soutěží, které se právě hrají.
Samozřejmě ne všech 🙂 .
V Číně právě probíhá soutěž družstev, hraje se v Teplicích a na Slovensku začalo Mistrovství Slovenska amatérů. Nejsledovanější šachový web v ČR se v posledních letech hodně zlepšil, používá k psaní článků umělou inteligenci?

 

V čínském Chongqingu se hraje Šachová liga Divize A, což je, alespoň předpokládám, nejvyšší (nebo jedna z nejvyšších) čínská soutěž družstev.
Hrají pětičlenná družstva, v nichž jsou povinné dvě ženské šachovnice. V sestavách týmů najdeme řadu známých jmen. Vybírám hráče s ratingem přes 2700: Hao Wang, Yi Wei, hraje také mistryně světa Wenjun Ju nebo Jiner Zhu, která v uplynulé sérii Grand Prix žen uhrála velmistrovskou normu.

Mě však zaujal hráč z domácího Chongqingu Xinyang Nie. Mladík, ale už žádné zázračné dítě, narozen v roce 2000, má rating 2222. Hájí první desku domácího týmu a kromě porážky ve druhém kole s Hao Wangem, kterého už za pár dnů uvidíme na Pražském mezinárodním šachovém festivalu,  s nikým neprohrál. Z osmi partií má čtyři body a jeho performance je 2575.
Tenhle hráč má zajímavé ratingové „skoky“  :usmev: . Když se přiblíží hranici 2400, padá k 2200. Rozhodně to není žádné „ořezávátko“ a je docela dobře možné, že o něm ještě někdy uslyšíme.

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Partie na lichess.org


 

Turnaj Teplice Open má za sebou šest kol.
Po šesti kolech je s 5.5 body v čele dvojice Frederik Svane z Německa a Evgeny Romanov reprezentující Norsko. Za touto dvojicí je skupina hráčů s pěti body. Vedoucím této skupny je Pawel Teclaf, kterému by se v Teplicích konečně mohlo podařit splnit poslední podmínku pro udělení normy GM.

Z českých hráčů má nejvíce bodů Jan Rubeš, který je se 4.5 body na 23. místě. V šestém kole si celkem snadno poradil s talentovaným frýdeckomísteckým FM Adamem Frankem, který už jen čeká na „přiklepnutí“ normy IM.

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results


 

V Liptovském Jánu na Slovensku bylo prvním včera zahájeno Mistrovství Slovenska amatérů. Odehrána jsou první dvě kola a žádné velké překvapení se v nich nekonalo.
Prolétl jsem si několik partií, především těch krátkých, a mohu konstatovat, že úroveň tohoto mistrovství je vyšší než nedávno zmiňovaný turnaj na Maledivách  :usmev: .

Zaujala mě jedna nepovedená kombinace.
V partii Dzimko (1366) -Marjanovic (1967), píši bez diakritiky, protože nevím, jaké písmeno je na konci jména druhého hráče  :usmev: , bílý obětoval (=ztratil) dámu, ale při rychlém přehrávání jsem na chvíli uvěřil, že i on chytá soupeřovu dámu  :usmev: . Černý mu dámu odevzdal, i tak však zůstal s velkou materiální výhodou.
Tím chci říct jen tolik, že v bleskové partii bych vůbec nepostřehl, že po 11. b4 nemusí černý hrát dámou, ale klidně vezme 11. … cxb4.
Někdy má člověk v hlavě prostě zafixovány věci, které v reálu vypadají docela jinak.

 

 

Odkazy:

Propozice turnaje v anglickém jazyce
Výsledky na chess-results
Partie na lichess.org


 

Mistrovství Slovenska amatérů mělo poměrně dlouhou dobu i reklamní banner na nejsledovanějším českém šachovém webu.
Nejsledovanějším podle všech programů, které měří návštěvnost, amatérských i profesionálních  :usmev: a pokud někdo považuje za nejsledovanější jiný web, pak buď nerozumí číslům, nebo lže.

Řeč je o webu Šachového svazu České republiky, který byl díky tabulkám soutěží družstev vždy nejsledovanější, ale v posledních letech se tento web hodně zlepšil i v jiných oblastech. Nezřídka jsou tam zajímavé zprávy, články přímých účastníků různých turnajů a užitečné informace.

Kvituji a tleskám, že svaz našel cestu, jak alespoň něco vydělat na svých webových stránkách. Kdokoli si může za přijatelnou cenu udělat na webu ŠSČR reklamu.  Banner vyjde zájemce na 1500,- Kč za týden, za půlroční reklamu zaplatí inzerent 24 000,-Kč a k tomu dostane dva články na webu. Podmínky ceník naleznete ZDE.

Podmínek využil i nešachový inzerent firma Inizio, která oslovuje přímo šachisty a chlubí se stamiliónovými obraty  :usmev: .
Životní zkušenost mi říká, že kdo je opravdu bohatý a úspěšný, nesděluje veřejnosti (a konkurenci) detaily o svém podnikání, ale to neznamená, že tvrzení firmy nemůže být pravdivé.
„Dynamická a inovativní společnost se dvěma opravdovými mozky v čele“ ve své inzerci tvrdí, že většina jejich zaměstnanců hraje šachy a rozumějí nadšení pro šachovou hru.
Takže super!
Že by svaz našel movitého sponzora?
Firma a její mozky rozumí nadšení a potřebám šachistů a navíc „točí“ stamilióny, z nichž by jistě pro své zaměstnance, kteří jsou šachisty, mohla pustit pár melounů  :usmev: .
Uvidíme.

V úvodu jsem nadhodil, že nejsledovanější šachový web v ČR možná využívá k psaní článku umělou inteligenci.
Narazil jsem na zajímavý článek o polské Superlize v rapid šachu. I my jsme o ní nedávno informovali, takže jsem si s chutí přečetl, co se píše na webu ŠSČR.

Po přečtení jsem usoudil, že článek byl stvořen za pomocí umělé inteligence  :usmev: .
Člověk by jistě nepřekládal názvy některých polských týmů do angličtiny, český člověk, pokud by je překládal, by je přeložil do českého jazyka.
A člověk-šachista by jistě nepřeložil KSz Wieża POMOT Pęgów, což v překladu znamená „Šachový klub Věž POMOT Pęgów“ , jako Tower Pomot Pegów.

Ano, Tower je v angličtině věž, nikoli však šachová  :usmev: .

„Umělý iqoš“ přeložil i krakowské Dwie Wieże jako Two Towers  :smich: , ale kupodivu nechal bez povšimnutí jiné názvy klubů. Gwiazda Bydgoszcz zůstala a přitom by se krásně vyjímalo STAR Bydgoszcz a s názvem klubu z Katowic si neporadil vůbec.

Název Wasko Chess Club Hetman GKS Katowice také zůstal nepřeložen, což je škoda, protože mně by se celkem líbil anglický překlad Wasko Chess Club Governor GKS Katowice  :smich:   .
Pro neznalé: u nás máme na šachovnici „dámu“, v Polsku mají „hetmana“ , tedy figuru mužského rodu, která v češtině znamená „hejtman“ (z německého Hauptmann, „hlavní muž“), takže vlastně vojevůdce nebo rádce. V ruštině to mají podobně (Ферзь odvozeno zřejmě od vezíra)  :usmev: .

Není mi jasné, proč umělá inteligence přeložila v českém článku některé polské názvy do angličtiny, ale buďme rádi, že to nedopadlo hůř  :smich: .

Kdyby to přeložila nejdříve správně z polštiny do angličtiny a pak do češtiny, mohli bychom vidět třeba název KSz Havran POMOT Pęgów (KSz Rook POMOT Pęgów)  :usmev: .

Je vidět, že umělá inteligence ještě není zcela na výši a rozhodně by si zasloužila lidský dohled.

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
7 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
michal navara

Kniha Koncovka o Bobby Fischerovi obsahuje také perly. Nesmazatelně se mi do paměti zapsala Kingova indická obrana.
 
Michal

Jan Kalendovský

KSz je snad doslova přeloženo Klub šachistů., abychom byli přesní…

Vojta Plát

Jsem to posílal členům komise pro marketing – paní Kůsové a Pepovi Bednaříkovi. Kdyby se zeptali, tak bych jim s tím pomohl. Případně se mohli inspirovat zde od Luboše. Takto ale ani nevím, jestli to mám našemu „prezesowi“ vůbec posílat…

Jim Vasilis

Překlad udělal v tomto případě víc škody než užitku, lepší bylo rozhodně ponechat názvy týmů v polštině. Když jsme u superligy, ta má určitě skvělé obsazení, ale přímo hvězdné má Global Chess League, která startuje příští středu v Dubaji… Kick off der Global Chess League in Berlin | ChessBase

David Navara

Mně se jednou začala automaticky překládat listina nějakého turnaje a objevil se tam velmistr Leandro Rat. Krysa, Leandro (fide.com)
A do nějakého silného českého openu jednou byl přihlášen jistý indický hráč s ratingem přes 2300, ale nakonec nepřijel. Možná za to mohl Google Translator, jelikož hráčovo jméno v češtině neznělo dobře.

7
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x