Horký víkend

Šachisté jsou zvyklí hrát především v zimních měsících, ale ani teplé počasí jim nevadí. Ani nemůže 🙂 . V sálech bývá obvykle stejná teplota v létě i v zimě. Tedy až na některé výjimky.

O víkendu se hrálo nebo skončilo několik turnajů. National Open ve Vegas si nechám napříště, ale dohrál se turnaj Teplice Open, zmiňovali jsme tu také čínskou ligu, na Slovensku se uskutečnilo Mistrovství Slovenska amatérů a hrály se i rapid šachy v Losinách a v Kersku.

 

Turnaj Teplice Open se nesmazatelně zapsal do historie šachu svým entrée, ale jinak turnaj probíhal zřejmě v klidu a v pohodě, nikdo si nestěžoval, že hrají ukrajinští hráči, protože žádní ukrajinští hráči (=pod vlajkou Ukrajiny) nehráli  :smich: .

Vítězem devítikolového mezinárodního turnaje se se 7.5 body stal německý GM Frederik Svane, mladší bratr dalšího německého velmistra Rasmuse Svaneho (dánský původ).
O půl bodu méně uhrála skupina dalších hráčů, v níž byl i Svane starší. Nejlepší vedlejší hodnocení ze sedmibodových měl arménský GM Shant Sargsyan, třetí skončil „Nor“ Evgeny Romanov a na čtvrtém místě Rasmus Svane.

Českým hráčům se moc nedařilo a nejlepší z našich skončili na šesti bodech. Vlastimil Babula st., který se šesti body obsadil 22. místo, se stejným bodovým ziskem překvapili Michal Jareš (r.2005, 27. místo) a Pavel Freisler (r.1963, 28. místo).
Šest bodů uhráli i další čeští hráči: Tomáš Kraus (31. místo), Petr Gnojek (34. místo), Jakub Kůsa (35. místo), Jakub Roubalík (37. místo) a Jáchym Němec (39. místo).

Nerad bych předbíhal, ale pokud se nepletu, tak polský IM Pawel Teclaf už konečně splnil poslední podmínku pro udělení normy GM (bez záruky).

 

Výsledky na chess-results


 

Vítězem čínské ligy se stal tým Hangzhou Bank, který v sestavě neměl žádné „hvězdy“, ale jeho hráči hráli celkem vyrovnaně. Žádné hvězdy neznamená, že za něj hráli neznámí hráči, jen je prostě v našich krajích moc neznáme.

Domácí Chongqing postavil dva týmy. V tom lepším, který skočil na třetím místě, hrál i hráč, kterého jsem tady už zmiňoval: Xinyang Nie.
Na první šachovnici odehrál devět kol, z nichž uhrál sice „jen“ 4.5 bodu, ale v soutěži startoval s ratingem 2222 a uhrál perfo 2576.

Sestava vítězného týmu:

 

Výsledky na chess-results


 

„Amatérský“ mistr ČR Marek Miča dal před Mistrovstvím Slovenska amatérů přednost turnaji v Teplicích, i tak však měla ČR v Liptovském Jánu své zastoupení.
V osmikolovém turnaji uhrál český hráč Lukáš Passer 5.5 bodu a obsadil 20. místo. Výsledky dalších českých hráčů si jistě dohledáte sami v tabulce  :usmev: .

Vítězem amatérského MSR se stal Ind Rao Sharan, který měl lepší vedlejší hodnocení než dva další šestiapůlbodoví hráči Jain Jeet (Indie) a Martin Zvarík (Slovensko). Posledně jmenovaný se tak stal amatérským mistrem Slovenska.

Tabulky a výsledky na chess-results

 

Při téhle zprávě a při pondělku trochu divočejší „rez“ (Hrdza z Youtube kanálu Hrdza) ze Slovenska  :smich: .
Vsadil bych se, že na Karvinsku bude rozumět textu nejméně tolik lidí jako na Slovensku  :usmev: .
Nářečí je podobné, ale v „našem“ Slezsku je více německých než rusínských slov  :mrknuti: (Typická věta „ponašymu“: „Idym na banhof, bo mi pojedzie cug do werku…“ [Jdu na nádraží, protože mi pojede vlak do fabriky]).

 

 

 


 

V sobotu se ve Velkých Losinách konal už další ročník turnaje Zlosin Open.
V devítikolovém turnaji hraném tempem 12+3 byl jasným favoritem GM Štěpán Žilka.
Ten svou roli potvrdil a v turnaji se se stoprocentním(!) bodovým ziskem stal jednoznačným vítězem.
Na druhém místě skončil s dvoubodovým odstupem Patrik Gnida, třetí místo připadlo Jakubu Vaculíkovi, který měl nejlepší hodnocení ze skupiny šestiapůlbodových hráčů.
Turnaj byl zároveň i přeborem Olomouckého kraje v rapid šachu. Přeborníkem se stal Jakub Vaculík.

Výsledky na chess-results


 

V oblíbené destinaci známého českého spisovatele a „pábitele“ Bohumila Hrabala se v sobotu konal sedmikolový rapid turnaj Kersko 2023.

Zvláštností turnaje je, že se koná za každého počasí jako „open air“, tedy venku  :usmev: .
Ze 44 hráčů bylo sedm hráčů z Germánie (Německo) a zbytek byli obyvatele „Bohémie“ (Češi).
Na startu turnaje se objevili tři velmistři, z nichž jeden je dokonce jedničkou na českém ratingovém žebříčku. David Navara byl jistě favoritem, ale nemohl podceňovat ani další GM : Vojtu Pláta a Miloše Jirovského.
Do pořadí mohlo promluvit i pět mezinárodních mistrů, ale ani ostatní titulovaní hráči ( 3x FM, 1x WFM) nemuseli být, a ani nebyli, bez šancí.

Největší favorit turnaje David Navara postupně skolil všechny své potenciální konkurenty, ale když v předposledním kole porazil i Vojtu Pláta, slavit ještě nemohl. Prvním vedlejším hodnocením v turnaji byl totiž vzájemný zápas a v posledním kole se David utkal s Gustavem Brejníkem, který měl v té době o bod méně a v případě svého vítězství by Davida „přeskočil“.
Nestalo se, David Navara s Gustavem Brejníkem v poslední rundě remizovali, což znamenalo samostatné vítězství Davida.
Na druhém místě skončil Gustav Brejník, který měl lepší druhé pomocné hodnocení (zkrácený Buchholz) než třetí Jakub Půlpán.

 

Výsledky na chess-results

 

 

 

Loading

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
10 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

V Kersku to bylo fakt zajímavé. Třeba přidá komentář i sám David. Škoda, že jsem ho nevyfotil, jak pomáhal utírat stoly od vody a jak vodu vyléval z rohů stanu, kde se voda držela a vytvářela pěkné „studánky“   :smich: 
Většina z nás takový turnaj nezažila, protože pršelo fakt fest.
 
Co se týče šachů, tak to David neměl lehké. Do pátého kola soupeře poměrně v klidu porážel. V šestém kole jsem nestál s Davidem špatně, ale stačila chvilka nepozornosti a David mě poté přehrál. Nicméně jeden Davidův tah s dámou na poslední vteřině byl fakt tak tak ?
A v posledním kole mohl mít David prohranou věžovku s Gustou.
 
Pozice: B:Ke2, Vh7, pd4, e3, f2, g2. Č:Kf6, Va3, pd5, e6, g6. Nyní podle mě může bílý f4! s hrozbou g4, Kf3 a mat. Napadlo mě, že by David po f4 zkusil g5 a po Vh6+ Kf5 fxg5 by zahrál e5, ale to musí být prohrané. Jestli tu dá někdo diagram, tak to bude určitě lepší. Předem díky ??
Kdyby David prohrál, tak by skončil druhý, protože by rozhodla ta vzájemná partie. Turnaj tedy napínavý až do konce! Příští rok ale klidně zase. A místo bouřky a obyčejného deště by mohly padat třeba kroupy ?

David Navara

Článek nenapíši, už začíná turnaj Prague Masters.
Ta věžová koncovka z posledního kola skutečně byla prohraná. Dodám, že vyhrát věžovou koncovku s pěšci e+g nemusí být v rapid šachu tak snadné, jak tvrdí počítač. (A předpokládám, že té koncovky černý snad nějak dosáhne.)
Jinak v posledním kole jsem mohl rychle zremizovat, kdybych chtěl. Hrát černými na výhru není úplně jednoduché, obzvláště když ještě něco přehlédnu.
V naší partii jsem po zahájení chvíli stál lépe, ale po Je5! černý vyrovnal. Uznávám, že bych měl zlepšit své hospodaření s časem.
Partie čtvrtého kola s Jakubem Půlpánem byla dlouho přibližně vyrovnaná, teprve poslední tah černého naklonil misky vah na mou stranu. Možná sem pošlu alespoň tenhle diagram, ale není to priorita.

Vojta Plát

Po Vxh7 můžeš místo Vxa3 zahrát g5. Je to pak ještě zajímavé. Díval jsem se na to a je tam pak zajímavé tempování, kdy máš krále na e8, pěšce e6, d5 a věž na f sloupci. Bílý má Va7(nebo b7, je to jedno), krále na g6, pěšce g5, d4, e3. Prý máš jen tahat věží po f sloupci. To je podle mě nejlepší obrana, i když pro počítač je to naprosto jasně vyhrané za bílé. Případně teda ještě můžeš do těch pěšců e+g.

David Navara

Zkouším sem zkopírovat partii Navara – Půlpán. Závěr je pěkný, předchozí průběh vůbec nebyl jasný. Někde jsem stál i výrazně hůře.


 

Jan Jílek

Díky za komentář – aspoň máme důkaz, že přidávání partií do komentářů není těžké   :mrknuti: 

Rostislav Huňa

Prohlédl jsem si výsledky a normy z Teplic získali tito hráči: Teclaf (GM), Ioannidis (GM), Agdelen (IM), Samani (IM), Sieber (WGM) a pozor, náš junior Michal Jareš (IM)!

10
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x