Z Las Vegas do Krakowa

Skončil turnaj National Open v Las Vegas, v polském Krakowě se konají Evropské hry, taková malá evropská obdoba olympiády, protože se od roku 2015 konají také každým čtvrtým rokem.  V letošním roce se jako doprovodný sport představily i šachy, hrál se turnaj smíšených dvojic.

Otevřené turnaje v USA, to musí být pro Evropana zajímavá zkušenost. Už jsme tu psal, že není nic neobvyklého, že hráči si musí přivézt na turnaj vlastní materiál, ale ve Vegas jim stačily „jen“ digitální hodiny.
Nijak výjimečné nejsou ani turnaje hrané v mnohem kratším časovém úseku než v Evropě (hlavně té střední).  Turnaj za dva dny a na pět kol? No problem  :usmev: .
Určitě to má své kouzlo, ale myslím, že našinec by mnohdy jen nevěřícně kroutil hlavou.

V hlavním turnaji ve Vegas byl favoritem Hans Niemann, který se ještě stále drží na dostřel ratingové hranici 2700, ale postupně klesá. Aktuálně má uveden rating 2695, nemá však započten turnaj v Dubaji, kde ztratil cca 17 bodů a mám dojem, že v posledních dvou turnajích na americké půdě, oba v Las Vegas, si moc ratingových bodů nepřipsal.
Niemann těží hlavně ze svého jména, první kola vyhrává, pak turnaj doremizuje. Někdy to na dobré umístění stačí, někdy ne  :usmev: .
V turnaji National Open mu 6.5 bodů stačilo na páté místo, což mu vyneslo 225 dolarů. A to ani pátý nemusel být, protože v posledním kole mu dal soupeř remízu v pozici, kterou by proti černému hrál skoro každý, zvlášť když měl bílý na hodinách přes dvacet minut a černý už jen pět.
Dvacet minut musí stačit na nalezení jednoduchého motivu útoku na pole f7 a spočítání (ne)možných věčných šachů i průměrnému hráči, takže nějak nechápu, proč to anglický velmistr dal za remis.

 

 

Další zvláštností turnaje byly neodehrané partie. Každý hráč mohl nejpozději dvě hodiny před losováním (nebo začátkem?) dalšího kola požádat o volno, prostě se nechat vyřadit z losování. Volno v posledním kole bylo nutno žádat do čtvrtého turnajového kola a nedalo se odvolat  :usmev: .
Za volno se hráči připisoval půl bod.
Jak vyplývá z tabulky, i když jste si několikrát vybrali volno, klidně jste se mohli umístit v cenách  :usmev: .
Kubánský velmistr Yaser Quesada hrál v turnaji jen šest partií, v nichž získal 5.5 bodu, ale tři „volnoremízy“ jej „vykoply“ až k dělení prvního místa  :usmev: .

O první cenu se podělili čtyři hráči: Ilja Nyžnyk z Ukrajiny, Vasif Durarbajli z Ázerbájdžánu, zmiňovaný Yaser Quesada z Kuby a Michail Antipov hrající pod vlajkou FIDE.

 

 

Dovolím si upozornit na videa mladé streamerky elaynah .
Nejde tu o kvalitu videí, ani šachovou (i když na mladou dámu se dobře dívá  :smich: ), ale v jejich videích přímo z místa děje, kde se slečna zúčastnila svého prvního turnaje započítávaného na rating (v turnajích začátečníků „Beginners“), najdete vše, co můžete v partiích začátečníků najít  :usmev: .
Přemísťování hodin před partií, tahání „obouruč“, přemačkávání hodin, zapomínání na hodiny a zápis partie, snahu tahat jinou figurou, než které se hráč dotkl atd.
Opravdu vše  :usmev: .
To není kritika, ani výsměch, ale je to dobrý instruktážní materiál pro trenéry začínajících šachistů na téma „Co nedělat při turnaji“.
Pokud byste onu hráčku hledali v tabulkách, pak vězte, že na své první vystoupení nehrála vůbec špatně. V nedělním turnaji dokonce vyhrála 10 dolarů  :usmev: .
Najdete ji pod jménem Yelena Karangel.  :palec-nahoru:

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online na lichess.org


 

Krakow je místem konání už třetích Evropských her.
Není tajemstvím, že v Polsku jsou šachy dost populární, takže asi nepřekvapí, že je pořadatelé zařadili do programu jako ukázkový sport.

Pokud jsem „kroutil“ hlavou nad turnaji na americkém kontinentu, pak jsem si hlavu mohl ukroutit při „rozkličování“ herního systému v Krakowě.
Z tabulek na chess-results jsem se ničeho podstatného nedopídil (ale byl jsem na správné stopě  :smich: ) a až konečná tabulka Evropského mistrovství smíšených dvojic v bleskovém šachu mi výrazně pomohla pochopit celý systém  :usmev: .

V turnaji hrálo osm „týmů“ , dá-li se to tak nazvat, protože hráči a hráčky nehráli jako týmy, ale soutěžili ve svých kategoriích a jejich výsledky se nakonec sečetly.
Osm hráčů a hráček hrálo nejdříve jednokolové blic-turnaje tempem 3+2 a pak se jejich tabulky rozdělily na dvě části. První čtyři hráči (nebo hráčky) hráli vyřazovací zápasy na dvě partie o medaile, ostatní čtyři o umístění.
Jednoduché jak facka  :smich: .

Jako turnaj nic moc, jako exhibice jistě dobré.
Vítězem se stala Arménie, kterou reprezentoval Shant Sargsyan a Elina Danielian. Druhé místo obsadilo Nizozemsko (Benjamin Bok a Elina Roebers), třetí byl Ázerbájdžán (Mameďarov + Mammadzada). Domácí tým ve složení Duda-Kiolbasa skončil až na čtvrtém místě a nebyl to Duda, kdo to „kazil“  :usmev: .

 

 

Odkazy:

Web Evropských her
Web ECU
Tabulky na chess-results
Konečná tabulka ve formátu pdf


 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x