Dobrý start

Včerejší zpráva z tiskového střediska PICF, tedy Pražského mezinárodního šachového festivalu, hovoří o tom, že festival zahájil matematik a sociální inovátor Karel Janeček, který je generálním partnerem open turnaje.
Nevím, co znamená „sociální inovátor“ 🙂 a ani to raději nezkoumám, protože pokud festival zahajuje los 😀 ,  je možné cokoliv.

 

Zajímalo by mě, zda si pan Janeček dokázal (jako matematik) „spočítat“ průběh prvních kol.
Já, „nematematik“, jsem tipoval průběh poměrně přesně, očekával jsem hromadu remíz a tipoval jsem i nějaké překvapení.

 

Ředitel turnaje Petr Boleslav a generální partner open turnaje Karel Janeček. Karla Janečka snad není třeba podrobněji představovat. Ano, je to „ten, který nebyl připuštěn“ 🙂 . Nemám na mysli veterinářský výraz, ale výraz politický. Karel Janeček nebyl z procesních důvodů připuštěn jako kandidát na prezidenta ČR.
Zdroj fotografie: https://praguechessfestival.com, autor: Anežka Kružíková

 

Výše napsaným jsem nechtěl říct, že bych věděl, jak vše dopadne  :usmev: , dokonce jsem si ani netroufal tipovat, jak kdo bude hrát.
Ale když nějakou dobu, a že už nejsem nejmladší  :usmev: , sledujete šachovou scénu, musí vám být jasné, že v „tetelícím se dusnu“ prvního kola se někde na obloze objeví mráčky, ze kterých vznikne bouřka a při bouřce občas uhodí i blesk.
Kam uhodí, však není nikdy jasné  :usmev: .

Mimochodem, nezapomeňte hlasovat pro nejlepší partii kola!
(Pro neznalé angličtiny: Klikněte na kolo, ve kterém chcete hlasovat, ohodnoťte partie znaménky + nebo – , klik na Next step, vyberte, zda se cítíte být mužem, ženou, losem nebo jiným zvířetem, zbytek vyplňte dle svého uvážení a odešlete tlačítkem „Submit“ .)
K hlasování se užívá tzv. Janečkova metoda, která by údajně měla být objektivnější než jiné metody. Slovem „údajně“ to nezpochybňuji, jen přiznávám, že do toho „nevidím“  :smich: .


 

Jako první dohrál v turnaji Masters David Navara.
Bílými figurami se mu v partii proti Bogdanu Deacovi nepodařilo v odmítnutém dámském gambitu získat žádnou hmatatelnější výhodu.
Při pohledu na výsledek se mi tak trochu ulevilo  :usmev: .
David na webu turnaje avizoval, že chce hrát na turnaji dobré a pokud možno i atraktivní šachy. Všichni víme, že to opravdu umí. David takové šachy hrál skoro v každém ročníku tohoto turnaje a potěšil mnohé příznivce zajímavých šachů, méně už příznivce sportovních výsledků  :smich: , protože jeho pragmaticky smýšlející soupeři neměli občas pro Davidovu snahu o zajímavé šachy pochopení.
Takže zajímavé šachy ano, ale ne za každou cenu  :mrknuti: .
Davidova remíza v prvním kole je dle mého názoru dobrý začátek a věřím tomu, že dojde i na ty zajímavé šachy.

 

 

Druhý český zástupce Thai Dai Van Nguyen měl bílé figury s Pentalou Harikrishnou. „Hari“ obhajuje loňské první místo a s Vanem jsou spoluhráči z extraligového Nového Boru. Tady bych si na remízu klidně vsadil. Nikoli proto, že se hráči znají, ale protože Van jde v poslední době nahoru a v partii měl bílé figury. Van moc partií neprohrává a je opravdu schopen „uremizovat“ kohokoli. Hrát na výhru černými se sice dá, ale chce to jít až na hranu možného rizika. A proč by měl „Hari“ riskovat hned v prvním kole a navíc s „neprůstřelným“ Vanem?
Žádné riziko, normální Španělská, kde se bílý vyhnul okamžitému přechodu do koncovky těžkých figur a nestejných střelců. Podle „Stockfishe“ měl bílý minimální převahu po 29. … Sf5, ale není mi jasné, jak by bílý mohl své „převahy“ využít. Pěšec na c-sloupci sice není žádné terno, ale bílý se na něj nemá jak dostat.
Remíza nic nekazí ani jednomu z hráčů.

 

 

Nic extra se nedělo v partii Martirosyan-Robson. Odmítnutý dámský gambit, Ragozinova varianta, v níž má bílý lehkou iniciativu. Po výměně dam už může bílý jen doufat, že se černý někde „kopne“.
A pokud se „nekopne“?
Tak remis.

 

 

Remízou skončila i partie „landa“ s „fandem“  :usmev: , tedy Shanklanda s Gelfandem. Tato partie však remízou skončit nemusela. V časové tísni se dostal Gelfand v koncovce do nepříjemné pozice a s minutou na hodinách chyboval. Tahem 37. … Dd6 v podstatě přišel o pěšce. Dáma se měla držet na bílých polích, aby se v případě postupu bílého g4-g5 dostala do bílého tábora.
Shankland v té chvíli také neměl moc času, ale tahu 38. Ke2 nerozumím. Proč se mu nelíbilo 38. g5 s dalším braním na d5?
Kdo ví, co tam viděl, nebo neviděl  :usmev: .

 

 

Vincent Keymer zahrál výborně s Hao Wangem. Keymer překvapil soupeře už v zahájení a i když to Wang „vychytal“ , ztratil na propočet dost času, který mu pak chyběl ve věžové koncovce. Ke své smůle Wang prohrál hlavně díky tomu, že si v časové tísni „vzpomněl“ na nepsané pravidlo, že věž má stát vždy za pěšcem nebo v nejhorším případě po boku pěšce, ale nikdy ne pod pěšcem  :usmev: .
Ano, tohle pravidlo většinou platí, ale v šachu platí také výjimky a těch je požehnaně.
Wang si věžovku zkomplikoval tahem 33. … Ke6, ale hlavní chyba přišla o něco později. Tah 39. … Vh2 vypadá na první pohled dobře, věž napadá pěšce na a2 z boku, ale ke smůle černého je tohle právě ta výjimka, kdy měla jít věž pod pěšce (Vh8-a8).
Nedivím se Wangovi, že si s necelou minutou na hodinách neuvědomil, jak tragicky stojí jeho král. Ani Keymer neměl moc času na promýšlení posledního tahu před kontrolou, ale vlastně neměl moc o čem přemýšlet. Pěšec na a2 byl napaden, takže tah 40. a4 je srozumitelný a po časové kontrole už pro bílého není problém najít díky odřezanému černému králi cestu k výhře.

 

 

Výsledky a los druhého kola turnaje Masters:


 

V turnaji Challengers vyšlo první kolo českým hráčům.

Slovenský GM Jerguš Pecháč se řadil před turnajem k favoritům soutěže, ale Honza Vykouk s ním černými figurami bez problémů vyrovnal hru a partie skončila remízou.

 

 

Velmi dobře si vedl i Richard Stalmach, který se nenechal zlákat k nepředloženostem v zahájení. Jeho soupeř Paulius Pultinevicius si v ostré variantě dámského gambitu přichystal pro bílého překvapení v podobě tahu 11. … Dh4. Je s podivem, že tenhle logický tah se doposud na nejvyšší úrovni nehrál (a pokud se hrál, tak o tom nevím  :usmev: ). Bílý reagoval správně a nenechal se nachytat na pochybnou honbu za materiálem.
Oba hráči si museli „trochu započítat“ a oba byli na výši. Po malé taktické přestřelce (20.Sxf7!; 21. … Vxg2!) se zredukoval materiál na šachovnici a bylo jasné, že jen chyba některého z hráčů by mohla změnit remízový výsledek, což se nestalo.

 

 

Výborně pozičně zahrál Vašek Finěk. Jeho soupeř Ganesan Akash si dovolil v zahájení trochu podivný manévr jezdcem 12. … Ja6, ale myšlenku to mělo (převod jezdce na c5). Bílý měl sice o chloupek lepší pozici, ale o nějaké výhodě by se asi nedalo mluvit. Přesto se mi zdála být pozice bílého perspektivnější, protože černý měl určité problémy s předsunutým pěšcem na e4.
Tento problém se pokusil Akash vyřešit jednou provždy tahem 28. … f5. Pěšce na e4 černý pokryl, ale oslabil tím postavení svého krále. Vašek chytil příležitost za pačesy  :usmev: a po tahu 29. Sc3 bylo jasné, že černý má už „BIG“ problém, protože bílá baterie dáma+střelec je v dané pozici zřejmě rozhodující.

 

Václav Finěk, zdroj: web PICF, autor Petr Vrabec

 

Jistě, šachový motor Stockfish to za černého nevidí tak úplně špatně, ale nepochybuji o tom, že i „plechová palice“ by časem zmoudřela  a uznala by, že se pozice černého nedá dost dobře držet.
Bílý záhy získal pěšce a precizní hrou donutil černého v 51. tahu kapitulovat.

 

 

Partie Bartel-Gledura a Motylev-L’Ami skončily remízami, takže po prvním kole je v čele nejmladší hráč turnaje, Václav Finěk  :usmev: . Kéž by to tak bylo i na konci.
Dnes oba turnaje pokračují druhými koly a nezapomeňme, že už také začíná i Karel Janeček Open.

 

Výsledky a los druhého kola turnaje Challengers:

 

 

Odkazy:

Web PICF
Výsledky a tabulky na chess-results
Online na chess24.com (Masters)
Online na lichess.org (Masters)

Online na chess24.com (Challengers)
Online na lichess.org (Challengers)

Online na chess24.com (open)
Online na lichess.org (open)

Online na chess24.com (Futures)
Online na lichess.org (Futures)


 

Když je to možné na britských školách, tak proč ne i u nás?  :usmev:

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Pokud jde o ten obrázek, na sousedním sloupci by se ještě mohl roztahovat slon. (V Rusku a některých okolních zemích tak je označován „náš“ střelec, v Indii prý pro změnu věž.)

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x