Někdy prostě nezaprší

Druhými koly pokračovaly na festivalu Prague International Chess Festival uzavřené turnaje Masters a Challengers, začal také Karel Janeček open.
To vše se odehrává v pražském hotelu Don Giovanni, což inteligentnějším jedincům napovídá už přídavné jméno „pražský“ v názvu festivalu 🙂 .

 

Horké počasí posledních dnů dává všem pořádně zabrat a hodně lidí obrací svůj zrak k obloze, kde se občas objevují mráčky a jindy je i zcela zataženo, ale déšť nepřichází  :usmev: .
I když… Občas se stává, že déšť přijde zrovna v nejnevhodnějším okamžiku, jako se to stalo předevčírem mně. Zataženo, vedro, ale bez deště. Do té doby, než jsem vylezl ven, pak celkem „drsná sprcha“  :smich: .

 

V turnaji Masters se včera možná objevily občas malé mráčky, ale nespadla ani kapka.
Všech pět partií druhého kola skončilo remízou.

Pentala Harikrishna a Ray Robson rozehráli Anglickou hru a i když měl bílý „optickou“ převahu, k ničemu většímu nedošlo. Vyměnily se lehké figury a partie skončila remízou opakováním tahů v koncovce těžkých figur.

 

 

V podobném stylu se hrála i partie Gelfand-Martirosyan, kde se bílý v koncovce těžkých figur zaměřil na černého pěšce a7, ale černý jej držel „pod krkem“ za pěšce c3. Nic extra a i kdyby jedna ze stran o svého pěšce přišla, bylo by uplatňování takové převahy dost problematické.

 

 

Bogdan Daniel Deac a Sam Shankland odehráli řadu teoretických tahů, až partie skončila v koncovce. Rovné koncovce, kde si oba hráči neměli co vyčítat, remis.

 

 

Hao Wang a David Navara jsou (byli) týmoví kolegové. V turnajích to však nic neznamená, tam hraje každý za sebe. Wang v prvním kole prohrál a s Davidem měl bílé figury, takže se pokusil něco „vykřesat“ v zahájení z rovné pozice tahem 11. Jh4, ale byl to jen platonický pokus.

 

 

Už minule jsem psal, že Thai Dai Van Nguyen je schopen „uremízovat“ kdekoho. V prvním kole měl bílé figury a jeho soupeř „Hari“ se spokojil s remízou. Ve druhém kole měl Van díky dobrému losu (nikoli losovi  :smich: ) opět bílé figury a Vincent Keymer po výhře v prvním kole měl ještě méně důvodů než „Hari“ riskovat černými figurami proti neprůstřelnému Vanovi.

 

 

Výsledky a los třetího kola turnaje Masters:

 


 

V turnaji Challengers odstartovali naši hráči více než dobře. V prvním kole si připsali na své konto jednu výhru (Vašek Finěk) a dvě remízy, druhé kolo už tak úspěšné nebylo.

Honza Vykouk sehrál s Alexandrem Motylevem „velmistrovskou“ miniaturku, která skončila remízou už ve třináctém tahu. Motylev stejnou pozici hrál v roce 2019 se Šimanovem, tehdy však místo opakování tahů udělal rošádu a partii vyhrál po hrubé chybě soupeře. Tentokrát se spokojil s „poskakováním“ jezdce kupředu a dozadu.

 

 

Vašek Finěk měl černé figury s Pultineviciusem. V Poloslovanské obraně dámského gambitu se Pultineviciusovi nepodařilo získat bílými figurami vůbec nic a Vašek „mazácky“ remizoval.

 

 

„Mazácky“ se hrálo také v partii Mateusze Bartela s Richardem Stalmachem. Bohužel, nebyl to Richard, kdo hrál „mazácky“  :smutek: .
Francouzská obrana je na sever od našich hranic, tedy v Polsku, dost populární zahájení a většina šachistů ví, jak ji hrát oběma barvami. Bílý si ve většině (ve všech?) zahájení může dovolit jisté nepřesnosti, v některých zahájeních si může dovolit hrát nepřesně i černý a i když pak stojí špatně, bílý musí svou výhodu často ještě pracně uplatňovat.
Bohužel, Francouzská obrana patři k zahájením, podobně jako Sicilská, kde se i malé pochybení krutě trestá.
V „nešťastném“ třináctém tahu zahrál Richard nový tah  :usmev: 13. … Dd8. Tah, jehož smysl jsem nepochopil, což však není až tak důležité, protože to nebyla moje partie  :usmev: . Ale když v zahájení hrajete několikrát dámou (Dd8-b6-d8-c7), dobré to asi nebude a Bartel to Richardovi názorně „vysvětlil“ .

 

 

Ganesan Akash v prvním kole vypadal, že hraje špatné šachy. Nebyla to však jen jeho „vina“, protože Vašek Finěk proti němu podal skvělý výkon a Ind neměl šanci. Ve druhém kole Akash napravil svou reputaci v partii proti Jerguši Pecháčovi.
Jerguš ve Španělské běžně hrává Coziovu obranu (4. … Jge7) a i když se ve starších teoretických příručkách píše, že je to méněcenná varianta, Jerguš dokazuje, že ne vše, co se píše ve starých knihách, musí být pravda. Naopak, Pecháč „svým“ pozicím rozumí lépe než jeho soupeři. Po korektním průběhu skončila partie spravedlivou remízou.

 

 

Maďarského velmistra Benjamina Gleduru jsem neznal, jeho soupeře, Erwina L’Amiho znám především z turnajů Tata Steel, kde nehrává nijak špatně.
Ve druhém kole však proti Gledurovi neměl svůj den. V zahájení vylepšil variantu z partie Karjakin-Anand (2016), ale pak chyboval (17. … Sxg5).
Nebyla to fatální chyba, ale Maďar hrál jak z partesu a když Nizozemec neodevzdal pěšce (27. … h5) s dobrými obrannými možnostmi a nechal na sebe místo toho otevřít sloupec 27. … Vf7?, Gledura nezaváhal a „zavěsil“.

 

 

Výsledky a los třetího kola turnaje Challengers:

 


 

Prvním kolo má za sebou i turnaj Karel Janeček open.
Většina favoritů vyhrávala, ale přece jen se našla i překvapení. Postarali se o ně mladí hráči hrající pod českou vlajkou, resp. jejich ratingově silnější soupeři  :usmev: .

Anh Dung Le na šestém stole přehrál velmistra Zanana z Izraele., který byl nakonec zřejmě rád, že partii vůbec zremizoval.

 

 

Nikita Filindash sice tak dobrou partii nesehrál, ale jeho soupeř, anglický IM Adair, nechal mladého hráče utéct „hrobníkovi z lopaty“ a Nikita si připsal cenný půlbod.

 

 

 

 

Odkazy:

Web PICF
Výsledky a tabulky na chess-results
Online na chess24.com (Masters)
Online na lichess.org (Masters)

Online na chess24.com (Challengers)
Online na lichess.org (Challengers)

Online na chess24.com (open)
Online na lichess.org (open)

Online na chess24.com (Futures)
Online na lichess.org (Futures)


 

Při pohledu na web https://www.platyuredniku.cz jsem si dnes mimoděk vzpomněl  na odpověď svého bývalého ředitele, za nímž jsem kdysi dávno přišel jednou s dotazem, proč jsme nedostali odměny za „skorosplnění“ plánu, ale nejvyšší management  dostal od zahraničního vlastníka k rozdělení mezi sebou několik miliónů korun  :usmev: :
Ty, tak jako…Věř mi, my za to nemůžeme, to oni nám to dali a vám to vzali!
Chudáci…  :usmev: .

 

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x