Dva v jednom

V pražském hotelu Don Giovanni pokračoval dalšími koly Prague International Chess Festival.  Prestižní akce, která je bezesporu v těchto dnech hlavní akcí českého šachu, nikoli však šachu světového 🙂 . Ano, v Praze hrají špičkoví hráči, ale „superšpička“ se sjela na jiné místo.
Dnes to budou dva „turnaje“ , přesněji tři festivalové turnaje a jeden superturnaj, v jednom článku.

 

 

 

 

Kdybyste se pokoušeli spočítat remízy v prvních třech kolech v turnaji Masters, nestačily by vám prsty obou rukou. Deset hráčů, pět párů, tři kola, to je celkem patnáct odehraných partií a jen dvě neskončily remízou.
Ale kdybyste počítali rozhodné partie, klidně byste mohli hrát jednou rukou hru kámen-nůžky-papír a tou druhou usrkávat kafe z malého hrníčku drženého dvěma prsty se zdviženým „rokokovým malíčkem“.

 

Ve třetím kole turnaje Masters  se bojovalo v partii Keymer – Hariskrishna, ale kdybyste se mě zeptali, kdo to hrál na výhru, dostal bych se do rozpaků  :usmev: .V časové tísni hráči neměli moc času na objektivní hodnocení pozice, ale po časovce už bylo jasné, že nevyhraje nikdo.

 

 

David Navara a Thai Dai Van Nguyen se velmi dobře znají. Hrají spolu za jeden tým, v soutěžích družstev společně reprezentují ČR a občas spolu (možná  :usmev: ) i trénují. Remíza tedy není žádným překvapením.

 

 

Sam Shankland s Hao Wangem sice udělali „jen“ třicet tahů, ale ze všech remíz třetího kola byla tato asi nejzajímavější.
Ne, žádné „divočiny“ nebo něco podobného.
Shankland získal po zahájení mírně lepší pozici a i když to stále „smrdělo“ remízou, černý musel dávat velký pozor. I když tam na chvilku Stockfish „vidí“ malou převahu bílého, řekl bych, že nešlo o nic hrozného a i při lepší hře bílého by partie stejně skončila smírem.

 

 

Haik Martirosyan a Bogdan Daniel Deac se snažili, bojovali, ale k ničemu to nevedlo. Vlastně vedlo! Vedlo to k remíze  :smich: .

 

 

Mladý se „starým“, Ray Robson s Borisem Gelfandem.
Docela zajímavá dvojice a hezká partie ze strany bílého.
Když jsem hledal chybu ve hře černého, chvíli mi trvalo, než jsem pochopil, proč černý prohrál.
Gelfand udělal největší chybu, když si sedl proti svému soupeři  :usmev: , to byl hlavní důvod jeho včerejší porážky.
Bílý obvykle mívá po zahájení určitou výhodu. Měl ji i Robson, ale těžko říct, zda by partii vyhrál nebýt pochybení Gelfanda. Těžko se hledá chyba ve hře černého. Snad tah 18. … 0-0 by mohl být „nástupem“ na cestě k neúspěchu  :usmev: .
Ruku do ohně bych za to nedal, ale žádnou jinou výraznější chybu u Gelfanda nevidím. Po 18. … 0-0 je partie za černého určitě horší, ale prohraná? Černý král stojí na bílém poli a bílý tak nepřímo kryje pěšce na c2. Bez rošády mohl mít černý lepší šance.
Ale stejně… Robson to zahrál velmi dobře, takže i po lepším 18. … f5 by černý asi úplně nevyrovnal.

 

 

Výsledky a los čtvrtého kola turnaje Masters:


 

Zatímco v turnaji Masters se mohutně remizovalo, v turnaji Challengers to vypadalo úplně jinak.
Z pěti partií skončily remízami jen dvě a ani to nemusela být pravda. Třetí kolo bylo „vzpourou černých figur“.

Poměrně klidnou, a cennou pro bílého, remízou skončila partie Stalmach-Gledura. Richard se po kruté porážce ze druhého kola „otřepal“ a po většinu partie si udržoval iniciativu. V jednom okamžiku zřejmě nekorektně obětoval pěšce (30. Vcd1), ale soupeř nepokračoval nejpřesněji a Richard mohl dostat velmi dobrou pozici po 38. Df4. Místo toho přešel do věžovky, v níž uplatňoval „neuplatnitelného“  :usmev:   pěšce navíc a remíza.

 

 

Druhá remíza remízou být neměla. Akash dosáhl černými v partii proti Motylevovi vyhrané pozice, ale oběma hráčům už nezbývalo moc času. Blicalo se a blicalo, oba hráči měli na hodinách zhruba jednu minutu do konce partie.
Je jedna minuta moc nebo málo?
Za „normálních“ okolností je to spousta času, ale po obtížné a namáhavé partii to nemusí být dost ani na to, abyste našli mat  :usmev: . Hráči neviděli matový postup černého (79. … Se2 s matem nejpozději šestým tahem, neviděli vítězný tah bílého (81. b7), ale viděli cestu k remíze.

 

 

Partie Vaška Fiňka s Mateuszem Bartelem byla o jedné chybě, o chybě bílého (20. Jxf2??). Škoda, Vašek zřejmě neviděl, nebo podcenil tah 20. … Sf6.

 

 

Erwin L’Ami měl s Honzou Vykoukem po zahájení nadějnou pozici, kterou však zkazil a k malé výhodě se dostal náš hráč. Bílý si nechal na královském křídle „chytit“ jezdce a nenašel cestu, jak jej osvobodit (32.Sxf5!), tak jej odevzdal (32. Jxf5??). Mohl už jen doufat, že černý s cca pěti minutami na hodinách někde pochybí, ale Honza je vynikající blicař a takové „úkoly“ mu nedělají žádné problémy.

 

 

Jerguš Pecháč stál s Pultineceviusem po zahájení velmi dobře, pak však ke své škodě viděl plán „útoku“ proti černému králi a obětoval pěšce. Útok se nekonal a černý si došel pro celý bod.

 

 

 

Výsledky a los čtvrtého kola turnaje Challengers:

 


 

V turnaji Karel Janeček Open zaujala především výhra Vojty Pláta s Aronem Moritzem na prvním stole.
Samozřejmě se nabízí otázka, zda závěr partie není jen nějakou šalbou způsobenou online přenosem, ale pokud se tak skutečně hrálo, pak je závěr úsměvný.
Vojta měl bílé figury, ale černý se „vybičoval“ k velmi dobrému výkonu a zdálo se, že partii udrží. Ve třicátém tahu převedl černý věž na h-sloupec a pohrozil ziskem figury po dalším Vh1+ a Vxc1. Zřejmě čekal, že se bílý vrátí králem na g1, aby této hrozbě zabránil, ale to se přepočítal  :usmev: . Bílý si jednoduše zadarmo vzal věž na h4 a partie skončila.

 

 

 

Odkazy:

Web PICF
Výsledky a tabulky na chess-results
Online na chess24.com (Masters)
Online na lichess.org (Masters)

Online na chess24.com (Challengers)
Online na lichess.org (Challengers)

Online na chess24.com (open)
Online na lichess.org (open)

Online na chess24.com (Futures)
Online na lichess.org (Futures)


 

Oči fanoušků jsou upřeny na Prahu, ale někdy se stačí jen pořádně rozhlédnout a uvidíte i jiné turnaje.
Dokonce SUPERTURNAJE!

 

 

Tech Mahindra Global Chess League, to je nová soutěž týmů, která začala 22. 6. v Dubaji.
A nejde o ledajaké týmy!

Jedná se o týmy smíšené a nemyslí se tím jen to, že hrají muži i ženy dohromady. Nečekejte účast dalších desítek „nových pohlaví“ , protože pravidla jsou trochu jiná.

Hraje šest týmů, každý s každým dvoukolově.
V každém týmu musí hrát jedna „star“ (hvězda s ratingem minimálně 2700), pak dva hráči s ratingem 2600+, dvě ženy s ratingem minimálně 2400 a „junior“ do 21 let (do ročníku 2022).

Hraje se tempem 15 minut + 10 sekund za tah a bodování zápasových partií je velmi zajímavé.
Za výhru černých figur si tým do skóre připíše 4 body, za výhru bílými jen tři body, remíza je za jeden bod a prohra za „nic“  :usmev: .
Podrobné podmínky najdete v propozicích turnaje.

A koho můžeme sledovat?

Za tým Ganges Grandmasters hraje na první desce Anand, až za ním jsou „saláti“ jako Rapport, Jesipenko (junior) nebo Hou Jifan (žena).

SG Alpine Warriors vede Carlsen a v týmu má Gukeshe, Erigaisiho, Praggnanandhu (junior) či Irinu Krush.

Balan Alaskan Knights má v čele Nepomňaščiho a pak následují Abdusattorov, Radžabov a další.

Triveni Continental Kings si vzal pod „patronát“ Aronjan a zbytek týmu také nejsou žádná „ořezávátka“  :usmev: .

Janek Duda vede „titány“ z Chingari Gulf Titans a sekundují mu Dubov, Mameďarov, Sarin, Kostenjuk a Šuvalova.

„Mistři“ z týmu Upgrad Mumba Masters mají v týmu jen dva Evropany. Hvězdou je Vachier-Lagrave, na druhé desce hraje Griščuk a pak jsou v týmu už jen hráči a hráčky z asijského kontinentu.

Po dvou kolech je v čele Anandův tým Ganges Gradmasters. Zápasy můžete sledovat od 12:00, odkazy najdete níže.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com
Online na lichess.org

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x