Žádní suchaři

PICF má za sebou další kola.
Už počtvrté zasedli v pražském hotelu Don Giovanni k šachovnicím hráči uzavřených turnajů Masters a Challengers, potřetí se potkali hráči na Karel Janeček Open, poprvé se představila šestice mladíků v turnaji Futures a konal se doprovodný rapid turnaj.

 

V turnaji Masters by se dalo čtvrté kolo nazvat „bojovným kolem“  :usmev: , protože „jen“ tři partie skončily smírně a ani to nebyly žádné rychlé remízy.

 

Pentala Harikrishna měl bílé figury s Borisem Gelfandem.
V Anglické hře si Hari vybral méně hranou variantu s 10. a3 a Boris nezareagoval nejpřesněji (13. … e5). Bílý si zvolil zajímavý plán s velkou rošádou a neváhal ani obětovat kvalitu, za níž však měl dva pěšce. Objektivně to byla rovná pozice, ale většina lidí by „brala“ spíše pozici bílého. Gelfand hrál ale velmi dobře a partie nakonec skončila remízou.

 

 

Bogdan Daniel Deac ukázal Rayi Robsonovi, jak důležité je v partii každé tempo.
Když v osmnáctém tahu drze natáhl pěšce na g4 (18. g4) černý po delším přemýšlení zahrál 18. … Sg6.  První nepřesnost, ale, jak víme, „jedna vlaštovka jaro nedělá“  :usmev: . Pak však „přiletěla další vlaštovka“ v podobě tahu 22. … Se4 a místo jara přišla porážka černého.
Ztráta tempa a ztráta partie.
Tahem Se4 černý „vynutil“ krytí pěšce g4 (23. f3), což se ukázalo jako prospěšné bílému a navíc tím černý ztratil důležité tempo pro obranu.
Patrné je to ve variantě po případném 22. … Sc2, kde černý i díky napadení pg4 stačí rozehrát věž a zkonsolidovat své postavení.

 

 

Hao Wang se zaměřil na oslabené pěšce dámského křídla, které si svým neopatrným tahem 15. … Sc6 nechal Haik Martirosyan pošramotit. Je poučné sledovat, jak Wang postupně vylepšoval postavení svých figur a zvyšoval svou převahu.
Poté však soupeři „povolil uzdu“ (32. exf6) a i když bílý získal pěšce, materiál se značně zredukoval.  Důležitými pozičními faktory však bylo postavení obou králů a bělopolný střelec bílého. Stačilo, aby si Haik uvědomil, že když včas získá jednoho pěšce na královském křídle, nebo nechá bílému h-pěšce (bělopolný střelec a černé pole h8) a k tomu jakýmkoli způsobem zlikviduje a-pěšce, skončí partie remízou.
Možná si to černý uvědomil, možná něco špatně spočítal nebo neviděl nějaký tah.
V každém případě, kdyby černý zahrál 42. … Jc3,pozici by snadno udržel a to dokonce i kdyby se bílému podařilo „směnit“ h-pěšce za g-pěšce.
Po tahu 42. … Je3 je černý zřejmě ztracen a Wang ukázal, jak se to dělá  :usmev: .

 

 

Thai Dai Van Nguyen měl bílé figury se Samem Shanklandem.
Až do 24. tahu(!) hráči „kopírovali“ partii Aronjan-Caruana z letošního turnaje Tata Steel, pak Shankland odbočil (24. … b5), ale v podstatě to bylo celkem jedno, protože pozice je tak či onak stále rovná.
Hra přešla do věžové koncovky, kde měl bílý o pěšce více, ale všichni pěšci byli na jednom křídle. Jistou šanci skýtalo bílému postavení černého krále, ani to však nemohlo stačit na výhru. Van to zkoušel až do 70. tahu  :usmev: , ovšem Sam byl pozorný.

 

 

Van hrál dlouho, ale Vincent Keymer s Davidem Navarou ještě déle  :usmev: .

 

Řekl bych, že David svého soupeře trochu překvapil v zahájení tahem 9. … Sd6, což se tak často nehrává. Keymer však reagoval celkem adekvátně a zamyslel se až ve chvíli, kdy černý zahrál 15. … 0-0.

Zahrát 16. g3, nebo nezahrát?
Na první pohled je vidět, že je to pochybný tah, ale není to tak docela jednoduché  :usmev: . Nevím, co viděli a spočítali hráči u partie, ale když mi Stockfish vytrvale vnucoval ve variantě s 16. g3 další a další „zbytečné“ šachy dámou, donutilo mě to zamyslet se.
Ono se to nezdá, ale je celkem důležité, kde bude stát černá dáma, až černý dobere na poli d5 pěšce věží. Na poli h6 nepřekáží ani střelci, ani věži a dokonce ani případnému nástupu černých pěšců.

Keymer však 16. g3 nezahrál, David se vrátil střelcem a brzy převzal iniciativu. Skoro po celou partii bílý „dotahoval“ a skoro po celou partii měl černý pěšce navíc. Jenže Keymer hrál velmi dobře a věděl, že takový pěšec černému k ničemu není.
Určitě to věděl i David, ale když máte v koncovce pěšce navíc a nehrozí, že byste mohli prohrát, proč to nezkoušet? David zkoušel prorazit tu zprava, tu zleva a nakonec se mu dokonce podařilo dojít pěšcem k poli proměny.
Přišel 88. tah a David zahrál nejsilnější tah v partii: 88. … h1=S+ !!
Ano, David si nepostavil dámu, ale střelce a klidně bych se vsadil, že v té chvíli myslel i na diváky a komentátory  :usmev: .
Samozřejmě, že bílý střelce hned dobral králem, ale kdyby si černý postavil dámu, jeho „ztráta“ by byla mnohem vyšší  :smich: .
David ještě v samotném závěru „nabídl“ Keymerovi šanci se splést, ale Vincent se nenechal nalákat na postup pěšce, který by končil matem (94. e6??).
Mat se sice nekonal, ale alespoň hráči udělali pěkně kulatých sto tahů a partie skončila patem  :usmev: .

 

 

 

Výsledky a los pátého kola turnaje Masters:

 


 

V turnaji Challengers se opět hrály bojovné šachy.

Benjamin Gledura zatím neokusil hořkost porážky a po čtyřech kolech je v čele turnaje. Ve čtvrtém kole si to „odskákal“ Jan Vykouk, kterému se nepovedly „skoky“ jezdcem  :usmev: .
Poprvé skočil jezdcem pasivně na pole e8 v 15. tahu (15. … Je8), ale to nebylo až tak hrozné. Ovšem poskoky jezdcem z pole h4 na f5 (40. … Jf5)a pak ještě kousek dozadu na h6 (41. … Jh6) už byly špatné a Gledura zvítězil.

 

 

 

Jan Vykouk před partií třetího kola. Zdroj: web PICF, autor: Petr Vrabec.

 

Ganesan Akash a Erwin L’Ami si to „rozdali“ o poslední místo  :usmev: . Úspěšnější byl Nizozemec a mám-li být upřímný, vůbec se nedivím. Indickému hráči se letos na turnaji moc nedaří a pro mě je horkým kandidátem na poslední místo.

 

 

Máte-li v koncovce vzdáleného volného pěšce, aktivního krále a dalekonosného střelce proti jezdci, máte skoro vyhráno. Pak už to chce jen maličkost: vidět dobré tahy.
Paulius Pultinevicius musel mít včera něco s očima, protože dobré tahy neviděl  :usmev: .
Žertuji, ono to zase tak lehké nebylo. Vlastně to nebylo vůbec jednoduché…
Alexander Motylev nakonec prohranou partii zachránil, když v závěru našel vynikající, a jediný(!) tah 49. … Kd4.

 

 

Znáte Bulharskou variantu Španělské obrany?
Ne?
Tak se na ni informujte u Jerguše Pecháče  :usmev: . Ten si ji vybral černými (3. … a5?!) proti Bartelovi a i když hrál dost provokativně, nakonec uhrál remízu. Někdy není snadné vyvrátit „špatné“ tahy.

 

 

V souboji našich mladých nadějí Richarda Stalmacha a Vaška Fiňka byl úspěšnější prvně jmenovaný. Pomalu si začínám „zvykat“ že u Vaška je to vždy o jedné chybě  :usmev: . Richard hrál tentokrát velmi dobře a zaslouženě zvítězil.

 

 

 

Výsledky a los pátého kola turnaje Challengers:

 


 

V turnaji Karel Janeček Open jsou odehrána tři kola a i když občas někdo z favoritů ztratí nějakou tu „půlku“, zatím se nic extra neděje.
V „čele“ je dvacetičlenná skupina tříbodových hráčů  :usmev: .

Rozeběhl se už i turnaj Futures. Šestice mladých hráčů odehrála první kolo, v němž Kamil Warchol porazil Daniela Juhaňáka a remízami skončily partie Balint-Cieslak a Brožka-Bouška.

 

V sobotu se konal i doprovodný sedmikolový rapid turnaj.
Nepřekvapivě  :usmev: zvítězil Vojtěch Plát s 6.5 body a lepším vedlejším hodnocením než druhý Jakub Fus z Polska.
O třetí až desáté místo se dělila skupina 5.5 bodových hráčů, z nichž měl nejlepší vedlejší hodnocení Bulhar Petar Drenčev.

 

Vítězové rapid turnaje. Zleva: Drenčev, Plát, Fus.
Zdroj: web PICF, autor: Petr Vrabec.

 

 

Odkazy:

Web PICF
Výsledky a tabulky na chess-results
Online na chess24.com (Masters)
Online na lichess.org (Masters)

Online na chess24.com (Challengers)
Online na lichess.org (Challengers)

Online na chess24.com (open)
Online na lichess.org (open)

Online na chess24.com (Futures)
Online na lichess.org (Futures)

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x