Před volnem

Turnaje Masters a Challengers na Pražském mezinárodním šachovém festivalu (Prague International Chess Festival) mají dnes na pořadu „modré pondělí“. Turnaj Karel Janeček Open však dnes pokračuje dalším kolem, takže v úterý bude počet kol těchto tří turnajů srovnán. Volno budou mít i mladíci v turnaji Futures, také oni nastoupí k šachovnicím až v úterý.

 

Včerejším pátým kolem se turnaj Masters přehoupl do své druhé poloviny, čekají nás, tedy vlastně hráče a pořadatele  :usmev: , už „jen“ čtyři kola. Samozřejmě, až po dnešním volném dni, kdy si budou hráči moci odpočinout a načerpat síly do závěrečného finiše.

 

 

V pátém kole turnaje Masters skončily remízou tři partie.
David Navara se utkal s Pentalou Harikrishnou.
Dva Pražáci, kluboví kolegové, hráči, kteří se dobře znají  :usmev: . Ale turnaj je turnaj a v něm bojuje každý sám za sebe. V odmítnutém dámském gambitu zvolil David v patnáctém tahu 15. e4 a pozval tak soupeře do méně(?) prozkoumaných vod. Následně ještě nabídl černému pěšce na d4, ale černý si jej nevzal.
Postupně se poměnily figury a hra přešla do rovné pěšcové koncovky, která skončila ve 45. tahu patem.
David si tak na své konto připsal nejen půl bodu, ale také už druhý pat.
Do konce turnaje zbývají ještě čtyři kola, takže možná ještě nějaký Davidův pat uvidíme  :usmev: .
Že by se chtěl David „propatovat“ až k samotnému závěru?  :smich:

 

 

V partii Shanklanda s Keymerem vypadala pozice bílých figur po 26. Dc4 ošemetně.
Vypadala, ale nebyla  :usmev: . Shankland měl vše dobře spočítané, a protože ani Keymer nechyboval, partie skončila remízou.

 

 

Ray Robson se ve variantě čtyř jezdců v Sicilské obraně drží tvrdošíjně tahu 9. Jd6+ .
Hrál tak ve třetím kole proti Gelfandovi a vyhrál, hrál tak v pátém kole proti Hao Wangovi a opět vyhrál  :usmev: . Zdá se, že se mu jeho soupeři snaží za každou cenu dokázat, že bílý pěšec na d6 je slabý, ale nějak se jim to nedaří  :smich: .
Ray bude mít do konce turnaje ještě dvakrát bílé figury, zkusí to proti němu ještě někdo?
Zmiňovaný Gelfand šel v jedenáctém tahu jezdcem na b4, Wang zkusil 11. … Jf6. Obě varianty mají vést, a možná i vedou, k rovné hře, ale vypadá to, že Robsonovi takové pozice sedí.
Wangovi se v partii nepodařilo úplně vyrovnat hru, ale do problémů se dostal, když si ve třicátém tahu „blicnul“ 30. … e3. Bílý získal dva pěšce a i když byli na šachovnici nestejní střelci, bílý měl poměrně velkou výhodu, protože kromě střelců tam zůstaly i těžké figury. Poslední tahy před časovou kontrolou hráli hráči s minimem času a Wang se ve čtyřicátém tahu „kopnul“ (40. … Sf5) a bílý získal velkou převahu.

Když k tomu Wang přidal o dva tahy později další „kopanec“ (42. … Kg6??), po kterém vynuceně tratil materiál (nebo dostával mat), ani nečekal na soupeřovu odpověď a rovnou se vzdal.

 

 

Gelfand s Deacem remizovali hodně brzy. Pozice bílého se mi po zahájení líbila o něco více, naopak v závěrečné pozici to možná mohl černý ještě zkoušet. Hráči se však rozhodli pro opakování tahů a remízu.

 

 

Haik Martirosyan a Thai Dai Van Nguyen sehráli nejdelší partii kola. Partii, která měla bohužel špatný konec pro našeho hráče  :smutek: .
Přitom ze zahájení vyšel Van, hrající černými figurami, dobře, pak však chtěl zřejmě od pozice víc, než slibovala a vzal si pěšce (20. … Jxf3). Nic strašného se sice ještě nedělo, ale najednou měl černý s jezdcem na poli f3 problémy. Nakonec bílému, který v této fázi partie nehrál nejpřesněji, zůstaly dvě lehké figury za věž a pěšce. Na poslední „předkontrolní“ tah měl Van přes dvě minuty, ale zřejmě se někde „zapomněl“ při propočtu a když si blicnul 40. … Vg2?? , bylo jasné, že přijde o materiál, protože jeho král se ocitl v matové síti.
Poslední Vanovou nadějí byl „falešný“ střelec bílého, takže černý král „zalezl“ na pole h8 a bílý měl před sebou jasný úkol: vystrnadit krále z polí h8 a g8. Nebylo to jednoduché, protože černý stále pracoval s „hrozbami“ patu nebo přechodu do koncovky s „falešným“ střelcem, ale Martirosyan měl na hodinách dostatek času na vyřešení tohoto malého problému.

 

 

Výsledky a los šestého kola turnaje Masters:

 

Tabulka turnaje Masters:

 


 

V turnaji Challengers skončila remízou jen jedna partie z pěti. Lví podíl na tom mají, bohužel, naši hráči.

Vašek Finěk v turnaji dobře začal a až doposud hrál dobré šachy. Partie, které prohrál, byly o jedné chybě. Partie pátého kola s Benjaminem Gledurou mu však vůbec nevyšla.
Zahájení sehrál Vašek dobře, pak si však přestal s pozicí „rozumět“ . Několik pochybení znamenalo zvyšování výhody černého a Gledura svou šanci na zisk celého bodu nepustil.

 

 

Richard Stalmach měl černé figury s Jergušem Pecháčem a opět se bránil Francouzskou hrou. Zahájením tentokrát Richard prošel bez chyby, ale to bylo možná způsobeno i tím, že se Jerguš vyhnul rozpracovaným teoretickým variantám svým druhým tahem 2. d3.
Do hlavy hráčů nevidím  :usmev: a je docela dobře možné, že se pletu, ale zdá se mi, že Richard špatně ocenil svou pozici a snažil se hrát až příliš aktivně. Možná také nedocenil Jergušovu oběť kvality. Bílá dvojice střelců pak byla hodně silná.

 

 

Motylev s Bartelem svižně „našvihali“ dlouhou teoretickou variantu Španělské hry a až teprve po 22. Jd3 se Bartel na delší dobu zamyslel a zahrál 22. … f6. Po delším přemýšlení se o dva tahy Motylev rozhodl opakovat pozici a Bartel proti tomu nic nenamítal.

 

 

Výbornou hru předvedl L’Ami s Pultineviciusem.
V Caro Kannu zahrál černý nepřesně v zahájení (8. … Jd7) a bílý získal malou výhodu. Kdžy ve 21. tahu černý nalezl dámou mezi bílé pěšce (21. … Db5), L’Ami vycítil příležitost a začal ji „lovit“. Dámu sice nechytil, ale materiální převahu získal.
A s ní i celý bod.

 

 

Vyhrál Honza Vykouk s Akashem, který tak potvrzuje má slova, že je velkým kandidátem na poslední místo  :usmev: . Ind na turnaji nehraje dobře, což však nijak nesnižuje Honzův výkon v partii. Možná se za bílého dala najít i nějaká kratší cesta k výhře, ale bílý měl svůj plán, který dokonale fungoval.

 

 

Výsledky a los šestého kola turnaje Challengers:

 

Tabulka turnaje Challengers:


 

V turnaji Karel Janeček Open ztratil body první nasazený hráč Vojtěch Plát.
Tedy neztratil body, ztratil jen půlbod  :usmev: , protože se mu nepodařilo uplatnit poziční převahu v ošemetné koncovce jezdce proti střelci.
Pravdou však je, že jeho soupeř Aleksandr Domalchuk-Jonasson se dobře a vynalézavě bránil. Vojta si možná zkomplikoval cestu k výhře při přechodu do koncovky, protože i když koncovka jezdce proti střelci byla asi vyhraná, snadněji by se výhoda bílého uplatňovala, kdyby na šachovnici zůstaly dámy (36. Db5).

V openu je tak v čele sedmička hráčů se stoprocentním bodovým ziskem a zajímavé je, že v ní není ani jeden z velmistrů. Do konce turnaje však zbývá ještě šest kol a pořadí se pravděpodobně ještě radikálně změní.

 

 

V turnaji Futures si zatím velmi dobře vede Kamil Warchol, který má nejnižší rating  :usmev: .
Z našich má Jirka Bouška po dvou kolech 1.5 bodu.

 

 

Odkazy:

Web PICF
Výsledky a tabulky na chess-results
Online na chess24.com (Masters)
Online na lichess.org (Masters)

Online na chess24.com (Challengers)
Online na lichess.org (Challengers)

Online na chess24.com (open)
Online na lichess.org (open)

Online na chess24.com (Futures)
Online na lichess.org (Futures)

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Uvědomil jsem si, že ty mé dva paty jsou v podstatě logické. Posuďte sami:
Během soutěží rád chodím na procházky do přírody. V blízkém okolí hotelu jsou jedinou možností hřbitovy. Odtamtud se do mé hry dostaly obrysy remízové smrti, této specificky šachové patologie. Odborník na mrtvé se nazývá patolog, expert na (šachové) paty by se jmenoval stejně. Tato posloupnost tvrzení přesvědčivě prokazuje souvislost mezi návštěvami hřbitova, záplavou remíz a jejich podobou.
P.S.: Doufám, že kvůli této aplikaci logiky nepřijdu o diplom.  :usmev: 

Vojta Plát

Patolog nebo patlal? ?

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x