Zvolna po dni volna

Na festivalu PICF měly včera uzavřené turnaje na programu volný den, ale pátým kolem pokračoval Karel Janeček Open a v neděli se uskutečnil doprovodný bleskový turnaj, včera se hrál turnaj ve Fischerově šachu.
Dnes po dni volna začíná pozvolna finiš 🙂 .

 

Začněme krátkou zprávičkou o bleskovém turnaji.

Na startu nedělního bleskového turnaje se sešlo 121 hráčů, z nichž převážná většina hraje open turnaj nebo ratingové turnaje. Nejvýše nasazeným byl IM Maximilian Berchtenbreiter s ratingem 2448.

V jedenáctikolovém turnaji uhráli tři hráči devět bodů.
Nejlepší vedlejší hodnocení měl právě zmiňovaný  Maximilian Berchtenbreiter. Druhou příčku obsadil IM Chen Zou z Číny a třetí místo „vyfoukl“ titulovaným hráčům Bohuslav Dubanský z Bohemians Praha.
Jediný nositel titulu GM v blicáku, Bulhar Petar Grenčev, který uspěl v rapid turnaji, skončil se sedmi body na 17. místě.
Grenčev do poloviny turnaje vedl, ale v osmém kole jej zřejmě „lehce nalomila“ porážka s Indem Raem Sharanem a v posledních dvou kolech utrpěl ještě další dvě porážky.

Výsledky bleskového turnaje na chess-results

 


 

Pouhých dvanáct hráčů se zúčastnilo v pondělí dopoledne sedmikolového turnaje ve Fischerově šachu.
Samostatným vítězem se se ziskem pěti bodů stal Michal Kolbušovský z DP Praha. O půl bodu méně uhráli čtyři hráči, kteří se v tabulce seřadili následovně: 2. Terry Van Der Veen, 3. Frederick Litchfield, 4. Jiří Bauma, 5. Scott Cardinal.

Výsledky turnaje ve Fischerově šachu na chess-results

 


 

Karel Janeček Open má za sebou páté kolo a fanoušky českého šachu může těšit, že se do boje o přední příčky po malém výpadku vracejí i čeští hráči Vojtěch Plát a Tomáš Polák  :usmev: . V čele turnaje je se stoprocentním bodovým ziskem (5 z 5!) žena, Stavroula Tsolakidou z Řecka.
Páté kolo ale nebylo pro naše hráče tak jednoduché.

Vojta Plát hrál s Anandem, tedy ne s „tím“ Anandem, ale s Batsukhem Anandem. Soupeř špatně rozehrál zahájení a brzy se ocitl na pokraji porážky. Pak však Vojta tahal celkem rychle a část výhody vypustil, naštěstí jen část, ale tah 21. a4?? snad ani nepočítal.
Nebo počítal a zapomněl na střelce na h6?
Podstatné je, že černý měl najednou za věž a dva pěšce tři lehké figury, což by nebylo až tak hrozné, protože černý král nestál zrovna ideálně, ale bílý měl problém s vazbou svého jezdce.
Je docela dobře možné, že právě to Vojta nedocenil. Anand však nehrál dobře a hra přešla do koncovky, v níž měl bílý o pěšce více. Když v časové tísni odevzdal ještě dalšího (32. … Sc2??), o výsledku partie nebylo pochyb.

 

 

Vojta Plát (vlevo dole) hrál ve čtvrtém kole s Aleksandrem Domalchukem-Jonassonem. Turnajovou situaci obhlíží Boris Gelfand. Zdroj :web PICF, autor: Petr Vrabec

 

 

Tomáš Polák měl v pátém kole černé figury s mladým Islanďanem Aleksandrem Domalchukem-Jonassonem, který ve čtvrtém kole „obral“ o půl bodu Vojtu Pláta. Mladý Islanďan hraje velmi dobře a Tomáše mohl „zaříznout“.
Zahájení se černému moc nepovedlo a bílý využil chyb černého (21. … h6 a 22. … g4) obětí pěšce za rozehrání svých figur, především Sg2. Černá pozice byla v tu chvíli doslova tragická. Věž na b4 plnila roli pěšce, ale „vázala“ k obraně pb3 i bílou věž na a3. Jenže zatímco bílá věž se mohla rychle přesunout z a3 přes a2 a f2 na královské křídlo, černá věž byla na poli b4 úplně „marná“. K tomu připočtěme nerozehranou věž na a8 a střelce na c8, který neměl kam hrát.
Bílý po 22. … g4 správně obětoval pěšce tahem 23. e5! , pak už stačilo jen málo: převést věž z a3 na f2, anebo ještě lépe: nejdříve „nakopnout“ černou dáma tahem d5-d6. Bílý však v časové tísni tento plán neviděl, dopustil výměnu dam a přechod do věžové koncovky.
V nelehké čtyřvěžové koncovce chybovali oba hráči, ale pak se jeden pár věží vyměnil a na šachovnici byla remízová věžovka (král slabší strany držel „kratší“ stranu pod soupeřovým pěšcem).
Bílý se dobře bránil až do 102. tahu. Ve 103. tahu však se 49 vteřinami na hodinách chyboval (103. Vb8??), když si zřejmě vzpomněl jen na poučku, že věž patří za pěšce, ale pozapomněl na to, že v některých pozicích musí věž napadat krále nebo pěšce z boku  :usmev: . Pro Tomáše Poláka pak už nebyl problém postavit „most“ (109. … Vg5) a zvítězit.
Tomáše Poláka tak dnes čeká na prvním stole vedoucí hráčka Stavroula Tsolakidou  :usmev: , takže „Good luck!“

 

 

Odkaz na los a výsledky českých hráčů v turnaji ve všech turnajích ZDE.

 

Odkazy:

Web PICF
Výsledky a tabulky na chess-results
Online na chess24.com (Masters)
Online na lichess.org (Masters)

Online na chess24.com (Challengers)
Online na lichess.org (Challengers)

Online na chess24.com (open)
Online na lichess.org (open)

Online na chess24.com (Futures)
Online na lichess.org (Futures)


 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x