Už jen tři kola

Pražský mezinárodní šachový festival (PICF) pokračoval včera šestými koly. Po volném dni se srovnala kola obou hlavních uzavřených turnajů a turnaje Karel Janeček Open.

 

V turnaji Masters dohrála jako první dvojice Navara-Shankland.
Partie skončila remízou a kupodivu tentokrát nikoliv patem  :usmev: .
Skoro „pohodová“ partie, jen mi není jasné, co nevidím ve variantě 28. Jc4 Sf5  :usmev: ?
David zahrál tah 28. Jc4 velmi rychle, ale Sam se zhruba na devět minut zamyslel a pak vzal na b2 (28. … Vxb2), po čemž začala série výměn, na jejímž konci měl bílý figuru za dva pěšce, ale s jeho „ubožáčkem“ na h3 nemohl myslet na víc než na remízu.
Jistě, ty varianty nejsou lehce spočitatelné, ale dá se odhadnout, že černých figur je kolem bílého krále až moc.
Já bych do toho šel  :smich: .

 

 

 

Hao Wang mohl zkusit proti Gelfandovi „Robsonovu“ variantu se skokem jezdce na d6  :usmev: , ale zkusil to jinak. Zahrál skromné 6. a3. Černý má na tento tah více přijatelných odpovědí, Gelfand si vybral okamžité 6. … d5 . Tah to není špatný, ale je tak trochu závazný, protože z pozice s izolovaným pěšce po výměně na d5  se nedá „utéct“ .
Izolovaný černý pěšec však nebyl v centru dlouho sám, protože po vývinu střelce na e6 a jeho výměně sice odevzdal černý dvojici střelců, ale vytvořil si v centru pěšcové duo. Gelfand se rozhodl pěšce v centru rozpohybovat (16. … e5; 17. … d4), ale nezdá se mi to být dobrý nápad, protože černý tím, že centrální pěšce postavil na černá pole, „umrtvil“ svého Se7 a „oživil“ bílého střelce na g2. Wang reagoval logicky hrou po bílých polích v centru a na královském křídle. Černý mohl jen sedět a tiše přihlížet, jak se mu bílé figury procházejí po bělounkém „chodníčku“  :usmev: .
Černému nezbývalo než odevzdat kvalitu, aby se dostal alespoň k nějaké protihře. Na chvíli sice centrální pěšci postoupili vpřed a bílý si musel „započítat“, ale propočet to nebyl nijak složitý. Na konci malých kombinačních obratů se ukázalo, že černý nejenže už nemá co hrát, ale i jeho král se zapletl do matové sítě.

 

 

Thai Dai Van Nguyen prohrává málokdy a bílými ještě řidčeji. Neprohrál ani s Rayem Robsonem, ale bílými figurami také nic moc nezískal, remíza.

 

 

Vincent Keymer zřejmě promarnil šanci s Haikem Martirosyanem. Ve 23. tahu měl možnost zahájit útok proti černému králi tahem 23. Vh5, místo toho přišlo 23. Jf3 zřejmě se stejnou myšlenkou jako ve variantě 23. Vh5.
Rozdíl?
Propastný, protože po okamžitém 23. Vh5 kryje jezdec z pole d2 pole e4 a černý tak nemá možnost překrytí diagonály b1-h7 (tedy má, ale je to špatné  :usmev: ).

 

 

Pentala Harikrishna remizoval s Bogdanem Deacem.
Ve střední hře sice Hari získal malou převahu ve formě obsazení b-sloupce, ale jak mi kdysi řekla jedna „moudrá hlava“  :usmev: , tohle na výhru nestačí. Nestačilo to ani v této konkrétní partii bílému, ač se poměrně dlouho snažil něco „vytřískat“ ze vzdáleného volného pěšce v dámské koncovce. Remíza.

 

 

 

Výsledky a los sedmého kola turnaje Masters:

 

 


 

V turnaji Challengers uhráli v šestém kole čeští hráči padesát procent bodů.

Už minimálně jednou jsem tu psal, že Vašek Finěk hraje dobře, ale jeho partie bývají často „o jedné chybě“.
Partie Finěk-Pecháč byla také o jedné chybě, ale tentokrát se šeredně spletl Jerguš Pecháč.
Po 26. … Db7?? přišlo téměř okamžitě 27. Vxb2! a černý se vzdal.

 

 

Richard Stalmach prohrál bílými s Motylevem. Prohrál vlastně už skoro v zahájení, protože po 15. e4 ztratil pěšce a pak už bojoval za „skoroztracenou“ věc  :usmev: . Skoro, protože v koncovce se mu podařilo uzavřít černého krále na osmé řadě a i když měl bílý o pěšce méně, do výhry bylo daleko. Rozhodující chyba přišla až před časovou kontrolou, když přešel Richard do špatné věžové koncovky (37. Vb3) .

 

 

Pultinevicius nedokázal přetlačit Honzu Vykouka. Naopak, byl to náš hráč kdo se ve střední hře dostal do mírně lepší pozice a prakticky po celou partii si udržoval iniciativu.

 

 

Partie Bartel-L’Ami a Gledura-Akash jsem moc nesledoval, omezím se tedy jen na suché konstatování, že skončily vcelku korektními remízami  :usmev: .

 

Výsledky a los sedmého kola turnaje Challengers:

 

 


 

Na tabulku turnaje Karel Janeček Open se po šestém kole dobře dívá  :usmev: , ale bylo by mnohem lepší, kdyby se nám takový pohled naskytl i po devátém kole.
V čele je s 5.5 body Vojtěch Plát, který včera vyhrál černými barvami s Konstantinem Peyrerem z Rakouska.
Dobře si vede i Tomáš Polák, který si v šestém kole s řeckou mistryní Tsolakidou opět procvičil věžovku  :usmev: . Jeho soupeřka se tentokrát bránila lépe než její předchůdce z pátého kola, věžovku udržela a po šestém kole se stále drží ve vedoucí skupině.
Celkem nenápadně se dostal na dostřel k čelu tabulky další český hráč. Martin Hollan má stejně jako Tomáš Polák pět bodů a jistě se bude chtít posunout ještě výš.

 

V turnaji Futures došlo i na Kamila Warchola, který ve třetím kole prohrál s Karlem Brožkou. Ten si poradil nejen s časovkou, ale i s koncovkou.

 

 

Dobře zahrál i Jirka Bouška, který remizoval s Patrykem Cieslakem. Nedařilo se Danielovi Juhaňákovi, který černými prohrál s Balintem.

 

Výsledky a los Futures:

 

Odkazy:

Web PICF
Výsledky a tabulky na chess-results
Online na chess24.com (Masters)
Online na lichess.org (Masters)

Online na chess24.com (Challengers)
Online na lichess.org (Challengers)

Online na chess24.com (open)
Online na lichess.org (open)

Online na chess24.com (Futures)
Online na lichess.org (Futures)

 


 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vysloužilý velmistr

Té partii Vaška jsem rozuměl jen se Stockfishem v zádech. Hrát takové pozice je těžké, správně ohodnotit téměř nemožné. To byl fenomenální výkon.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x