Někdo to rád horké (1. h4!)

Sedmá kola turnajů na Pražském mezinárodním šachovém festivalu byla jako den a noc. Zatímco v turnaji Masters, skončila většina partií remízou, v turnaji Challengers byly remízy „v menšině“ .
A v turnaji Karel Janeček Open?
Tam na prvních pěti deskách prohráli bílí 0-5 🙂 .

 

Turnaj Masters se mi zdá být v letošním roce hodně remízový, což ale neznamená, že by snad byl nudný. Jen se méně chybuje.
Je to však jen můj (ne)správný dojem  :usmev: .

 

 

 

Boris Gelfand hrál turnaj Masters hned v prvním ročníku jeho konání (2019), nyní hraje znovu. Letos se mu moc nedaří. V sedmi odehraných kolech „nasbíral“ pouhých 2.5 bodu. Podobně na tom je i jeho včerejší soupeř, česká šachová dvojka Thai Dai Van Nguyen (3 body).
Slovo „nedaří“ je možná docela troufalé označení výsledku, který není až tak špatný. Oba hráči mají sice málo bodů, ale zároveň i málo porážek. Gelfand prohrál dvakrát, Nguyen jednou, zbytek partií oba hráči odremizovali.
Bodů mají na svém kontě poskrovnu, nehrají špatně, ale chybí jim výhry  :smutek: .
V jejich vzájemné partii sedmého kola měl Gelfand bílé figury a když se v Nimcovičově indické vyměnily dámy, začínalo být jasné, že hra spěje k remízovému konci. Van se sice snažil Borisovi „házet klacky pod nohy“ , ale Gelfand byl pozorný a vše „vychytal“ .

 

 

Druhým českým zástupcem v turnaji je David Navara. David zatím, a doufejme, že to tak zůstane, neprohrál ani jednu partii, ale také žádnou nevyhrál (a doufejme, že vyhraje  :usmev: ). Davidův soupeř, Haik Martirosyan, měl bílé figury, ale ze zahájení nic nevytěžil. To spíše černý stál v jedné chvíli (26. Dd2?!) o „mikrochloupek“ lépe, ale nebylo to nic, co by výraznějším způsobem vychýlilo rovnováhu na šachovnici.

 

 

Hodně klidnou remízu jsme viděli v partii Deac-Wang a ani partie Shankland-Harikrishna, která také skončila smírem, moc vzruchu nepřinesla.

Do čela turnaje se dostal Ray Robson, kterému na „dočasný trůn“ pomohl Vincent Keymer. Keymer v zahájení (mimochodem, Robson nehrál 1. e4, takže nevíme, zda by se v Sicilské hrála varianta čtyř jezdců se skokem bílého jezdce na d6  :usmev: ) použil zajímavou novinku (17. … Vc4), pak však přepjal strunu (21. … b5) a přišel o pěšce. Když k tomu přidal ještě další chybu (23. … Jc2), přišel o dalšího pěšce a Robson s uplatněním převahy dvou pěšců v koncovce neměl žádný problém.

 

 

 

Výsledky a los osmého kola turnaje Masters:

 


 

V turnaji Challengers se moc neremizuje  :usmev: , přesto se v každém kole nějaké remízy najdou.

Poklidnou remízou v neklidném stylu skončila partie Pecháč-Gledura. Ovšem zahájení bílého stojí určitě za zmínku, zahajovalo se tahem 1. h4! (tzv.Krajinův krajní útok a Aleš Krajina by jistě dodal: „Bílý vyhraje.“  :smich: ). Jerguš Pecháč si zaslouží palec nahoru za originalitu a za odvahu  :mrknuti: a zvlášť na tomto serveru bude jistě veleben a možná časem i kanonizován  :smich: .

 

 

Druhou remízu sedmého kola má „na svědomí“ Honza Vykouk. Remíza byla zasloužená, ale remíza to být nemusela.
Honza stál po zahájení o něco lépe, na konci partie stál lépe spíše Mateusz Bartel, ale rozhodl se přijmout nabízenou remízu.

 

 

U Vaška Fiňka proběhla partie jako vždy  :usmev: . Opět moc chyb „nenasekal“ . Stačilo pár nepřesností, jedna větší chyba (18. … Dc7) a Alexander Motylev neváhal a trestal.

 

 

Richard Stalmach stál v partii s Erwinem L’Amim po celou partii hůře. Dobře se však bránil, ale stálo ho to dost času. Rozhodující chyby se dopustil, když si ve čtyřicátém tahu bezmyšlenkovitě (zřejmě  :usmev: ) blicnul (40. … Vd6??). Ubral tím životní prostor své věži a L’Ami toho rychle využil.

 

 

Naši hráči se, kromě Vykouka, nebezpečně přibližují k poslední příčce, přesto si myslím, že ta je v tomto turnaji „vyhrazena“ Akashovi, který prohrál s Pultineviciusem a má po sedmi kolech na svém kontě jen tři remízy a čtyři porážky  :smutek: .

 

 

 

Výsledky a los osmého kola turnaje Challengers:

 


 

Tak trochu kuriózní kolo se odehrálo v turnaji Karel Janeček Open.
Na prvních pěti stolech neskončila ani jedna partie remízou!
Vydělal na tom Tomáš Polák, který měl černé  :usmev: a prodělal Vojta Plát, který bílými prohrál s mladým tureckým IM Ozenirem.

 

 

 

 

 

 

Předposlední kolo v turnaji Futures (dnes mají hráči tohoto turnaje další volný den) nedopadlo dobře pro české barvy.
Jen Bouška remizoval černými s Warcholem, Juhaňák prohrál s Cieslakem a Brožka s Balintem.

 

Výsledky a los Futures:

 

 

Odkazy:

Web PICF
Výsledky a tabulky na chess-results
Online na chess24.com (Masters)
Online na lichess.org (Masters)

Online na chess24.com (Challengers)
Online na lichess.org (Challengers)

Online na chess24.com (open)
Online na lichess.org (open)

Online na chess24.com (Futures)
Online na lichess.org (Futures)

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jiří Hurta

Pro Luboše: Mé první přihlášení 🙂

Vojta Plát

Jsem šel včera k zubaři na zákrok a zapomněl jsem se podívat na variantu s g5. To g4 je za bílé skoro vyhrané…ach jo.

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x