Fotbaloví karbaníci

Zatímco u nás všichni sledovali boje na Pražském mezinárodním šachovém festivalu, zbytek (snad 🙂 ) světa sledoval v Dubaji první ročník soutěže družstev pod názvem Tech Mahindra Global Chess League (dále jen GCL).
Turnaj včera skončil a jeho závěr byl hodně napínavý.

 

Pro začátek „vykradu“ sám sebe  :usmev: a zkopíruji několik informací z jiného článku.

Hraje šest týmů, každý s každým dvoukolově.
V každém týmu musí hrát jedna „star“ (hvězda s ratingem minimálně 2700), pak dva hráči s ratingem 2600+dvě ženy s ratingem minimálně 2400 a  „junior“ do 21 let (do ročníku 2022).

Hraje se tempem 15 minut + 10 sekund za tah a bodování zápasových partií je velmi zajímavé.
Za výhru černých figur si tým do skóre připíše 4 body, za výhru bílými jen tři body, remíza je za jeden bod a prohra za „nic“  :usmev: .
Podrobné podmínky najdete v propozicích turnaje.

K tomu dodám jen tolik, že ony čtyři body za výhru černými figurami se projeví jen v případě zápasové remízy, v níž neskončily všechny partie smírně.
Složité? Tak jednodušeji.
Zápas mohl skončit remízou jen v případě, že všech šest partií skončilo remízou.
Pokud by zápas skončil „remízou“ a za obě strany někdo vyhrál, tak teprve tehdy by se projevily čtyři body za výhru černých, jindy se to neprojeví.

Za celou soutěž skončil remízou, v níž šest dvojic remizovalo, jen jeden zápas, zbytek byl rozhodný. Krásně je to vidět z konečné tabulky základní části:

 

 

Zajímavosti také bylo, že v zápasech mělo vždy všech šest hráčů stejnou barvu figur, to je od první až po šestou šachovnici měli všichni buď bílé, nebo černé figury. Týmy se utkávaly dvoukolově, takže to bylo celkem jedno, ale přesto, na tohle nejsme zvyklí  :usmev: .
Ještě jedna informace. Po základní části hrály dva nejlepší týmy finále, a to bylo opravdu hodně napínavé.


 

„Rytíři“ (u nás „Jezdci“  :usmev: ) měli na první šachovnici hvězdu Jana Nepomňaščiho. Týmu moc nepomohlo, že Abdusattorov na druhé šachovnici uhrál sedm bodů z deseti a na ženské šachovnici měla Zhongyi Tan šest z desíti. Nepo uhrál jen čtyři body a ani Radžabov na třetí desce se moc nepředvedl.
Tým Balan Alaskan Knights nakonec skončil na posledním místě.

 

 

Na pátém místě skončili „Titánis Dudou v čele. Tým nehrál špatně, Mameďarov třeba uhrál na druhé desce šest a půl bodu, ale Dudovi se moc nedařilo. Tři body z deseti nejsou nic moc a zbytek týmu hrál spíše průměrně.

 

 

Na místě čtvrtém skončili „Bojovníci“, tedy tým SG Alpine Warriors. Na začátku patřili k favoritům soutěže a když se podíváme na jejich soupisku, asi to nikoho nepřekvapí.
Na první desce Carlsen, pak Gukesh a Erigaisi. Ženské šachovnice Irina Krush a Elisabeth Paethz sice nepatřily k nejsilnějším, ale své si uhrály (obě dámy po čtyřech bodech).
Kromě Carlsena na první desce měl tým hvězdu i na poslední juniorské desce. Praggnanandhaa uhrál osm a půl bodů z deseti a k tomu vyhrál pětkrát černými figurami!
Carlsen nezklamal (6 z 10), ale nedařilo se dvěma indickým hráčům. Gukesh uhrál jen dva body (osmkrát prohrál) a o moc lépe na tom nebyl ani Erigaisi, tři a půl z deseti je málo.

 

 

Anandovi „Velmistři“, Ganges Grandmasters, se stejně jako Carlsenovi „Bojovníci“ v turnaji dlouho drželi na špici, ale nakonec obsadili až třetí místo. Rozhodla o tom poslední dvě kola, kdy úplně „vyhořel“ Jesipenko a ani ženy, Hou Jifan a Khotenashvili Bella, se v závěru moc nepředvedly.

 

 

Druhé místo, a postup do finále, si na poslední chvíli vydřeli „Mistři“ (Upgrad Mumba Masters), které vedl Maxime Vachier-Lagrave. Vyrovnaný tým, v němž zazářil Griščuk (6 z 10), se spoléhal především na Hariku Dronavalli, která excelovala mezi ženami (6.5 z 10).

 

 

První místo v základní části připadlo Aronjanovým „Králům“ (Triveni Continental Kings) . Týmu pomohla výměna Nany Dzagnidze za Sáru Chadímovou.
Pokud neznáte Sáru …  :usmev: , tak přesně takto je na Wikipedii přeloženo do češtiny její zkrácené jméno Sara Khadem (celým jménem: Sarasadat Khadem al-sharieh) . Ač tady často překládáme různá jména do češtiny, tady bych raději ponechal Sara Khadem  :usmev: .
Už jen proto, že mladá paní se i s rodinou vystěhovala z Íránu do Španělska(?) a své jméno píše „Khadem“.
Dobře zahrál Levon Aronjan na první desce (6 z 10) a excelentně Yi Wei (8 z 10).

 

 

Boj o první dvě místa vygradoval v posledních dvou kolech.
Carlsenovi „Bojovníci“ a Anandovi „Velmistři“ byli skoro po celou dobu v čele turnaje, ale nakonec dopadlo vše docela jinak.
V devátém kole prohráli Anandovi „Velmistři“ s Aronjanovými „Mistry“ (evidentně titul není všechno  :smich: ) a Carlsenovi „Bojovníci“ podlehli Dudovým „Titánům“, kterým už prakticky o nic nešlo.

Desáté kolo bylo pohromou pro dva favorizované týmy. „Velmistři“ i Bojovníci“ měli před posledním kolem patnáct bodů, ale dotáhl se na ně tým „Králů“ (Aronjan) a na dostřel (za výhru zápasu byly tři body) se dostali „Mistři“ (MVL), kteří měli třináct bodů. V posledním kole si to tahle čtveřice rozdala o postup mezi sebou.

Aronjanovi „Králové“ měli bílé figury proti Anandovým „Velmistrům“ a zvítězili 11:6 (výhra bílých=3 body, výhra černých=4 body, remíza=1 bod).
Bílé figury měli Carlsenovi „Bojovníci“ a asi nikdo by nečekal, že týmu „Mistrů“ (Vachier-Lagrave) podlehnou. Ale zrodilo se překvapení a ne ledajaké.
„Mistři“, hrající černými figurami, vyhráli na čtyřech šachovnicích!
Remízou skončily jen partie Carlsen-MVL a na poslední desce Praggnanandhaa-Sindarov. Zbytek „Bojovníků“ byl „zašlapán“ do země a rekordní skóre zápasu mluví za vše  :usmev: , 2-18. „Mistři“ přeskočili nejen „Bojovníky“, ale i „Velmistry“  :usmev: .

 

 

Finálová pravidla byla jasně daná. Utkání v rapid šachu složené ze dvou zápasů mělo rozhodnout o vítězi celé ligy. Pokud by skončilo utkání nerozhodně 1-1, následoval tiebreak, tedy dva zápasy v bleskovém šachu (tempo 3+2). V případě dalšího nerozhodného výsledku přišel na řadu „karban“ a „penalty“  :smich: .

 

Finále

 

V prvním finálovém zápasu kralovali „Králové“.

 

„Mistři“ se nedali zahanbit a v odvetě také zvítězili.

 

Remíza a „prodlužovalo se“  :usmev: , bleskové zápasy.
Také blicky skončily nerozhodně a zajímavé je, že vyhrávali „černí“.  V prvním zápase zvítězili „Mistři“…

…ve druhém „Králové“.

 

Nezbývalo, než vytáhnout karty  :usmev: .

 

Šest karet od esa (jednička) po šestku symbolizovalo jednotlivé šachovnice. Tak vypadalo losování, kdo půjde na „penalty“ . Tento rozstřel byl totiž „maličko“ jiný, než jsme zvyklí.
Stejně jako ve fotbale byli vybráni hráči (nebo hráčky), kteří „kopali penaltu“, v našem případě se utkali v bleskové partii (tempo 3+2).
A mezitím oba týmy nervózně vyčkávaly  :usmev: .

 

 

Jako první byla tažena piková pětka a „chodbou gladiátorů“ se vydaly dvě dámy, které nastupovaly na páté šachovnici: Sara Khadem za „Krále“ a Harika Dronavalli za „Mistry“.

 

 

V partii měla bílé figury Sara Khadem a partie skončila po vyrovnaném průběhu remízou.
Na řadu přišly opět karty. Tentokrát však měl mít bílé figury tým „Mistrů“. Chvilka napětí a byla vytažena piková dvojka, což znamenalo, že bílé figury bude mít Griščuk (Mistři), černé Yu (Králové“).

 

 

 

 

„Králové“ byli blízko k vítězství, ale ještě se nerozhodlo a ze zákulisní kamery, která zabírala oba týmy, se napětí v obou týmech přenášelo i na diváky.

 

 

Mistři

 

Králové

 

Chvíle čekání a po zamíchaní čtyř karet byla vytažena piková čtyřka a k šachovnici se opět vydaly ženy. Bílé figury měla Kateryna Lagno (Králové), černé Humpy Koneru (Mistři).

 

 

Lagno rozehrála partii podivně a když ve dvacátém tahu udělala hrubku, zdálo se, že se mohou „Mistři“ radovat. Ale hrají se blicky a obě hráčky už ve dvacátém tahu měly na hodinách necelých dvacet vteřin, což není zrovna moc na vymýšlení nějakým superplánů  :usmev: . Ve 40. a 42. tahu mohla černá vyšachovat figuru, resp.pěšce (anebo získat v obou případech dámu), ale ani jedna z hráček to neviděla a partie skončila remízou.

 

 

Moc karet k tažení už nezbývalo  :usmev: , ale přece jen se ještě losovat dalo. Byla vytažena piková šestka a zdálo se, že v týmu „Mistrů“ byli spokojenější než v týmu „Králů“. Za „Mistry“ nastupoval Javochir Sindarov, který v základní části uhrál 4.5 z 10, za „Krále“ Jonas Buhl Bjerre, který se v základní části příliš nepředvedl (3.5 z 10).

 

 

Sindarov měl skoro po celou partii mírnou převahu, pak dokonce i vyhranou pozici, jenže najít matový útok (v koncovce!) za devět vteřin není jen tak  :usmev: .
Ne, že by se to nedalo najít (51. Se8+!), ale nedá se to tak rychle spočítat. Lze to odhadnout (a trefit se  :usmev: ) a jít do toho naslepo, ale když máte k dispozici normální tah (51. Sxb6), nehledáte maty  :usmev: .
Když si Sindarov „nalezl“ v 67. tahu králem na a3, hned mě napadlo: „Mat?“ a hned vzápětí jsem také viděl, že po 67. Ka3 Jb4 prostě bílý vezme věží na a5 (68. Vxa5), mat se nekoná kvůli nekrytému jezdci a bílému zůstanou dva pěšci navíc.
Samozřejmě, že to viděli i oba hráči, ale Bjerre v 70. tahu jezdcem na b4 stejně skočil. Mohl, protože bílý si neopatrně postavil střelce na pole d5, kde už byl napaden věží a po Jb4 i jezdcem. Při správné hře (71. Vxa5) by bílý o střelce přišel, ale dva pěšci proti jezdci by mu zaručovali remízu (minimálně).
Sindarov zřejmě zapomněl na hrozbu matu, zahrál 71. Se4 a následovalo bleskové 71. … Va2# .

 

 

71. … Va2# . Výraz Sindarova mluví za vše.

 

Ani k výrazu Bjerreho není třeba nic dodávat: „Ufff…“

 

Tým Triveni Continental Kings se tak stal vítězem prvního ročníku této soutěže a hráči spolu s manažerem týmu (Loek Van Wely) se mohli radovat nejen z poháru, ale i z finanční ceny, protože každý člen vítězného týmu obdržel 7 500 dolarů, manažer pak „jen“ 5 000 dolarů.

Screenshot s radujícími se hráči po partii Sindarov-Bjerre jasně ukazuje, že šachy nemusí být jen individuálním sportem.

 

Nefalšovaná radost celého vítězného týmu.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com

 

Všechny obrázky v článku jsou screenshoty z online přenosu na Youtube kanálu ligy Tech Mahindra Global Chess League.


 

Vlastně ne všechny obrázky v článku jsou screenshoty  :usmev: , následující není.
Při pondělku si neodpustím jedno „rýpnutí“ do těch, co jim mobilní telefon přirůstá k ruce a mnohdy se už stává součástí jejich těla.

 

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x