Tři místa, hromada turnajů

Začaly školní prázdniny a s nimi začínají jako obvykle i oblíbené letní turnaje. Pro mnohé bude vrcholem léta Czech Open v Pardubicích, ale ten začíná až 13 .7 . doprovodnými turnaji a hlavní velmistrovský open pak zahájí až 21. 7 . 2023 .
Mimochodem, asi jsem zaspal dobu 😀 , protože když se dívám na startovné do propozic pardubického velmistrovského open turnaje a béčka za poslední tři roky, tak s takovou bude za pár let výhodnější zaletět si na turnaj do Dubaje 🙂  .
Na druhou stranu chápu, že pokud si chce hráč s ratingem 1900-2099 uhrát ve velmistrovském turnaji GM normu (bez ní se nedá žít 😀 ), rád dá 3 500 (nebo 4 000) korun.
A nakonec, je to velmistrovský turnaj, takže vysoký vklad pro „čučkaře“ je v pořádku 🙂 .

 

Open Bohumín rozhodně není tak drahý jako Pardubice.
Festival se skládá ze dvou hlavních turnajů, jednoho turnaje mládeže do 14 let a doprovodných turnajů. V obou hlavních turnajích je vklad devět set korun, ale hráč může dostat až 200 Kč slevu, pokud se přihlásil včas (-100) a pokud z jednoho klubu hraje pět a více hráčů (-100).
Ovšem platí se paušálně  :usmev: , tedy všichni stejně bez ohledu na rating (mládež a důchodci mají malou slevu).

První cena v áčku, kde hraje 56 hráčů, je 15 000 korun a desátá 1000 korun.  V „A“ turnaji mohou hrát hráči s ratingem 1900 a vyšším a zároveň je i Krajským přeborem a Okresním přeborem.

Podle vkladů se zdá, že okresní přebor Karviné je téměř tak drahý (a dobrý) jako nedávno skončený PICF  :smich: .
Asi nikoho nepřekvapí, že přebor okresu s vkladem 900 korun hrají jen hráči pořádajících „bratrských“ klubů (Slavia Orlová a Šachová škola Bohumín  :palec-nahoru: ) a dvě „bílé vrány“ z jiných klubů (celkem 12 „okresníků“  :smich: ).

B“ turnaj je obsazen početněji, ale do okresního přeboru by ani tak moc lidí nepřibylo  :usmev: . Na startu turnaje, v němž je první cena 5 000 korun a desátá 500 korun, je úctyhodných 109 hráčů, především z ČR (54) a z Polska (49). Bez zajímavosti není ani fakt, že z celkového počtu hráčů je převážná většina dorostu do 18 let nebo seniorů nad 60 let (celkem 86).

„A to se vyplatí!“
Říkal jsem si, když v turnaji sedmý nasazený nejmenovaný „šachanista“, jenž mi před turnajem sdělil, že se chystá „brát cenu“ a vylepšit si v béčku rating, už po druhém kole ztrácel na ratingu 35 bodů  :usmev: .

V neděli se v Bohumíně hrál 14. Memoriál Ivana Jankovce v bleskovém šachu. V turnaji, hraném na třináct kol, zvítězil IM Piotr Piesik z Polska (10.5 b.), druhý byl „starý známý“ z PICF Ind Ganesan Akash (10 b.) a třetí FM Iwo Godzwoń z Polska (10 b.). Nejlepším českým hráčem byl na čtvrtém místě Jakub Půlpán (9.5 b.).

 

Odkazy:

Web turnaje
Online „A“ turnaj
Online „B“ turnaj
Tabulky a výsledky na chess-results
Výsledky bleskového turnaje na chess-results


 

O pohár města Klatov 2023 je další akcí, která se koná v prvním prázdninovém týdnu.
Také zde se koná více turnajů. Áčko (Allianz Open) pro hráče od ratingu 1800, v béčku (Rodenstock Open)mají právo účasti hráči s ratingem nižším než 2000 a seniorský open „C“ je hrán jako Memoriál Ing.Jaromíra Nováka.

Z celé řady doprovodných akcí se uskutečnily v neděli dva rapid turnaje.
V sedmikolovém rapid openu zvítězil Matouš Eret před Junem a Bartoníčkem. Rapid seniorů se stal kořistí IM Přibyla, druhý byl Ondreját, třetí Mlýnek.

V turnajích jsou odehrána tři kola a do jejich konců je ještě daleko, ale přece jen neuškodí zmínit, že v turnaji Allianz Open je v čele dvojice Slovák, Voříšek, v Rodenstock Openu vede pětičlennou skupinu tříbodových hráčů Mašek a v Memoriálu Ing.Jaromíra Nováka je špice turnaje „nejnašlapanější“  :usmev: , protože hned devět hráčů má 2.5 bodu.

 

Odkazy:

Web turnaje
Propozice
Výsledky na chess-results
Stránka s odkazy na online přenosy na chess24.com, lichess.org, live.chessbase.com, chess.com a partiové soubory


 

V Českých Budějovicích se hraje 10. ročník Šachového festivalu České Budějovice.
Pořadatelé z QCC České Budějovice (Queen Chess Club) poskládali šachový festival ze tří uzavřených turnajů a dvou openů.

V turnaji GM „A“ reprezentují Českou republiku GM Tomáš Polák, IM Tomáš Kraus a IM Jan Vykouk. Po třech kolech je v čele Jan Vykouk před Tomášem Polákem a Collinem Colbowem z Německa.

Druhý velmistrovský turnaj GM „B“ hrají v českých barvách GM Petr Hába a FIDE mistři Štěpán Hrbek a Ondřej Švanda.

V IM turnaji je po třetím kole v čele český FM Bayarjavkhlan Delgerdalai  :potlesk: , dále hrají čeští hráči IM Michal Konopka, IM Marek Matyáš, FM Jakub Stinka, FM Petr Souček a Vojtěch Dudek.

V open turnaji „A“ hraje 103 hráčů, v „B“ turnaji omezeném horní hranicí ratingu se sešlo 42 hráčů.

Vklady, cenové fondy, program festivalu a další informace najdete ve výborně zpracovaných propozicích.

 

Odkazy:

Web turnaje a propozice
Výsledky na chess-results
Webová stránka s odkazy na online přenosy


 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x