Do vedení

Tvrdí-li někdo, že ženy neumějí hrát šachy, pak buď sleduje špatné turnaje, nebo o ženském šachu vůbec nic neví 🙂 . Po druhé jednodenní pauze pokračoval v Šanghaji pátou partií zápas o titul mistryně světa mezi Wenjun Ju a Tingjie Lei.

 

Už minule jsem psal, že ratingově jsou hráčky zhruba vyrovnané. Obhájkyně titulu Wenjun Ju má sice o deset bodů vyšší rating, ale deset bodů nic neznamená. Do včerejšího dne byl vyrovnaný i stav zápasu (2-2) , ale vyzývatelka Tingjie Lei se mi zdála být aktivnější.
Nejen to, Lei už několikrát ukázala, že její příprava zahájení je důkladná a precizní. Tam, kde Ju začíná s vlastní „tvorbou“, Lei ještě „blicá“ připravenou variantu.
Nebylo by na tom nic divného, kdyby se hrála stejná zahájení. Jenže Lei hraje když už ne jiné zahájení, tak alespoň jinou variantu.

V páté partii zápasu měla bílé Tingjie Lei a zatímco v první a třetí partii zápasu se hrála Španělská hra („Berlín“ a „antiBerlín“), tentokrát přišla další změna ze strany Lei.

 

Tingjie Lei

 

Po úvodních dvou tazích (1. e4 e5 2. Jf3 Jc6) se bílý střelec zastavil už na poli c4 a hrála se Italská hra.
Pod pojmem „Italská“ si někdo představí romantické varianty z dob Greca  :usmev: , jiného může napadnout spojení s italským temperamentem.
V poslední době se však toto zahájení stále více podobá Španělské hře. Často bývají k vidění dlouhé manévrovací boje, v nichž černého většinou nečeká lehký život.
Je to v podstatě stejné „mučení“ jako ve „Španělce“  :usmev: .

Wenjun Ju zahrála v devátém tahu méně hrané 9. … Se6 a čekal jsem, že v tahu následujícím přijde 10. … d5!?, ale černá se tahem 10. … h6 vrátila do hlavní varianty, ve které má bílá převahu v centru, černá zas dobré možnosti obrany.

Nad třináctým tahem strávila Ju deset minut. Přesnější by asi bylo napsat, že deset minut přemýšlela nad svým dalším plánem hry, protože tah 13. … Je5 je úvodem k rozestavění figur, které černá považovala za vyhovující (nebo snad za dobré?).
Tah 14. … c5 byl logickým pokračováním plánu černé, ale je sporné, zda je tento tah v souladu s pozicí. Bílý jezdec sice musí pryč z centra, ale černá na dlouhou dobu uzavírá svého střelce na a7, čehož bílá využila k okamžitému nástupu pěšců na dámském křídle.

Po výměně pěšce (21. … axb4) se černá dostala do nezáviděníhodné pozice. Bílá měla převahu v centru a začala rozvíjet hru po bílých polích.
Stockfish uvádí, že místo 21. … axb4 bylo lepší 21. … Sd6 s dalším Sb7 a údajně zhruba vyrovnanou pozicí. Není mi zcela jasné, jak „uvažuje“ šachový motor  :usmev: , protože se mi zdá, že ani po tahu Sd6 by neměla černá na růžích ustláno. Snad jediný větší rozdíl je v tom, že by bílá neměla k dispozici průlom a-pěšcem a pozice by měla více zavřený charakter, takže by se tolik (nebo ne tak brzy) neprojevily neduhy černé pozice.
V každém případě Lei se povedlo zcela ovládnout bílá pole a černé figury byly jen v rolích statistů. Hra bílé vypadala až směšně jednoduše. Postavila jezdce na c4, čímž napadla slabé černé pěšce na b6 a e5, černé nezbývalo nic jiného než jezdce vyměnit za svého bělopolného střelce. Tím se ještě zvýšil tlak bílé po bílých polích. V této chvíli se plně projevily nedostatky tahu 14. … c5. Černý střelec byl uzavřen za hradbou svých pěšců a Ju mohla jen pasivně čekat, co bílá vymyslí.
Nebylo třeba moc vymýšlet, plán se sám nabízel. Lei postavila střelce na d5 a vyhnala věž z a-sloupce, hrozil průlom a4-a5.

Tonoucí se stébla chytá a Ju se chytila „stébla“ v podobě převodu jezdce na d4. Na první pohled to nevypadá špatně a Lei se proto raději jezdce hned zbavila (30. Sxe6), Stockfish však „vidí“ za bílou lepší tah  :usmev: .
Klidně by černou nechal skočit jezdcem na d4 a prosazoval by postup a4-a5. Stockfish si takové varianty může dovolit, protože si lehce spočítá, že ve variantě s 30. Dc4 sice černá na okamžik získá pěšce na b5, ale po 34. Sxf7! je její pozice hodně špatná.
Lei takovou variantu ani nemusela počítat. Po 30. Sxe6 postavila na d5 místo střelce věž, obsadila d-sloupec a stále měla v záloze i postup a4-a5. Solidní výhoda pro bílou a k tomu bez jakéhokoli rizika, o výhře se však stále ještě nedalo mluvit.

Černá bílé pomohla ve čtyřicátém tahu.
Tah 40. … h5?! není přímo chyba, zdá se být dokonce logický, protože při černopolných střelcích blokuje černá bílého h-pěšce na černém poli, má však jednu(?) nevýhodu: pěšec na h5 je nedostatečně krytý. Bílá na to okamžitě zareagovala tahem 41. Sd2. Výborný tah, střelec stále podporuje postup a4-a5, ale pomáhá bílé odkrýt slabinu na h5, hrozí nejen a5, ale i f3-f4 s tlakem na pěšce e5 a po výměně exf4 a projeví slabost pěšce h5.

Čtyřicátý pátý tah (45. … Da8??) sice bílé usnadňuje její úlohu, ale pozice černé je špatná i po jiných tazích. Po tahu 45. … Da8 vynutila bílá výměnu dam, padl pěšec na b6 a volní bílí pěšci se rozeběhli k poli proměny.
Černá musela za volného pěšce odevzdat střelce a po několika dalších tazích se vzdala.

 

 

Vyzývatelka Tingjie Lei se tak po páté partii zápasu o titul mistryně světa dostává do vedení. Stav zápasu Wenjun Ju – Tingjie Lei je 2-3.

Dnes se hraje poslední partie v Šanghaji. Po šesté partii mají hráčky dva dny volna na oddech, přípravu a přesun do Chongqingu.

 

Odkazy:

Web MS
Online na chess24.com
Online na lichess.org

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x