Polovina týdne, polovina zápasu

V zápase o titul mistryně světa je dnes a zítra na programu volno. Zápas je ve své polovině (hraje se na dvanáct partií) a celý „cirkus“ se přesunuje z rodiště obhájkyně titulu Wenjun Ju Šanghaje o 1690 kilometrů západně do rodného města vyzývatelky Tingjie Lei Chongqingu (Chongqing= transkripce Čchung-čching).

V online prostředí se hraje už čtvrtý turnaj série Champions Chess Tour pod názvem Aimchess Rapid 2023. Magnus Carlsen se s tím nemaže, hned ve dvou partiích si dal na 1. e4 tah 1. … a6 🙂 .

 

Průběh šesté, poslední v Šanghaji, partie zápasu o titul mistryně světa mezi Wenjun Ju a Tingjie Lei nebylo těžké předem odhadnout. V páté partii Lei vyhrála, v šesté měla bílé figury Ju a v úvahu přicházely jen dva scénáře.
Pouze šílenec by čekal, že se Ju vrhne do bezhlavého útoku  :usmev: . Dalo se čekat, že Ju postaví zdravou a pokud možno i aktivní pozici a bude čekat, co s tím provede Lei. Buď se jí podaří vyrovnat, nebo ne.

 

Wenjun Ju

 

 

Ju zahájila tahem 1. d4 a tentokrát si nepočkala na nějaké další „překvapení“ v zahájení a sama změnila „styl“. Ve třetím tahu vyměnila na d5 (3. cxd5) a brzy byla na šachovnici mnohokrát hraná Tarraschova varianta dámského gambitu, v níž se záhy vymění dámy a pozice vcelku plynule přejde ze zahájení do rovné koncovky.

Jediným malým plusem v pozici je dvojice bílých střelců, ale aktivní černé figury jsou rychle připraveny čelit této „minipřevaze“. Aktivní hrou si černá vynutila výměnu střelců a jednoho páru věží, načež se hra dostala do rovné koncovky J+V : J+V.
Ještě před časovou kontrolou se vyměnily i věže a hráčky se „testovaly“ ze znalosti jezdcové koncovky, ale to by některé z nich musela na hlavu spadnou cihla, aby partie skončila jiným výsledkem než remízou  :usmev: .

 

 

Po polovině je stav zápasu Wenjun Ju-Tingjie Lei 2.5-3.5 a zápas bude pokračovat sedmou partií v sobotu.

V souvislosti se zápasem v uvedu dvě zajímavosti.
Hraje se v Číně, která je svou rozlohou čtvrtým největším státem na světě. Rozkládá se přes pět časových pásem, ale v celé zemi se užívá jen jedno časové pásmo, což znamená, že začátky partií zůstávají stejné (9:00 našeho času), ale v Chongqingu svítá o dost později než v přístavním Šanghaji na východě Číny  :usmev: .

Pamatujete na zápas o titul mezi Nepomňaščim a Tingem? Jen málokdy byly současně obsazeny obě křesla u šachovnice, většinou tam seděl jen jeden z hráčů, druhý se zdržoval v místnosti pro odpočinek.
V zápase mezi Ju a Lei je to přesně naopak. Obě hráčky sedí na svých židlích jako přibité a já zaznamenal jen jeden případ (zřejmě se to ale stalo vícekrát), kdy se Lei vzdálila od šachovnice.

 

Odkazy:

Web MS
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

Možná si pamatujete, že ještě loni jsme na tomto webu celkem podrobně referovali o „Magnusově“ sérii online turnajů s názvem Champions Chess Tour.
Tato série nezanikla a hraje se i letos, ale poté, co „zezelenal“ web chess24.com (kdysi modré barvy)  :usmev: , tedy když se spojil s chess.com (stále převažuje zelená barva), se změnila pravidla této soutěže.

Série se tak trochu „zamerikanizovala“  :usmev: , což znamená, že šanci zahrát si dostalo více hráčů, ale pravidla se pro nás Evropany zkomplikovala. Vlastně ona pravidla nejsou až tak složitá, ale je náročnější celou soutěž „zvnějšku“ sledovat.
Důvod je jasný, hraje se v „divizích“, hraje se na dvojí vyřazovací systém (=amerikanizace), kdy se vyřazený hráč přesouvá z hlavního do „vedlejšího pavouka“ a stále má ještě šanci zvítězit v turnaji.

 

 

 

 

Pokud někoho zajímá, jak se hraje, tak si pomohu překladem z webu chess24.com:

Aimchess Rapid je čtvrtý turnaj série Champions Chess Tour 2023 s rozpočtem 2 miliony dolarů, hraje se ve třech divizích po 8, 16 a 32 hráčích.
V každé divizi se hraje vyřazovacím systémem s dvojitým vyřazováním, kdy v případě prohry v jednom zápase spadnete do „Losers bracketu“ (pavouk pro poražené) a stále můžete turnaj vyhrát.
Ve velkém finále se střetne vítěz „Winners bracketu“ (normální pavouk) s vítězem „Losers bracketu“, pokud hráč z „Winners bracketu“ prohraje, následuje odveta.
Celkový cenový fond turnaje Aimchess Rapid činí 235 000 dolarů, přičemž hlavní cena v divizi I činí 30 000 dolarů (150 do bodů Tour), v divizi II 10 000 dolarů (50 bodů) a v divizi III 5 000 dolarů (20 bodů).
Tři nejlepší v divizi I a vítěz divize II se kvalifikují přímo do divize I dalšího podniku Tour.
Časová kontrola pro normální partie je 15 minut na hráče pro všechny tahy s přídavkem 3 sekund za každý tah.
V divizi I a II se zápasy v kategorii Winners bracket hrají na čtyři partie, zatímco v kategorii Losers bracket na dvě partie. V divizi III se všechny zápasy hrají na dvě partie s výjimkou velkého finále na 4 hry. Při remíze v zápase rozhoduje Armageddon bez přídavku, kde hráči licitují o čas, se kterým jsou ochotni hrát. Ten, kdo nabídne nejnižší hodnotu, hraje s tímto časem a může si vybrat barvu, zatímco soupeř dostane 15 minut. Černému stačí k vítězství v zápase remíza.

Napíši to stručně: soutěž sleduji, ale rozhodně se mi nechce „pitvat“ se v postupech, sestupech a jiných věcech  :usmev: .

V divizi I, do níž se musel Carlsen probojovat, protože vynechal minulý turnaj, se v prvním zápasu potkal Magnus s Jordenem Van Foreestem. Carlsen jej lehce vyřadil. Stačily mu k tomu jen tři partie, po nichž byl stav 2.5-0.5 pro Carlsena.
Nic zvláštního, ale Carlsen měl z těch tří partií dvakrát černé figury a uhrál černými 1.5 bpdu.
Také nic zvláštního  :smich: , jenže v obou partiích hrál Carlsen na 1. e4 tah 1. … a6  :usmev: a pojal to jako Francouzskou s přechodem do Caro Kannu.
V první partii vyhrál, další (v zápase třetí) skončila remízou z pozice síly.

 

 

 

 

Odkazy:

Web soutěže
Divize I online na chess24.com


 

Nedávno jsem tu dával jednu úlohu. Předpokládám, že všichni našli hezké řešení spočívající v chycení černé dámy, ale pro pořádek je sem vložím  :mrknuti: .

 

Bílý na tahu

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Rubinus

Úloha super!

David Navara

Dnes na letišti v Curychu čas od času hlásili, že pokud uvidíme cokoliv podezřelého, máme to nahlásit policii. Tak mne napadl námět na karikaturu. Magnus s někým (třeba s Jordenem) na letišti hraje 1.e4 a6?! a někdo tam za ruku vede policistu a druhou rukou ukazuje na šachovnici se slovy: „Tohle je podle expertů podezřelé!“

Remcik z Banika

Doufám Davide, že tím hlášením nemysleli právě Vás, že jako vezete v kufru právě tuto variantu s 1.a6   :usmev:  Hodně štěstí v turnaji!

jirka hurta

Ahoj Luboši, opět bezva článek – a super karikatury! Navíc, mě „řádového šachanistu“ nadchla myšlenka 1.e4 a6! Vedle 1.e4 Jf6 2.e5 Jg8- geniální myšlenka proti „nabušencům“ zahájení!  :usmev:

Rubinus

Tu Alechinku myslím i kdysi rozebírali v ČS Šachu. Párkrát jsem si ji z legrace zkusil proti starému počítači.

Remcik z Banika

Už jsem to tady Jirko párkrát psal, ale rád se zopakuji a potvrdím, toto jsou nejlepší šachové stránky! A 1.e4 a6 je myslím staré jak internet   :usmev:  Už před Milesem 1980 se to hrálo myslím někdy začátkem 20. století.

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x