Turnaje, turnaje, turnaje…

Pomalu, ale jistě, začíná doprovodnými turnaji Czech Open v Pardubicích, ale hlavní velmistrovský turnaj zahájí až 21. 7. 2023. Mezitím si zájemci mohou zahrát ještě Open Desko Liberec, který začíná už zítra.
O uplynulém víkendu však několik dalších turnajů skončilo.

 

O letních prázdninách se hraje hromada turnajů, některé silnější, jiné slabší. O třech z nich jsme tu krátce informovali a bylo by asi vhodné zmínit, jak dopadly.

Než se tak stane, podíváme se na výsledek turnaje, který se také hraje tradičně v prvním červencovém týdnu.
Pamatuji časy, kdy měl turnaj OPEN České Švýcarsko 2023 na startovní listině mnohem více hráčů než v posledních letech. Z poměrně velkého openu (na naše poměry  :usmev: ) se stává spíše regionální záležitost, přesto zmíním alespoň to, že turnaje se letos zúčastnilo 25 hráčů, z nichž nebyl ani jeden cizinec.

V devítikolovém turnaji zvítězil Zdeněk Cakl z Desko Liberec (8.5 b.), druhý skončil Tomáš Buchcar z SK Děčín (7 b.), který se zhostil i role rozhodčího, a třetí byl se šesti body a lepším vedlejším hodnocením Petr Janouš z ŠK Slavia Liberec. Čtvrté místo připadlo druhému šestibodovému hráči Jiřímu Průdkovi z TJ Krásní Lípa,

Výsledky na chess-results


 

V Buhumíně se hrálo více turnajů se solidní účastí.

Open Bohumín „A“ se stal kořistí „pražsky neúspěšného“ (poslední místo v turnaji Challengers na PICF) indického GM Ganesana Akashe. Akash měl se sedmi body lepší vedlejší hodnocení než FM Stanislaw Zylka z Polska. Na třetím místě skončil šéfredaktor a jeden ze zakladatelů polského šachového webu infoszach.pl  IM Piotr Nguyen (Polsko). Nejlepším českým hráčem byl na čtvrtém místě IM Jakub Půlpán, který stejně jako Nguyen docílil 6.5 bodů.

V openu „B“ kralovali polští hráči. Dawid Wierzbicki a Tomasz Smuda uhráli 7.5 bodů, lepší vedlejší hodnocení měl Wierzbicki. Třetí místo obsadil opavský Martin Pardy se 7 body.
Náš kolega a občasný přispěvatel Honza Repák si dělal před turnajem zálusk na cenu  :usmev: . Ani tentokrát to nevyšlo a Honza podobně jako mnoho dalších posloužil jako dárce ELO bodů ratingově podceněným hráčům, přesně jak jsem předpokládal  :usmev: .
Za zmínku stojí výkon třineckého Wieslawa Maroszczyka, který se v osmaosmdesáti letech probil mezi spoustou mladých hráčů do první desítky (deváté místo). Smekám….  :klobouk:  :potlesk:

Součástí festivalu byl i turnaj mládeže a další akce, jejich výsledky najdete na chess-results.


 

Také v Klatovech se hrálo více turnajů.

Vítězem turnaje O pohár města Klatov A – Allianz Open se stal se sedmi body FM Tomáš Hurdzan, který o půl bodu předstihl druhého GM Petra Neumana, třetího FM Kiliána Slováka a čtvrtého FM Martina Horáka.

V turnaji O pohár města Klatov B – Rodenstock Open bylo pořadí 1. František Skokan, 2. Pavel Žák, 3. Jan Mašek.

V seniorském Memoriálu Jaromíra Nováka, který se hrál jako open O pohár města Klatov C, uhráli tři hráči 6.5 bodu. Nejlepší vedlejší hodnocení měl IM Josef Přibyl, druhý skončil Karel Chaluš a třetí Luděk Sedlák.

Výsledky všech (včetně doprovodných) festivalových turnajů hledejte na chess-results


 

Na Šachovém festivalu České Budějovice se hrály dva uzavřené velmistrovské turnaje, jeden uzavřený IM turnaj a dva open turnaje.

Vítězem GM „A“ turnaje se stal GM Tomáš Polák před Tomášem Krausem a Janem Vykoukem.

 

 

Také v GM „B“ turnaji se celkem dařilo českým hráčům. Na prvním místě skončil GM Petr Hába, druhé místo obsadil Ind GM Deep Sengupta a třetí byl FM Štěpán Hrbek.

 

 

V uzavřeném IM turnaji se českým zástupcům už tak nedařilo. Zvítězil Ázerbájdžánec GM Azer Mirzoev, druhý byl FM Jain Jeet z Indie a až třetí příčku obsadil český zástupce Bayarjavkhlan Delgerdalai.

 

 

V open turnaji „A“ si dojelo pro vítězství „Audi“  :usmev: . Nejapný vtípek spojený se jménem vítěze turnaje, jímž se stal indického IM Ameya Audi (8 bodů). Také na dalších místech skončili cizinci, druhý byl IM Vignir Vatnar Stefansson z Islandu, třetí další Islanďan Benedikt Briem.
Nejlepším českým hráčem byl GM Petr Velička na pátém místě.

V openu „B“ zvítězil favorizovaný Jiří Světlý, druhé místo obsadil Vojtěch Velim a na třetím místě skončila slovenská hráčka Martina Šošovičková.

Výsledky festivalu na chess-results


 

Před víkendem dvě malá zamyšlení  :usmev: .

Umělá inteligence je zatím ještě „v plenkách“, ale odborníci už bijí na poplach, protože jednou může být chytřejší než člověk. Aby nás nakonec nezačala „terorizovat“  :usmev: .

 

 

 

 

Prý mnozí obchodníci odmítají přijímat karty a vyžadují platbu v hotovosti (Novinky). Nedivím se…..

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x