David v Bielu

Skončil online turnaj Aimchess Rapid 2023.
Ve Svídnici se hraje ME seniorských týmů, bez české účasti 🙁 , ve švýcarském Bielu dnes začíná „Velmistrovský triatlon“ a Českou republiku tam reprezentuje GM David Navara a v 9.00 pokračuje sedmou partií zápas o titul mistryně světa.


 

Skončil čtvrtý turnaj série Champions Chess Tour (CCT) a vzhledem k účasti Magnuse Carlsena je asi zbytečné vůbec psát, kdo se stal vítězem  :smich: .

Magnus Carlsen ve finále divize I celkem hladce vyřadil Nodirbeka Abdusattorova. Stačilo mu vyhrát první dvě partie minizápasu a ve třetí partii remizovat. Abdusattorov se tak přesunul do „prohrávacího pavouka“  :usmev: a dostal druhou šanci. Jenže v cestě mu stál Wesley So, který se také hodlal postavit ve velkém finále Carlsenovi.
V zápase na dvě partie vyhrál So 1.5-0.5, když v první partii čelil černými figurami Portugalskému zahájení Abdusattorova.
Těžko říct, zda je to nový trend (neobvyklá zahájení) nebo zda Abdusattorovi „ujela“ ruka, když chtěl postavit střelce na c4. Ať tak, či onak, po tazích 1. e4 e5 přišlo 2. Sb5  :usmev:   a So nakonec partii vyhrál, ale zahájení v tom bylo „nevinně“.

 

 

Wesley So vyhrál vedlejšího pavouka a dostal se tak do velkého finále proti Carlsenovi.
Carlsen si tentokrát nechal „opičky“ v zahájení na jindy a i když ve třetí partii Soovi podlehl, zápas měl celkem jednoznačný průběh.

Carlsen – So 3-1, Carlsen se tak stal vítězem turnaje Aimchess Rapid 2023.

 

Na moment přeskočím druhou divizi, abych jen sdělil, že v divizi III zvítězil Yangyi Yu, a vrátím se k divizi II.

Ve velkém finále této divize se utkali Sam Sevian, který se do soutěže vrátil z vedlejšího pavouka, a Denis Lazavik z Běloruska.
Lazavik ve druhé divizi vyřadil Maghsoodlooa, pak Davida Paravyana, Tabatabaeie a nakonec po čtyřech remízách vyhrál v tiebreaku i s Sevianem.
Sevian se však z vedlejšího finále dostal zpět do hry a ve finále s Lazavikem vyhrál zápas, avšak podle pravidel musí hráč, který se do „Grand Finále“ dostal z „oprav“ svoji výhru ještě potvrdit a vyhrát odvetný zápas. To už se Sevianovi nepodařilo a Denis Lazavik tak vyhrál divizi II.
Zábavné je, že všechny partie mezi Lazavikem a Sevianem skončily remízou a když jsem se díval na jejich vzájemné partie, oba hráli bezchybně. Vtip je v tom, že hráli prakticky pořád dokola jednu a tutéž variantu  :smich: .
Lazavik však podal zajímavý výkon. Z dvaadvaceti partií proti špičkovým a ratingově výše postaveným hráčům ani jednou neprohrál (15 bodů z 22).
Mladý běloruský hráč (r.2006) je nesporně velmi talentovaný, ale přesto je jeho výkon zarážející.

 

Odkazy:

Web soutěže
Divize I online na chess24.com


 

V polské Svídnici (Świdnica) se hraje ME seniorských týmů. Pokud vám název polského města „něco říká“, pak si možná vzpomenete na jednu českou královnu a císařovnu  :usmev: .
Anna Svídnická, manželka Karla IV. a matka Václava IV. pocházela právě z tohoto města, které se nachází pouhých 44 kilometrů od hraničního přechodu Meziměstí-Starostín.
Kousek od česko-polské hranice a přece tam nehraje ani jeden český tým.

Hraje se ve dvou kategoriích, 50+ a 65+ a v obou najdeme známá jména. Namátkou: Ftáčník, Hebden Nunn, Paehtz, Plachetka, Flear a mnoho dalších.
V kategorii 50+ hraje deset čtyřčlenných týmů systémem každý s každým, o kategorii 65+ byl větší zájem a osmnáct týmů hraje švýcarským systémem na devět kol.

Po třech kolech vedou v obou turnajích „bratia Slováci“  :usmev:  :palec-nahoru: .
Škoda, že nikdo neposkládal aspoň jeden český tým, není to daleko a není to ani moc drahé (50 Eur/ hráče přihlášeného v termínu).

Když už tedy nehraje žádný český tým, držme palce alespoň Slovákům  :palec-nahoru: .

Odkazy:

Web turnaje

Výsledky a los na chess-results


 

Ve švýcarském Bielu dnes začíná „Velmistrovský triatlon„.
Ten je součástí Biel International Chess Festivalu.

 

 

 

Turnaj jsme tu zmiňovali i v předešlých letech, takže jen připomenu, že osm velmistrů se utká ve třech disciplínách: v rapidu, bleskovém a klasickém šachu, přičemž turnaj v klasickém šachu je „rozkouskován“ na několik částí a mezitím se hrají turnaje v rapidu a blickách (anebo mají hráči volný den  :usmev: ) .

V turnaji hrají (řazeno dle ratingu sestupně): Yangyi Yu, Quang Liem Le, Arjun Erigaisi, Bogdan Daniel Deac, Vincent Keymer, Bassem Amin, David Navara a Jules Moussard.

 

Profily jednotlivých hráčů najdete na webu turnaje. Pro české fanoušky volný překlad (žádný ChatGPT  :smich: ) z profilu Davida Navary:

Český gentleman, který se na konci loňského roku stal mistrem Evropy v bleskové hře, bude po návratu do Bielu nejstarším účastníkem turnaje. Přesto bude hráč, který v roce 2016 dosáhl svého ratingového maxima (2751 Elo), představovat pro ostatní velkou výzvu. Nekompromisní hráč bude ostatním účastníkům nejen ztěžovat život, ale jeho účast je i zárukou vzrušujících partií, které by se mohly lišit od běžných her.

Akce začíná už dnes ve 14:00 turnajem ve Fischerově šachu (ACCENTUS Chess960), který určí startovní čísla pro rapid turnaj a „klasiku“.

Rapid turnaj je na pořadu v neděli od 13:00, klasický turnaj bude zahájen prvním kolem v úterý ve 14:00 a bleskový turnaj se uskuteční v sobotu 22. 7. 2023 od 14:00 .

Snad ani nemusím dodávat, že Davidovu hru budeme sledovat a samozřejmě budeme i fandit a držet palce!  :cze:  :prvni:

 

Odkazy:

Web turnaje
Program „triatlonu“
Výsledky na chess-results

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
lubomir1959

Proč vlastně český tým na ME seniorských týmů nehraje, nemáme snad seniory? Nebo nebyl mezi nimi zájem? Nebo snad neměl zájem šachový svaz? Jansa, Poláček, Lechtýnský, Špaček? Třeba jsem ještě někoho zapomněl….
 

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x