Status quo

V čínském Chongqingu pokračuje zápas mezi Wenjun Ju a Tingjie Lei o titul mistryně světa.
David Navara si ve švýcarském Bielu vydobyl dobrou startovní pozici pro rapid a klasický turnaj.

 

Pokud někdy v dosavadním průběhu zápasu o titul mistryně světa mezi obhájkyní titulu Wenjun Ju a vyzývatelkou Tingjie Lei měla obhájkyně blízko k vítězství, tak v sedmé partii zápasu.

Lei měla bílé figury a jako obvykle zahájila tahem 1. e4.
V šesté partii Ju překvapila ve třetím tahu výměnou na d5, tentokrát Ju překvapila už v prvním tahu, protože zahrála 1. … c6.

Možná to pro Lei bylo překvapení, ale jistě to nebylo nic „infarktového“, protože sama Lei Caro Kann hraje černými. Ju byla dobře připravená, Lei varianty Caro Kannu ovládá ze své praxe. Nikoho tedy asi nepřekvapilo, že hráčky několik úvodních tahů odblicaly.

Pak překvapila Lei, když si ve  dvanáctém tahu udělala malou rošádu.
Ne, že by se to nikdy nehrálo, ale častěji se hraje 12. Sd2 s následující velkou rošádou za bílé. Vznikla typická „carokannovská“ pozice, bílá měla prostorovou převahu a ovládala centrum, černá měla pozici bez slabin.

Bílá sice měla solidní pozici, ale začala ztrácet čas. „Obětovaný“ čas se jí však vyplatil, protože kromě něj obětovala i pěšce a „usídlila“ svého oře na d6. Byla to dostatečná kompenzace a vypadalo to, že díky černému jezdci ustájenému na poli h7 by mohla Lei pomýšlet i na více než obyčejnou kompenzaci.

Jenže pak sešla Lei ze správné cesty.
Ukázalo se, že nechala černým figurám až moc prostoru a černá dáma s věží se nebezpečně přiblížily bílému králi. V těžké pozici bílá chybovala (32. Kg2) a najednou stály její figury tak špatně, že prakticky musela odevzdat druhého pěšce.

Zdálo se, že je rozhodnuto, ale do časové kontroly měly hráčky udělat ještě několik tahů a čas na obou stranách ubýval.
Zbývaly už jen čtyři tahy a Ju měla na hodinách zhruba šest minut. V té chvíli se rozhodla přejít do koncovky. Vyměnily se dámy a černá měla stále výhodu, ta však už nebyla tak velká.

Těžko říct, jak velká byla ona výhoda, protože černá měla o dva pěšce víc, ale realizace této výhody rozhodně nebyla jednoduchá. Ju se rozhodla vyměnit dámy. Zdálo se to být celkem logické. Černá měla o dva pěšce více, černému králi nic nehrozí a pokud někdo riskuje prohru, tak je to bílá (Lei).

Nebylo to však správné rozhodnutí. Po výměně dam má sice černá o dva pěšce více, ale se zmizením dam ze šachovnice se bílé ulevilo. Najednou byl bílý král v bezpečí a bílá věž byla hodně aktivní, bílá však stále měla o dva pěšce méně.

Tingjie Lei se dobře bránila.
Šachový motor Stockfish 12 15 vidí pozici jako skoro vyhranou za černou a podobně to vidí i jiní „plecháči“, tak jednoduché to však nebylo. Ukázalo se, že černí pěšci jsou slabí a aktivní bílé figury vyváží materiální nevýhodu.
Je možné, že v koncovce mohla hrát černá lépe (45. … Ke7), hlavní chybou ale byla zřejmě výměna dam.

Lei partii udržela a to jí může v dalším průběhu zápasu zdravě „nakopnout“. Ale nedělejme předčasné závěry, protože Ju v posledních dvou partiích ukázala, že umí také překvapit.

 

 

Odkazy:

Web MS
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

Ve švýcarském Bielu včera začal Biel International Chess Festival.

Prvním „předturnajem“ Velmistrovského triatlonu byl turnaj osmi velmistrů ve Fischerově šachu (Chess 960).

Hlavním smyslem tohoto zábavného turnaje byl los „klasiky“ a rapid turnaje.
Každý, kdo trochu zná Schurigovy tabulky, ví, že hráči v první polovině startovního pole mají vícekrát bílé figury.

V turnaji ACCENTUS Chess960 tak šlo právě o „los“ turnaje.
David Navara v turnaji obsadil třetí místo, a v dnešním rapidu a v klasickém tempu bude mít v první partii bílé figury a  v dnešním rapidu naopak černé figury.

 

Tabulka turnaje ACCENTUS Chess960 (bez záruky  :usmev: )

 

 

Nezapomeňme, že rapid turnaj se hraje už dnes a zahajuje v 13:00.

 

Odkazy:

Web turnaje
Program „triatlonu“
Výsledky na chess-results

Online na chess24.com

 


 

Údajně se o Davidův výsledek živě zajímali i hodně vzdálení rodinní příslušníci z Kojčic (z filmu Marečku, podejte mi pero)  :smich: .

 

 

 

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
47 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Rubinus

Proč proboha Stockfish 12? To je verze ještě bez znalostní sítě, takže její oceňování koncovek může být leckdy ošidné. To bývalo běžné, že motor ve věžovce ukazoval klidně i 1,8 a teprve pravidlo 50 tahů ho „přesvědčilo“, že je to remíza. Podívám se na to něčím chytřejším.

Rubinus

Na Stockfish 16 zprvu naskočilo nějakých 0,84, ale když jsem zahrál pár tahů z té partie, nakonec hodnocení snížil. Takže po výměně dam to za černé skoro jistě vyhrané není, alespoň ne, pokud za bílé hraje počítač – to bude ten hlavní háček, plecháči jsou již někde jinde.
Po třech minutách tam má -0,20 a s postupující hloubkou snižuje, to je také určitý příznak, na který je u počítačů třeba brát zřetel.

Rubinus

V tom se shodnou, netušil jsem, že je to jen překlep, k verzi 15 bych nepsal nic. Možná to řazení toho odstavce, když to hodnocení tam máte až po informaci, že se měnily dámy. Já si postavil až tu pozici před 37.-De6 a díval jsem se jen na to, zda to po té výměně dam je prohrané, či ne,

Jan Jílek

Proč proboha hned takový komentář?   :vyplazeny-jazyk: 

Rubinus

Tak přeci jen verze 12… Netušil jsem, že se jedná o překlep a mělo to být 15. Dvanáctka už je fakt pravěk.I když relativně nedávno jsem viděl borce, jak svou partii analyzuje pomocí Fritze 8 s tím, že je to úplně jedno, protože ho porazí také.

Remcik z Banika

Inspiroval ji mě Luboši, stáhl jsem ten SCID, verze 5.0.2, ale bohužel se mi nerozjede ani instalace, mám Win11, tak nevím, jestli je chyba ve mě? Kdyby někdo poradil, budu rád. Nebo neznáte někdo jiný takový podobný program, podotýkám zdarma   :usmev: , pro analýzu, prohlížení databázi, kde si můžu přidat třeba ten Stockfish 16, atd.? Díky za případné info.
 

Rubinus

Divné. Ten se nemusel instalovat. Jen jsem zip někde rozbalil, pak jdi do adresáře bin a tam programem scid.exe to celé pustím. Win Defender blokne, že ochránil počítač, tak mu to překlikám na přesto spustit a funguje normálně. Já to normálně nepoužívám, scid jsem si držel před pár lety, protože se s ním dají editovat binární knihovny, které jsem dříve vytvářel.

Remcik z Banika

Máte pravdu, instalace u toho SCID není potřeba, nakonec se mi to teď podařilo spustit napřímo, asi na pátý pokus   :usmev: . Dík za reakci.

Rubinus

Možné alternativy: Banksia GUI, Chess Arena – ale to bylo vyvíjeno spíš na zápasy motorů, ovšem pgn to umí také.

Remcik z Banika

Díky pánové za tipy. Něco z toho vyzkouším, potřebuji něco jednoduššího, páč ten SCID mi nějak nesedl   :usmev: 

Remcik z Banika

Ten scid je Luboši určitě dobrý, mně ale bohužel nešel otevřít ani pgn soubor ani nahrát motor, házelo mi to nějaké chyby, i ta čeština mi po restartu programu vždy zmizela, tak jsem to vzdal, asi jsem holt lama   :usmev:  Až bude nálada, tak prubnu něco z toho, co jste s Rubinusem doporučili.

Rubinus

Tak to jde i jinde, jen se to musí umět. Třeba ChessBase/Fritz, Stockfish 2000 ELO:
1.) najít adresář s *uci
(c:\Users\“můj nick ve W“\AppData\Roaming\ChessBase\Engines.UCI\
2.Otevřu Stockfish??.uci
3.edituji
a) name=Stockfish ?? 2000ELO
b) pod filename přidám
[OPTIONS]
UCI_LimitStrength=true
UCI_Elo=2000
 
nebo lze zkusit snižovat hodnotu u
Skill Level=20
(1 level je cca 150 ELO dolů, 20 je maximum)
A uložím jako Stockfish??-2000.uci. Pak se mi objeví v nabídkách ve Fritzovi.
 
Mám na tohle tahání parametrů motoru i excel, kvůli tomu, abych měl přednastavené vše a nedělal chyby v nastavení při spouštění turnajů. Ale asi by pro jiného bylo složité se s tím naučit pracovat.
 
Pozn.
Ta hodnota se musí odzkoušet, je možné, že to bude hrát i tak silněji, nebo hůře, než chci.
Pokud nezměním i soubor, nemohu hrát zápas motorů mezi plnou verzí Stockfishe s tímto nastavením. To bych musel ten Stockfish.exe zkopírovat pod názvem např. Stockfish-b.exe a tento nový soubor použít i pro své nastavení. V turnajích a zápasech musí mít každý účastník svůj vlastní exáč.
 
Tip – pokud chci s tím hrát, je nejlépe ještě nastavit nějak knihovnu, aby nebyla moc dlouhá. Osvědčilo se mě třeba min_use=25 (musí být v ní 25 partií, aby tah hrál). Přepnu z notace na partiář, či v tom horším překladu od CB na výsledkou listinu (tam není totiž vidět hodnocení motoru po jednotlivých tazích. A samozřejmě sroluji okno s výstupem motoru tak, aby neviděl, nad čím „přemýšlí“.

Rubinus

Je, při spuštění pravým tlačítkem a navolit parametry. Ale já to, právě kvůli turnajům motorů, mám raději přednastavené vše natvrdo. Ještě větší zábava byla přepsat konfigurační soubory jednotlivých nastavení Chessmastera, aby mě to běželo ve Fritzovi… CM má moc krátké knihovny, tak jsem si to přepsal, tak 20 nastavení v rozsahu 2000-2400.

zakzak

Tak jsem si nainstaloval Lucas Chess a zkouším hrát tu „soutěžní“ partii, ale při každém tahu mi tam vyskočí nějaké okno s jiným tahem a ať kliknu na cokoliv je zahrán ten tah navržený počítačem, To je tak správně? Jestli jo, tak vůbec nechápu smysl té partie. Poraďte prosím.

An777

Schválně jsem si to stáhl. Když táhnu něco, co se počítači nelíbí, naskočí otravné okno. Ale když tam kliknu na 3.Select my move, zahraje, co chci já. Je to otravné, koukal jsem do nastavení, zatím jsem nepřišel na to, jak to vypnout. Je to skoro stejně otravné, jak zdejší Captcha.

Jan Jílek

Pokud se vám tu nelíbí, určitě sem psát nemusíte, není to povinné. Chápu, že Captcha může být otravná, ale její přínos v tom, že tu spamový komentář je jen výjimečně je neoddiskutovatelný.
 
Samozřejmě si můžete např. založit a platit vlastní šachové zpravodajství a tam se vyřádit do sytosti a třeba si i psát se spam boty – pokud je to váš koníček.

Rubinus

To samozřejmě mohu, ale všeho s mírou. Pokud mi ta Captcha naskočí tak po osmé, potom… Já to vyřešil změnou prohlížeče se zapnutou VPN

Jan Jílek

Co si mám představit pod formulací „naskočí Captcha“? Já mám u formuláře jen políčko na zaškrtnutí a nic jiného – a zaškrtnout jedním kliknutím políčko mi nepřijde příliš obtěžující.
 
Vám se zobrazuje něco jiného?

Rubinus

Už jsem na to nechtěl odpovídat, ale budiž. Někdy stačí začkrtnout, jak píšete. Někdy to chce zaškrtávat políčka s něším, jednou, někdy dvakrát – beru. Ale když už mě to nutí zaškrtávat políčka s něčím třeba pošesté, tak mě to už vytáčí, protože se za bota nepovažuji. 🙂 Možná tam máte nastavení ohledně častých příspěvků, že když jsem odpovídal na několik dotazů, začalo mě to asi za bota považovat, nebo já nevím. Obešel jsem to přepnutím na jiný prohlížeč, tam jsem si políčka zaškrtnul jen dvakrát a šlo to…

Jan Jílek

„Už jsem na to nechtěl odpovídat“? Jak to myslíte? Nejsem si vědom, že bychom se spolu na podobné téma už bavili.
 
Píšete zde občas a občas poměrně kriticky, ok. Snažím se zjistit, co je za problém, aby se případně mohl vyřešit. Ale pokud vás obtěžuje ho byť jen popsat, tak to je potom těžká práce.
 
Snad se shodneme na tom, že nějaká obrana proti spamu je potřebná. Ta nynější zvolená vám asi nepřijde uživatelsky přívětivá – fajn, může být.
 
Máte nějaký návrh, jak to změnit? Díky.

Rubinus

Tak nechtěl jsem odpovídat, protože je to spíš jen taková soukromá potíž – netýká se tématu článku, Pokud jsem si všiml, tak je to jištěné dvojitě, ještě někdo ten příspěvek musí schválit. Možná něco jiného, než captcha – co třeba hledání nějakého triviálního dovj či trojtahového matu? Protože captcha mi někdy pustí a jindy chce na cosi klikat. A někdy i víckrát, přičemž ani nevím proč – měl jsem tam nějaké políčko zaškrtnuté špatně, nebo se tomu nelíní má IP, protože z ní bylo v nějaké kratší době víc příspěvků?
Poměrně kriticky? Takhle píši stále, ale pokud to vadí, psát nebudu…

Jan Jílek

V pohodě. Schvalují se jen komentáře nových uživatelů a komentáře, které obsahují větší množství odkazů.
 
O šachové captche jsem uvažoval, ale i ta má hned několik úskalí, přičemž jako největší vidím to, že člověk prostě nemusí mít náladu řešit úlohu, když chce jen krátce odpovědět.
 
Na obrázky v mřížce jsem tu neklikal ani nepamatuji. Jako šéf jsem přihlášen neustále  :usmev:
 
Kritika je fajn, hlavně ta konstruktivní, takže klidně pište dál  :mrknuti:

zakzak

„select my move“ to taky nikde nevidím. Ach jo.

An777

Už to chápu. Dole vpravo je Tutor enabled. Je nutné na to kliknout, aby tam bylo disabled. Pak to neotravuje.

zakzak

kde prosím najdu Tutor enabled. Já vpravo dole nikde nic takového nemám   :plac: 

zakzak

Kdybych to uměl, dal bych fotku obrazovky, (mám ji uloženou v programu malování) jenže mi sem nejde zkopírovat. Tak popíšu co se mi děje: 1. vyberu si soutěžní partii lichess -elo 900
2.zahraji 1.d4
3.vyskočí na mě okno s hláškou:
„Lichess-player: e4 tah z knihovny
Zdenek: d4 tah z knihovny“
 
To okno jde jen zavřít křížkem a nebo kliknout na „pokračovat“. Žádná jiná možnost není. Obě možnosti zahrají ne můj, ale tah navrhovaný počítačem. Vůbec to nechápu.

zakzak

Pak mě tam ještě (asi když už je z knihovny pryč) vyskakuje okno analýzy s nabídkou jiného tahu. Po zavření okna analýzy je zahrán jeho navrhovaný tah i když to je úplná kravina.  :nastvany: 
 
 

David Navara

Ten zdejší turnajový systém je specifický. Stejně jako další tři z první čtyřky v klasice budu mít čtyřikrát bílé, v rapidu přesně naopak. (S ohledem na systém bodování to je i tak mírná výhoda, ale nic mimořádného. Za výhru v klasice je hodně bodů, ale také tam jsou vyšší remízové tendence.)
Jinak některé včerejší partie stály za vidění. Sledoval jsem mimořádně napínavou druhou polovinu partie Erigaisi – Deac, kde bílý tak dlouho usiloval o výhru, až nakonec zapomněl na čas. Ze svých partií určitě mohu doporučit miniaturku Navara – Amin se závěrečnou obětí věže, po jejímž přijetí by následoval dušený mat na d7. A partie Navara – Le Quang se mi také povedla. Třeba někde najdu záznamy, ale raději se budu zabývat přípravou nebo si trochu odpočinu.

David Navara

Děkuji! V cizině nemohu dát plus, protože tu nemám „hlasovací právo“, nemohu se přihlásit. U partie Navara – Amin ještě uvedu klíčovou variantu 12…Dxe1+ 13.Dxe1 Sxe1 14.Jc5 bxc6 15.Sa6 s nekrytelnou hrozbou 16.Jd7#. Obzvláště efektní je varianta 15…Jb7 16.Jd7#.

chess

myslím, že si Amin ten nejhezčí dušák měl nechat dát, projevil by tak lásku k šachu 🙂 a obětoval by své ego bohyni Caisse.

47
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x