Srovnáno

Srovnáno v Chongqingu a také v Bielu 🙂 .
Wenjun Ju srovnala v osmé partii zápasu o titul mistryně světa stav na 4-4.
Po první disciplíně „Velmistrovského triatlonu“ jsou v čele dva hráči se stejným počtem bodů. Může nás těšit, že jedním z nich je David Navara.

 

V zápase o titul mistryně světa měla v první polovině častěji „míč na kopačkách“ vyzývatelka Tingjie Lei. Byla iniciativnější a po zásluze se dostala do vedení.
Ve druhé půli se vývoj zápasu změnil. Wenjun Ju a její tým pochopili, že je třeba „přitlačit“. Od sedmé partie je iniciativa na straně obhájkyně titulu.

V osmé partii Ju zahájila tahem 1. Jf3 a i když Lei v zahájení nijak výrazně nepochybila, dostala se bílá do mírně lepší pozice. Měla prostorovou převahu a figury černých neměly ideální souhru. Avšak Lei hraje výborně a v 21. tahu obětovala pěšce (počítačem doporučováno jako nejlepší tah) za sehrání svého dřevěného „týmu“ (21. … a4!).
Vyrovnala hru, pak však trochu „přepískla“. Není mi jasné, co se jí nelíbilo na braní pěšce a3 (28. … Sxa3; 29. … Sxa3). Tedy, ona si pěšce nakonec vzala, ale v nesprávném okamžiku  :usmev: , protože v té chvíli měla řešit nejisté postavení svých figur na dámském křídle (30. … Sxa3??).

Ju mohla dostat výbornou pozici po 32. Je1 , černá by měla hodně velký problém se svými figurami na dámském křídle. Ju však místo toho vyměnila jezdce (32. Jd4) a přešla do koncovky, v níž měla sice materiální výhodu, ale vzhledem k přítomnosti nestejných střelců na šachovnici nebylo jednoduché takovou výhodu uplatnit. Pozice černé byla hodně nepříjemná. Nevadil ani tak chybějící pěšec, ale černý král odřezaný na osmé řadě.

V těžké koncovce chybovaly obě hráčky a Lei měla šanci na záchranu. První šanci ji Ju nabídla ve 42. tahu, ale Lei ji nevyužila (42. h4 Vb3) a bílá získala dalšího pěšce.
Poslední šanci měla Lei v 57. tahu. Ju si postavila věž na e7, kde byla napadena králem z f8,  ale kryl ji střelec z pole f6.  Lei nepostřehla, že může beztrestně napadat základnu pěšcového řetězu, pěšce f4, a nepustit bílého krále kupředu (57. … Vd3+; 58. … Vf4!!=). Kdyby bílá černou věž vzala, hra by přešla do remízové koncovky nestejných střelců.
Pro Ju pak už nebyl problém koncovku vyhrát. V rozhodujícím okamžiku odevzdala věž za střelce, čímž uvolnila cesto svému pěšci k poli proměny.

 

 

Odkazy:

Web MS
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

David Navara si do švýcarského Bielu zřejmě přibalil do kufru i velkou formu. Šachovou formu, nikoli formu na odlévání nebo tvorbu báboviček na pískovišti  :usmev: .

Po dobrém výkonu (dobrý je za tři  :usmev: ) ve Fischerově šachu exceloval i ve včerejší první disciplíně „Velmistrovského triatlonu“ .
V rapid turnaji se v Bielu udělují za výhru dva body, za remízu jeden bod. David nasbíral hned deset bodů a spolu s Vincentem Keymerem se dělí o první příčku.

David remizoval jen s Yuem a s Moussardem. Porážku utrpěl s Keymerem, zbytek partií David vyhrál.

Pokud si pořadatelé Davida pozvali, aby hrál hezké šachy, pak neprohloupili  :usmev: .
V partii s Leem hráli oba hráči zajímavě. Le obětoval figuru (16. Sxg7), ale David šel chladnokrevně králem dopředu (17. … Kh6!!).
Oběť dámy 21. … Dxh4! sice vedla jen k rovné pozici, ale tak to vidí jen Stockfish 16. V partii s omezeným časem je to tvrdý direkt. David zahrál tah 21. … Dxh4 s přibližně minutou na hodinách, Le měl v té chvíli přes sedm minut, a přesto se nedopočítal následků přijetí oběti.

 

 

Dnes mají hráči volný den, zítra zahajují klasický turnaj.

 

Tabulka rapid turnaje:

 

Pořadí po první disciplíně:

 

Odkazy:

Web turnaje
Program „triatlonu“
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com


 

Nedávno jsem na ulici zahlédl raritu z dob směnného obchodu  :usmev: .
Kdysi, za vlády jedné strany, bylo v obchodech všechno levné (to je relativní pojem) a bylo všechno (skoro). Problém byl v tom, že ono „všechno“ se objevovalo v obchodech nepravidelně a třeba jen jednou za měsíc.

Člověk tak musel být hodně kreativní a musel myslet doslova „šachově“.

Rudé právo byl nejprodávanější deník, ale jen díky tomu, že členové strany jej museli povinně odebírat (=kupovat) a ostatní jej kupovali nikoli kvůli obsahu, ale hlavně kvůli (ne)kvalitě papíru, který se dal použít k různým účelům. Od čištění oken až k nastříhání na obdélníčky a umístění vedle záchodové mísy.

Proč si stoupnout do padesátimetrové fronty na toaletní papír, když mám doma ještě jednu rolku a na úhledné obdélníčky nastříháno Rudé právo? No protože nemám vepřové maso  :smich: !
Ti, co to zažili, ví, že se daly uskutečnit různé směny, třeba deset rolí toaleťáku za půl kila vepřového  :usmev: .

Před několika dny jsem viděl paní, která ve vedru těžce šlapala na starém kole sovětské výroby. Kdysi byl populární jeden slogan (v různých obměnách):
„Chceš-li poznat velkou dřinu, kup si kolo Ukrajinu!“

„Ukrajina“ bylo kolo dovážené ze Sovětského svazu. Masivní trubkový, a opravdu trubkový, nikoli duralový nebo „plechový“ , rám se sváry, které by neměly problém přežít jízdu na tankodromu. K tomu velké sedlo s obrovskými pružinami, k jejichž stlačení bylo třeba vyvinout velkou sílu. O tom, že kolo nemělo žádné převody, je asi zbytečné psát.
Prostě opravdu kolo pro „namakané sportovce“ , ale zdatní důchodci na něj nedali dopustit  :usmev: .
Překvapilo mě, že některé kusy přežily do dneška.
Tedy nepřekvapuje mě, že vydržely, k tomu byly stavěné  :smich: , ale že na tom dnes ještě někdo jezdí.

V souvislosti s oním kolem mě napadlo, že mnozí lidé mají pravdu:
Mainstreamová média neustále lžou  :usmev: .

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x