Davide, Davide, kdo po tobě idéééé….

…takhle nějak bychom si mohli notovat na motivy známé lidové písničky Beskyde, Beskyde, v níž po „Beskydovi“ chodí černooký bača, který zatáčá ovečky.
Po Davidovi Navarovi jdou od včerejška všichni 🙂 , v Bielu mu „půjdou po krku“.

Včera se hrála i devátá partie zápasu o titul mistryně světa mezi Wenjun Ju a Tingjie Lei.

 

Začněme ženami, kdysi mívaly přednost  :usmev: .
Kdysi…, v dnešní době se klidně můžete na poslední chvíli prosmeknout kolem ženy a předběhnout ji ve dveřích nebo při obsazování volného místa v dopravním prostředku, tvrdší nátury mohou přidat i chlapský šťouchanec loktem do žeber nebo pořádnou herdu do zad, rovnoprávné ženy to ocení, ale pozor, aby vám to nevrátily  :smich: .

 

Bílé figury měla Tingjie Lei a zahájila tahem 1. e4, po němž přišlo podle některých komentátorů překvapení ze strany Wenjun Ju v podobě tahu 1. … c5, podle Lei to žádné překvapení nebylo. Věřil bych Lei, jistě musela počítat s tím, že i když Ju tento tah hrála naposledy někdy v roce 2018, může se objevit na scéně.
A také se objevil  :usmev: .

Hráčky poměrně svižně rozehrály hru čtyř jezdců v Paulsenově variantě a když se v osmém tahu objevil na šachovnici tah 8. … Sb7, vzpomněl jsem si na vítěze PICF Raye Robsona, který ve dvou partiích (proti Gelfandovi a Wangovi) zahrál 9. Jd6!? a obě partie vyhrál. Tah 9. Jd6!? samozřejmě není „zabijáckým“ tahem, ale když bílý ví, co přesně má hrát, může mít černý problémy.

V partii Lei-Ju se však stalo 9. Se2 a partie volně plynula na vlnách současné teorie. Jen na okraj podotknu, že další tah bílé 10. a3 má jasnou myšlenku: nedovolit po c2-c4 skočit černému jezdci na pole b4  :usmev: . Kromě toho je to trochu jedovatý tah, protože po „přirozeném“ 10. … Dc7 by bílá získala výhodu skokem jezdce na d6 a po jeho výměně by opevnila pěšce d6.

Ju prokázala správné chápání pozice, když našla velmi dobrý tah 16. … f6 s myšlenkou na likvidaci „otravného“ pěšce na e5. Lei si mohla vybrat, jestli sama pěšce e5 vymění, nebo si jej nechá vyměnit. Vybrala si druhou možnost, po které následovala skoro vynucená série výměn a přechod do koncovky těžkých figur po efektním, ale logickém, 21. … Se5.
V koncovce Lei obětovala pěšce za aktivitu svých figur, ale černá pěšce ve správném okamžiku vrátila a hra už pak směřovala k remíze.

 

 

Do konce zápasu už zbývají jen tři partie a obhájkyně titulu bude v mírné výhodě, protože v desáté a dvanácté partii bude mít bílé figury.
Zápas je však prozatím hodně vyrovnaný a nedá se říct, že by v něm barva figur hrála nějakou výraznou roli, takže uvidíme, která z hráček se bude na konci zápasu radovat z titulu mistryně světa.

 

Odkazy:

Web MS
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

Ve švýcarském Bielu na Biel International Chess Festivalu teď půjdou všichni po Davidovi  :usmev: .
Ne, že by byl David nějaký padouch, ale po dělení prvního místa v „bielském“ rapid turnaji vstoupil David do další části triatlonu správnou nohou (teď nevím, která je správná  :smich: ), protože včera začala druhá disciplína-klasický šach, a David zahájil velmi dobře.

Jen si ujasněme, že zatímco v rapidu se za vítězství partie dávaly dva body a bod za remízu, tak v klasickém šachu to mají v Bielu ještě více rozlišeno: za výhru partie jsou čtyři body, za remízu jen bod a půl.
Ve třetí disciplíně (bleskový šach) bude vše, jak jsme zvyklí, tedy bod za výhru, půl bodu za remízu.

V prvním kole „klasiky“ skončily relativně rychle dvě partie. Shodou okolností dohráli mezi prvními dva vedoucí hráči.
Vincent Keymer remizoval s Moussardem a David Navara „zabil“ Bassema Amina.

Davidovi zřejmě dokonale vyšla domácí příprava. V Breyerově variantě Španělské hry se oba hráči drželi až do dvacátého prvního tahu teorie. Pak zahrál černý 22. … Vab8 a Stockfish 16 to schvaluje jako nejlepší tah. Osobně bych zahrál na b8 asi raději druhou věží, aby neměl bílý tak snadnou hru po a-sloupci, ale možná je to jen věcí vkusu, protože ani proti tahu 22. … Veb8 Stockfish nic nenamítá.
Mnohem zajímavější byly převody bílé dámy  :usmev: .
Ve 20. tahu jde dáma na d2 (20. Dd2), aby uvolnila manévrovací prostor věžím a aby bílý „vynutil“ postup h-pěšce, o dva tahy později se dáma přesouvá na e2 (22. De2) , čímž si bílý přichystal budoucí postup b2-b4, a nakonec jde bílý 25. De1, kde je dáma připravena v případě potřeby k rychlému přesunu na dámské křídlo a černý nemůže zahrát nějaké b5-b4 s výměnami, které by mu mohly pomoci při obraně.
Objektivně je pozice bílého asi jen mírně lepší, ale černému se to nehraje dobře, nemá do čeho „píchnout“ a jen čeká, zda se bílému nějakým způsobem podaří získat víc než jen a-sloupec.
Tah 25. … Sb7 se mi za černého nelíbí. Na b7 střelec nemá perspektivu a jen překáží svým figurám při obraně pěšce b5. Černý se v následujícím tahu ještě mohl pokusit své figury přeskupit, stačilo přiznat chybu a vrátit se střelcem na c8, ale komu by se chtělo takto „bezcílně“ popotahovat  :usmev: ? ,
Po 26. … Db6 se ocitá ve vazbě Jc5 a bílý po b2-b4 oslabuje pěšce b5.
Tahem 32. c4 obětuje bílý pěšce, ale možná ani nemusel. Pravda, moc by se mi nelíbil volný b-pěšec černého, ale Stockfish ukazuje, že nebylo čeho se bát.
Černý se nakonec rozhodl pěšce vrátit, ale krytý volný pěšec bílého na poli d5 a slabí pěšci na c5 a e5, to byly faktory, které rozhodly partii.
Výborný výkon Davida.
David jde do trháku  :smich: .

 

 

 

 

 

Le černými celkem jasně přehrál Deaca a Yangyi Yu si asi bude po partii s Erigaisim trhat vlasy  :usmev: , protože si nechal mezi prsty proklouznout obrovskou výhodu (50. f6?).
Yu pak hrál koncovku až příliš přímočaře (67.Ke6). Stačilo přidat trochu rafinovanosti (67. Vc6+) a mohl „slavit“.

 

 

Výsledky a los dalšího kola:

 

 

Průběžné celkové pořadí:

 

Turnaj teprve začíná, ale myslím, že by nikomu z nás nevadilo, kdyby už se dál nehrálo  :smich: .
David Navara by byl první a všichni by (tedy čeští fanoušci) byli spokojeni  :mrknuti: .

 

Odkazy:

Web turnaje
Program „triatlonu“
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (od 14:00)

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
kraken8

Teď nevím, kdo je po dnešku větší šachanista, jestli Erigaisi, nebo Navara ?

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x