Navara nebo Erigaisi?

K minulému článku přibyl jeden komentář ke včerejší partii Arjuna Erigaisiho a Davida Navary na „Velmistrovském triatlonu„.
Doslova tam stojí následující…
kraken8: „Teď nevím, kdo je po dnešku větší šachanista, jestli Erigaisi, nebo Navara 😀 .“

Odpověď najdete níže 😉 .

Hrála se i desátá partie zápasu o titul mistryně světa v čínském Chongqingu a zdá se, že si to „holky“ chtějí „rozdat“ ve zrychleném tempu 🙂 .

 

Takže kdo je větší šachanista?
Erigaisi nebo Navara?
Podle mě nikdo a šachanistické vedení by se mnou zřejmě souhlasilo a přihlášku by jim zamítlo  :smich: .

Ovšem položil jsem si otázku, na základě čeho vlastně vzniklo podezření ze šachanismu?
Jistě, z průběhu partie Erigaisi-Navara, ale ten průběh nebyl až tak nepochopitelný.

Pro pořádek podotknu, že pokud někdo sledoval onu partii na webech lichess.org nebo live.chessbase.com, tak má o partii mírně zkreslené informace, protože partie končí tahem 58. … Vc4+ . Na zmiňovaných webech se na závěr vloudily ještě tahy 59. Kb7?? a 59. … Ke7??, které se asi nehrály (z analýzy?).

Arjun Erigaisi a David Navara sehráli partii, nad kterou můžete i se šachovými motory trávit dlouhé zimní večery a přece si nebudete nikdy stoprocentně jisti výsledkem analýz  :usmev: .

Hráči rozehráli Najdorfovu variantu Sicilské obrany a David si jako černý „dovolil“ zahrát tah 12. … g6. Tah, který se mi moc nezdá  :usmev: , protože když máte zahráno e6, je tah g6 vždy třeba důkladně zvážit, aby vám nezůstala „dírka“ na f6.
To, že o tomto tahu pochybuji já, nic neznamená, protože Stockfish na onom tahu nevidí nic špatného a předpokládám, že David je stejného názoru jako „křemíkový plecháč“. Po 12. … g6 prostě nemůže bílý skočit na f5 a pokud černý pokryje díry na královském křídle, tak je vše v pořádku. David se ukázal jako zdatný „pokrývač“ a když bílý natáhl 18. h5, bylo jasné, že po 18. … g5 je pozice v rovnováze. Bílý už se neměl jak „nasáčkovat“ po černých polích do tábora černého.

Pak přišel tah 20. … Sc5.
Mohu se jen domnívat, že to byla ze strany černého provokace, protože se mi nezdá, že by David přehlédl tématickou oběť figury na d5 (21. Jxd5). Je však možné, že černý v propočtu něco přehlédl nebo nedocenil, protože měl-li Erigaisi někde partii vyhranou, pak to bylo právě na konci celé kombinace (33. Vg6! +/-), kdy by mu zůstali dva pěšci navíc.
Erigaisi však tahal celkem rychle a po 33. b3?? je to bílý, kdo musí dávat pozor, protože najednou se ze „slabocha“ na a-sloupci stává „geroj“, který by mohl rozhodnout partii. A černý toho dokázal využít. Bílý musel odevzdat celou věž, ale měl za ni pět(!) pěšců.
Klidně se přiznám, že si nejsem jistý, zda onu koncovku hráli hráči správně, protože ani Stockfish 16 nemá úplně jasno. Chvilku tvrdí, že je černý vyhraný, ale když mu zahrajete několik tahů z jeho „vyhrané“ varianty, změní názor rychleji než náš ministr financí na zdanění nemovitostí  :usmev: .

Stačí se podívat třeba na variantu s 43. … Vd1+, která se v partii neobjevila. Černý by si sice postavil dámu, ale bílý by vybudoval pevnost  :usmev: .
Stockfish v pozici následujícího diagramu stále preferuje černého, ale jak by to chtěl vyhrát, když bílý nechá věž na g3, to už vám neřekne  :usmev: .

 

 

Černý však vyhrát mohl o něco později.
Vsadil bych se, že Davida napadl tah 47. … Vd1, už jen proto, že napadl i mě  :smich: a navíc je ten tah logický, černý odřeže bílého krále od pěšců na dámském křídle.
Jenže to není tak jednoduché. Pak je třeba najít a také dobře spočítat(!) další „fikaný“ plán a tím je záměna rolí krále a věže při napadání soupeřových pěšců. Černý král pak manévruje tak šikovně, že se mu podaří chytit buď pěšce dámského nebo královského křídla.
Tohle snadno zjistíte z tablebasí, ale najít to u šachovnice? Téměř nemožné, protože v mnoha variantách vedou k výhře jen jediné tahy a ani stroj, když mu vypnete nahlížení do tablebasí, není tak pevný v kramflecích  :usmev: .
V partii se stalo 47. … Kxh5 a partie skončila zaslouženou remízou.

Takže kdo je větší šachanista?  :usmev:
Nikdo, protože ta koncovka a s ní i celá partie nebyly vůbec jednoduché. Do šachanismu to má hodně daleko, spíše bych řekl, že hráči ze sebe vydali jen to nejlepší.

 

 

Moussard stál lépe s Yuem, ale partie nakonec skončila remízou. Deac s Keymerem ze zahájení nic „nevytřískal“ a hráči se také rozdělili o body. Na špici turnaje se dotáhl Quang Liem Le, který celkem lehce porazil Bassema Amina.
Dnes to však Le nebude mít zrovna jednoduché, protože bude mít černé figury s Keymerem. David Navara má bílé s Moussardem, což by mohla být šance na „únik“ z pelotonu  :usmev: .

 

 

 

 

Výsledky a los dalšího kola:

 

Průběžné celkové pořadí:

 

Odkazy:

Web turnaje
Program „triatlonu“
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (od 14:00)


 

Zápas o titul mistryně světa se hraje na dvanáct partií. Včera se Wenjun Ju a Tingjie Lei posadily už k desáté partii.

 

Desátá partie. Screenshot z online vysílání na chess24.com.

 

Do konce „klasiky“ zbývají už jen dvě partie a žádná z hráček nechce udělat chybu, kterou by už jen těžko napravila. Neriskuje se, čeká se na chyby a chybičky soupeřky. Problém je v tom, že obě hráčky hrají takřka bezchybně.

Ve včerejší partii Wenjun Ju zahájila tahem 1. Jf3, který jí už jednou pomohl. Tentokrát však byla Lei opatrnější a brzy se na šachovnici objevila pozice, která se velmi podobala Tarraschově obraně dámského gambitu, tedy variantě, v níž se Lei velmi dobře orientuje.

 

Obhájkyně titulu Wenjun Ju. Screenshot z online vysílání na chess24.com.

 

Ani tentokrát neměla žádné potíže. „Problém“ izolovaného pěšce vyřešila klasicky jeho odevzdáním, za což se jí krásně rozehrály figury. Bylo jasné, že bílá pěšce navíc nemůže udržet a po výměně dam hráčky už jen čekaly na čtyřicátý tah, aby se dohodly na remíze  :usmev: .

 

 

Stav je 5-5 a dnes je na pořadu poslední volný den. Zápas bude pokračovat jedenáctou partií v pátek 21. 7. 2023 a bílé figury bude mít Tingjie Lei.

 

Vyzývatelka Tingjie Lei. Screenshot z online vysílání na chess24.com.

 

Tipnu si, že Lei „trochu“ přitlačí, protože v rapidovém tiebreaku by měla být Ju o něco málo lepší.
Lei má naopak skvělou přípravu zahájení, takže očekávám, že se pokusí jít štěstí naproti.
Ale kdo ví, nakonec může být vše jinak  :mrknuti: .

 

Odkazy:

Web MS
Online na chess24.com
Online na lichess.org

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
9 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Já jsem se na tu partii večer po dohrání díval na svazovém počítači a chyby jsem tam odhalil bez delšího čekání, ale nešel jsem všude do podrobností. Mnozí silní hráči při analýzách (zahájení, koncovek, vlastních nebo cizích partií) až na výjimečné případy nenechávají běžet počítač ani minutu, ale sami s ním procházejí smysluplné varianty, čímž k výsledku obvykle dojdou rychleji a podobně spolehlivě. Ale vyžaduje to určitou hráčskou úroveň a vlastní úsilí. Pro přípravu na partii nebo její rychlou analýzu to je vhodný přístup, u korespondenčních partií není kam spěchat.
To, že jsem ve střední hře stál na prohru, je zjevné. Po přirozeném, ale nepovedeném 33.b3? už remizuje snad jen 36.Vd3!! (Pokud si to dobře pamatuji.)
V koncovce jsem mohl vyhrát na třech místech. Jednak po 42…Kf7!, jednak po 46…Vh1! s ideou 47.g4 Vh3! a pak ještě po uvedeném 47…Vd1!. To 42…Kf7 se nedá spočítat, obecnými principy se dají obhájit oba ústupy. To 46…Vh1! s odřezáním krále je jediná výhra, která je pochopitelná bez hlubšího propočtu, ale zase je velmi snadné tuto možnost přehlédnout. (Stalo se.) A 47…Vd1! jsem zvažoval, ale nedopočítal. Myslel jsem, že po 48.g4 Kg5 49.f3 Vb1 50.b5 Vxb3+ 51.Ke4 bílého zachrání vhodně načasovaný postup c4-c5, ale není to pravda: 51…Vc3 52.Kd4 Vxf3 53.c5 Kf6!! 54.g5+ Ke6!! je uvedeno v článku, 52.Kd5 Vxf5 53.c5 Vd3+ 54.Ke6 Vb3 55.b6 Vd3! je nevynucená, ale netriviální varianta.
Spočítat se to dalo, ale soupeř mne nepříjemně překvapil v zahájení a během téměř celé partie jsem musel něco počítat. (Například 12…Sd7 13.Jf5.) Když jsem se dostal z nejhoršího a získal převahu, vznikla hodně nezvyklá koncovka, v níž znalosti z příruček moc nepomohou. Partie byla hodně zajímavá a počet chyb odpovídá složitosti.

kraken8

Mně na tom Erigaisiho 33. b3 zarazilo to, že on už v tu dobu v podstatě blical, i když měl ještě přes hodinu času. To byl Erigaisi přesvědčenej o tom, že už tam vyhrává v podstatě cokoliv? Víc přemýšlet začal až pak. No, já si myslím, že to pro něho byla taková rána, že se z toho nevzpamatoval ještě dnes, kdy prohrál podruhé za sebou. Každopádně pro takovýhle partie je hezký znát aspoň trochu šachy. Jo a já se na partie dívám skoro vždycky bez motoru, i když nejsem ani závodní hráč. Motor použiju úplně povrchně až po partii, kolik jsem toho viděl, respektive spíš neviděl ?
Hodně štěstí (nejen) v dalším průběhu turnaje, pane Navaro!

David Navara

Děkuji za přání. Zrovna před bleskovým turnajem jsem nespal nejlépe, tak se budu muset dost snažit. Já bych na jeho místě nejspíše také rychle zahrál 33.b3??, vypadá to jako cesta k výhře. Ten tah 35…Ve7!! jsem našel až potom, ale nic jiného jsem v předchozích tazích hrát stejně nemohl. (Jinak opravuji včerejší chybu, ani 36.Vd3 nestačí k remíze.)
Já se většinou na partie dívám se soupeřem (nebo soupeřkou), pokud to je možné. A pak s motorem, protože mne zajímá, jak to bylo. Rozbor bez motoru rozhodně dává smysl, ale hraji toho příliš mnoho na to, abych to stihl. (Nad šachy přemýšlím vlastní hlavou dost u partií.)
Pokud jde o Arjuna Erigaisiho, tak se mu tady nedařilo už od začátku, respektive od 4. kola Fischerových šachů. Po startu 2/3 prohrál sedm partií po sobě (čtyři ve Fischerových šachách a tři v rapidu), než zase dvě vyhrál. Je to vynikající šachista, ale zrovna má nějaké slabší období. Když někdo odehraje téměř dvě stě „vážných“ partií za rok a ještě k tomu během turnaje soutěží v bulletu na serveru chess.com Le, Tuan Minh vs. Erigaisi Arjun | Bullet Chess Championship | 2023 | chess24.com, tak se nelze divit. Jinak Arjun Erigaisi i Bogdan Deac jsou vynikající bleskoví hráči, takže dnešek by pro ně mohl (a nemusel) být bodem obratu. Na druhé straně tady ale není žádný slabý bleskový hráč, takže bude dost záležet na momentální formě.

Jan Kalendovský

Vtip je prostě v tom, že za pomoci počítače a šachových motorů je každý i podprůměrný hráč „chytřejší“ než mistr světa a jeho okolí. A to sotva zlepší obecnou úroveň naší královské hry. Díky Bohu, že jsem již dávno za životním zenitem – a vlastně píši hlavně nekrology kolegů…
 

kraken8

Pane Kalendovský, fakt si myslíte, že jste to pochopil správně? Ale proč si hned nekopnout, že? To už je takový trend dnešní doby. Takže ne, za zenitem nejste, pořád ještě jdete s dobou. Tak ať se Vám daří i nadále!

Rubinus

Několik dní na plný výkon není efektivní. Mnohem lepší je dělat tahy tak po 3-10 minutách, pokud tam je nějaká pevnost, počítač na to tímto způsobem přijde daleko rychleji. Poptejte se nějakého korespondenčního hráče, jakým způsobem oni dnes ty své partie analyzují.
 

9
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x