Stále v čele

Ženy bojující o titul mistryně světa měly ve čtvrtek volný den, ale ve švýcarském Bielu se bojovalo na Biel International Chess Festivalu. David Navara byl po rapid turnaji a dvou kolech turnaje v klasickém šachu v čele tabulky.
Zůstalo to tak i po třetím kole, ale na Davida se dotáhl Keymer.

 

David Navara měl ve třetím kole bílé figury proti francouzskému GM Julesovi Moussardovi, který má z celé osmičky velmistrů v turnaji nejnižší rating.
Rating je však jen číslo a vyjadřuje dlouhodobou výkonnost, nikoli okamžitou formu. Potvrzuje to i David Navara, který nepatří v turnaji k hráčům s nejvyšším ratingem, ale přesto bojuje na čele tabulky.
Moussard se naopak drží spíše u jejího dna.
David byl tedy v partii mírným favoritem, ale Moussard nehodlal odevzdat body zadarmo.
Bílý zahájil hru tahem 1. Jf3 a jen tak na okraj dodám, že tímto tahem zahajovali ve třetím kole bílí ve třech partiích ze čtyř, ale pokaždé se hra vyvíjela jinak  :usmev: .

Po celou partii měl David „více ze hry“, ale Jules se vynalézavě a dobře bránil. Přesto to bílý stále zkoušel a nakonec se v koncovce věže a jezdce  proti věži se střelcem Davidovi podařilo získat pěšce.
Moussard se zachoval pragmaticky, když odevzdal figuru za likvidaci všech pěšců bílého. K rovné hře vedly i jiné tahy než 43. … Sxe3, ale pak už měl Francouz jistotu, že partii neprohraje.
Koncovka věže a jedzce proti věži je remízová, slabší strana však musí dávat pozor na některé pozice, v nichž se podaří silnější straně uplést matovou síť.
Samozřejmě pro silnější stranu je to hra bez rizika, takže David ještě zhruba čtyřicet tahů zkoušel Moussardovu trpělivost a pozornost. Jules se však nenechal nikde nachytat a partie skončila remízou.

 

 

Remízou skončila i partie Yangyi Yu-Bogdan Deac. Yu je nasazenou turnajovou jedničkou a Deac se v turnaji dost trápí, ale v této partii se Deacovi podařilo udržet remízu, což pomohlo Yuovi na prozatímní třetí příčku v tabulce, Deac zůstává stále na chvostu tabulky.

Až překvapivě snadno přehrál Vincent Keymer dalšího z předturnajových ratingových favoritů Quanga Liema Lea.
Le přecenil sílu svého volného pěšce (19. … Sf5) nebo spíše nedocenil či neviděl Keymerovu oběť kvality. Leovi nepomohla ani přítomnost nestejných střelců na šachovnici, když kvalitu vrátil. Keymer hrál velmi silně a zaslouženě se dělí s Davidem o první příčku.

 

 

Arjun Erigaisi je jeden ze tří hráčů v turnaji, kteří mají rating přes 2700. Postavení v tabulce tomu však neodpovídá. Po rapidu a třech kolech „klasiky“ je Arjun na předposledním místě. Jeho soupeř ze třetího kola, egyptský velmistr (a lékař) Bassem Amin se výhrou dostal do středu tabulky.
Amin získal po hezkém obratu (24. Vxf7!) pěšce a zůstala mu k tomu i silná dvojice střelců, což mu bohatě stačilo k uplatnění své výhody.

 

 

Dnes se hraje čtvrté kolo, zítra je na programu třetí disciplína, bleskový turnaj, který může zamíchat pořadím v celkové tabulce.
Snad se na čele tabulky nic nezmění  :usmev: .

 

 

 

 

Výsledky a los dalšího kola:

 

Křížová tabulka triatlonu (screenshot z chess24.com):

 

Průběžné pořadí triatlonu (staženo z webu pořadatele):

 

Odkazy:

Web turnaje
Program „triatlonu“
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (od 14:00)

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x